• Informacje na temat:

    sos pomidorowy na zimę

Przepisy na temat: sos pomidorowy na zimę
  • Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę

    ...cebuli, marchewki i naci selera. Następnie trzeba zalać je rosołem i dodać kawałki surowej szynki , a potem sos pomidorowy i ugotowaną, odcedzoną fasolę odmiany borlotti. Do płynnego sosu wrzucić należy...

  • Pyszny sos pomidorowy z dodatkiem warzyw pieczonych w piekarniku z dodatkiem czubrycy czerwonej. Sos doskonale pasuje do makaronu, ryżu, podsmażonej wędliny lub mięsa.

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu! Chcesz dłużej wyglądać młodo i bez uszczerbku na zdrowiu korzystać z kąpieli słonecznych? Ostry dżem pomidorowy(...) rozpuścił. 3. Zredukuj ogień i gotuj dżem ok. 60 minut, aż zacznie gęstnieć. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw, aby wystygł. Słodko – pikantny sos...

  • Super dodatek do potraw na zimę.

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    ...znudzone sosem pomidorowym, lubią makaron polany oliwą i posypany odrobiną startego parmezanu lub Grana Padano. Parmezan i pecorino to nieodłączne elementy tradycyjnego pesto, przygotowywanego ze(...) z makaronem; pasuje zarówno krótki makaron, jak i długie jajeczne tagliatelle lub fettucine. Serami można uzupełnić zwykły sos pomidorowy. Wystarczy dodać do niego kilka łyżek mascarpone i dobrze...

  • Tak przygotowany sos w sezonie letnim jest smaczny i aromatyczny. Na pewno lepiej smakuje i pachnie niż te zakupione w sklepie. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że jest zdrowszy i pełen witamin. Moze mieć wiele zastosowań: do spagetti, do potrawki z ryżu, do gołąbków, a nawet może spokojnie zastąpić keczup. Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do pracy.

  • Gęsina nigdy nie będzie fast foodem!

    ...muszkatołowa Przygotowanie: 1. Żołądki gęsie ugotuj do miękkości, obierz i pokrój na cząstki. Żołądki podduś z cebulą, podgrzybkami i papryką. Zalej sosem pieczeniowym i dodaj koncentrat pomidorowy. 2. Przełóż potrawkę do głębokiego talerza. Na wierzchu każdej porcji, ułóż julienne z ogórka konserwowego i kenel z kwaśnej śmietany. W osobnej kokilce podaj pęczak na maśle.  Smacznego!

  • Gęsty, aromatyczny, pyszny. Do makaronów albo właśnie do zupy jest niezastąpiony.

  • Witam, dzisiaj ciąg dalszy przetworów. Tym razem zapraszam na domowy przecier pomidorowy. Pomidory w tym czasie są najsmaczniejsze i najzdrowsze, więc warto przygotować parę słoiczków na zimę, aby cieszyć się ich smakiem zimą. Taki przecier będzie doskonałą bazą zupy pomidorowej czy sosu do spaghetti. Ja mam to szczęście, że dostaje pomidory od moich Rodziców, a że moje chłopaki uwielbiają pomidorową to mam już takich słoiczków na zimą sporą ilość. :)

  • Jako, że pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, postanowiłem zrobić większy zapas przecieru, który może spokojnie stać w piwnicy nawet i 2-3 lata :)

Artykuły na temat: sos pomidorowy na zimę
  • Kumato – najsłodszy z pomidorów

    ...i aromatu). Miąższ jest zwarty, zielonkawo - brązowy z małymi pestkami. Jak jeść? Możesz jeść sam na surowo (z pestkami i skórką).  Zastąpi też tradycyjnego pomidora w sałatkach, sosach i zupach - nada...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Bajka o jasiu i...

    ...oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj ją z sokiem pomidorowym i dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polej tym sosem żeberka z fasolą(...) i układamy je fantazyjnie w miseczkach. Mieszamy wszystkie składniki sałatki: ryż, fasolę, kukurydzę, pomidory, ananasa, jabłko, brzoskwinie, pomarańcze w kawałkach oraz rodzynki. Polewamy sosem...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Ostro i orientalnie

    ...organizm w czasie chłodów. A przy tym orientalne dania, pomysłowo łączące warzywa z mięsem, są bardzo pyszne! Potrawka z kurczaka w sosie curry Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka, 1/2 puszki(...) i pieprzem. Mięso przemieszać, zalać śmietaną i szklanką wody. Zagotować, dodać kukurydzę i ananasa. Gotować ok. 15 minut i po tym czasie sos zagęścić zasmażką przygotowaną z pozostałego masła i mąki. Podawać...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    ...pokrojonymi, podsmażonymi parówkami – będzie świetna na zimę! Podobnie możesz przyrządzić fasolową, jarzynową czy kapuśniak. 4. Pyszne spaghetti Jeśli masz parówki i makaron (spaghetti lub inny(...) kukurydzianych, po czym obsmażyć na małej ilości rozgrzanego oleju. Świetnie smakują podane same lub z jakimś sosem, np. ketchupem lub/i musztardą.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Kulinarne początki gwiazd

    ..., gdy okazało się, że w każdym słoiku jedzenie było zepsute! Mimo tej spektakularnej wpadki, w Pakulnis nie zgasł kulinarny zapał.  - Konserwuję owoce, przygotowuję też przecier pomidorowy. Poza tym(...). Pamiętam też, jak pierwszy raz w wieku 11 lat zrobiłem sos holenderski, za co moja mama mnie znienawidziła, bo wszystkie ściany były ubabrane roztrzepanym żółtkiem - przyznaje się kucharz i prezenter...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...