• Informacje na temat:

    sos po warszawsku

Przepisy na temat: sos po warszawsku
Artykuły na temat: sos po warszawsku
  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...wlaliśmy do fondue. Delektując się daniem, patrzymy sobie w oczy i szepczemy czułe słówka. Po kaszubsku. Na następnej stronie znajdziesz przepis na flaki po warszawsku >> Flaki po warszawsku(...) osoloną wodę. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku (bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma gdzie się zatrzymać). Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną. Na...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • 29 najlepszych przepisów na karpia

    Karp z Budy Karp po polsku Karp po serbsku Karp w śmietanie z grzybami Karp gotowany po wiedeńsku Karp w czarnym sosie Macedoński karp pieczony z czosnkiem Faszerowany karp(...) galarecie Karp po toruńsku Karp wigilijny Karp w winie z orzechami Karp w ciemnym sosie Karp na jajku Karp na maśle z warzywami Karp w sosie kaparowym Karp po...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • 29 najlepszych przepisów na karpia

    Karp z Budy Karp po polsku Karp po serbsku Karp w śmietanie z grzybami Karp gotowany po wiedeńsku Karp w czarnym sosie Macedoński karp pieczony z czosnkiem Faszerowany karp(...) galarecie Karp po toruńsku Karp wigilijny Karp w winie z orzechami Karp w ciemnym sosie Karp na jajku Karp na maśle z warzywami Karp w sosie kaparowym Karp po...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Przez żołądek do serca

    Podroby wcześniej namocz w wodzie. Gotuj je bez przykrycia. Flaczki po warszawsku Składniki na 4 porcji : 1 kg flaczków wołowych,1 marchewka, 1 seler, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, 2 łyżki oleju(...) czas mieszaj, by się nie przypaliły. Wsyp paprykę w proszku, wlej bulion, wino, dodaj pieprz, pastę paprykową oraz listki laurowe. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Sos dopraw...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem? Fot. 123RF Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem...

  • Wszyscy doskonale wiemy, czym kończy się świąteczne ucztowanie. Tak! Zbędnymi kilogramami. Tylko nieliczni potrafią postawić sobie granicę i nie pofolgować za bardzo z jedzeniem. A jest to trudne. Bo, czy ktoś z Was wyobraża sobie dietetyczne święta bez porcji smakowitych pierogów, gołąbków czy przepysznych wędlin?   Jeśli nie należymy do tej nielicznej grupy osób odpornych na świąteczne pyszności to pewnie przybyło nam tu i ówdzie trochę ciałka. W związku z tym z pomocą przychodzi Smaker!...