• Informacje na temat:

    sos pistacjowy

Przepisy na temat: sos pistacjowy
  • Tartaletki pistacjowe

    .... Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

  • Przepis na proste i szybkie przygotowanie zdrowego jogurtu pistacjowego bez dodatków barwników, zagęstników, sztucznych aromatów czy wzmacniaczy smaku ;)

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    Ciasto: 500 g mąki pszennej; 1 jajko; 1/3 l mleka; sól. Sos: 2 łyżki orzeszków pistacjowych bez skorupek; 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu; 2 posiekane papryczki Przygotuj farsz: posiekaj cebule, zrumień je na maśle i przestudź. Ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą, przypraw do smaku solą, wymieszaj. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij do niego jajko...

  • Przepis wart wypróbowania: "Sernik pistacjowy"

  • Owocowe szaszłyczki z sosem miodowo jogurtowym

    ...3-4 kawałki. Owoce nadziewać na przemian na szpadki. Opiekać, obracając, na rozgrzanym grillu przez 3-5 minut. Podawać z sosem jogurtowym. Dekorować posiekanymi pistacjami. Czas przygotowania 15 minut...

  • Smaczny pomysł na "Deser pistacjowy"

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    ...znudzone sosem pomidorowym, lubią makaron polany oliwą i posypany odrobiną startego parmezanu lub Grana Padano. Parmezan i pecorino to nieodłączne elementy tradycyjnego pesto, przygotowywanego ze(...) "pasta" z sosem parmezanowym. W garnku trzeba roztopić kilka łyżek masła, po czym dodać śmietankę i zagotować ją, a następnie wsypać garść startego parmezanu. Sos, który natychmiast gęstnieje, łączymy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pistacjowy marmurek"

  • Tort bezowy z owocami

    Składniki 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru łyżka wrzątku 2/3 szklanki orzechów, np. pistacjowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka świeżych lub mrożonych malin łyżka cukru 500(...) truskawki. Przekładaj bezowe blaty śmietaną i truskawkami. Wierzchni (trzeci) blat udekoruj śmietaną, następnie posyp resztą posiekanych orzechów oraz malinami i truskawkami. Polej malinowym sosem.

  • Smaczny pomysł na "Truskawki w pistacjowej panierce"

Artykuły na temat: sos pistacjowy
  • Kuchnia pachnąca bazylią

    Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wątroba nie lubi czekolady

    .... indyka, kurczaka lub 150 g ryby, najlepiej morskiej, np. dorsza albo morszczuka. Codziennie możesz zjeść też 10 sztuk orzechów pistacjowych. Zawierają sporo białka. Codziennie zjedz produkt(...). Jedz po łyżce dziennie takiego oleju. Dodawaj go do sałatek, zup, sosów. Ogranicz jedzenie orzechów, margaryny, potraw smażonych. Przyrządzając posiłki częściej gotuj na parze albo piecz. Wystrzegaj...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wielka księga smaków: Pistacje

    Zawarte w nich witaminy, minerały i antyoksydanty mają niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. Dodatkowo zawierają tak niewiele kalorii. Poza słynnymi lodami pistacjowymi, orzeszki te dodaje się do sałatek, makaronów, warzyw, sosów i mięs. Łyżkę pistacji możesz dodać do wszystkiego. Użyj więc swojej wyobraźni. Frittata z pistacjami Rozbij 6 jajek. Na blaszce ułóż krążki papryki, plastry...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

    ...z wyprzedzeniem przygotujemy gęste sosy, dżemy i syropy. Mini tarteletki wypełnione pistacjowym kremem i polane sosem na bazie porzeczki będą eleganckim deserem o każdej porze roku.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Wybuchowy owoc

    ..., rzodkiewki i granatu. Polej sosem winegret z dodatkiem miodu. Granat lubi się też z kuskusem. Wymieszaj kaszkę z natką, rodzynkami i kawałkami kurczaka, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj garść(...) wrzenia i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Zdejmij z ognia, dodaj pół szklanki pokrojonych suszonych moreli, orzeszków pistacjowych i trochę więcej ziaren granatu. Dopraw i posyp kolendrą.

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...