• Informacje na temat:

    sos peperoncino

Przepisy na temat: sos peperoncino
  • Peperoncino - smak, zdrowie i uroda

    Peperoncino - mała pikantna papryczka, niezbędny składnik wielu dań włoskiej kuchni, przede wszystkim sosów do makaronów, to także znakomite antidotum na różne dolegliwości. Pomoże również urodzie i jest znakomitym afrodyzjakiem.

  • Często wracam myślami do cudownych wakacji, jakie spędzałam z mężem co roku we Włoszech. Pomijając podróże i zwiedzanie, w mojej głowie utkwił smak nie raz wspaniale przyrządzanych owoców morza. Moje ulubione to były chyba świeżo smażone w cieście.... istny rarytas dla podniebienia. Niestety takich frykasów u nas nie można dostać, trzeba zatem zadowalać się tym, co mamy dostępne, a więc padło na małże. Mimo tego, że były mrożone, okazały się super smaczne i świeże :-)

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    ...wymieszać. Jeszcze lepszy będzie z odrobiną pikantnej papryczki peperoncino. Pomidorowy sos można też nieco "zabielić" dodając do niego trochę ricotty, mozzarelli i parmezanu. Najlepiej łączy się(...) znudzone sosem pomidorowym, lubią makaron polany oliwą i posypany odrobiną startego parmezanu lub Grana Padano. Parmezan i pecorino to nieodłączne elementy tradycyjnego pesto, przygotowywanego ze...

  • Kolejna wersja pysznej zupy, tym razem na ostro.

  • Pici - wyjątkowy specjał z Toskanii

    ...briciole, z usmażonym na oliwie miąższem chleba z dodatkiem peperoncino, czyli pikantnej papryczki. To najlepszy przykład kuchni rustykalnej, zwyczajnej, ale niepowtarzalnej. W innych rejonach Włoch pici...

  • Uwielbiam tego typu przepisy! Nie tylko są mega szybkie, ale i fenomenalnie smakują. Jest to zdecydowanie danie typu prościej się nie da XD To danie to aromatyczne połączenie ognistej czerwieni chilli i soczystej zieleni pietruszki dodatkowo nadaje całości elegancji.

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    ..., olej, 20 dag tartego parmezanu, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, szczypta cukru. Zrób sos: warzywa obierz, oczyść. Posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w kostkę, pieczarki(...). Zalej bulionem. Przykryj i duś ok. 10-15 min. W tym czasie ugotuj makaron. Odcedzony, przełóż do dużej miski. Gotowy sos znowu dopraw, wyłóż na makaron. Posyp parmezanem. Podawaj. Rada: Mieloną...

  • Samo się robi ;) w 10 minut - tyle trwa gotowanie penne :)

  • Częsty składnik różnego rodzaju potraw.

  • Ta propozycja jest raczej pomyslem na halloween niz przepisem, ale mimo wszystko zdecydowalam sie opublikowac:)

Artykuły na temat: sos peperoncino
  • Włosi dla początkujących

    ...główne, więc włoski kelner, u którego zamawiamy wyłącznie spaghetti, będzie zawiedziony. To tak jakbyśmy poprosili wyłącznie o zupę. - Wciąż notorycznie prosimy o ketchup czy sos, jeszcze nie daj Boże czosnkowy, do pizzy. Dla Włocha jest kompletnie niepojęte, bo po co polewać sosem coś, co już ten sos ma... Podobnie zareagują, gdy parmezanem czy pecorino zechcemy posypać danie rybne. Ryba nie...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • 7 odchudzających trików z różnych stron świata

    ...mają nadwagi, pomimo zamiłowania do jedzenia makaronu? W czym tkwi tajemnica? To nie makaron tuczy, a sos. Dlatego Włoszki dodają go niewiele. Makaron gotują al dente („na ząb”), czyli na(...) tkanki tłuszczowej i przyśpiesza jej spalanie. Co możesz zrobić? Dodawaj łyżeczkę kurkumy do sosów, dań z ryżu, kasz i gęstych, warzywnych zup. Węgry. Ocet na dodatek Kwaśne ogórki, papryka...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • ...obiadowej padaja dwie propozycje: Pasta z aglio , olio e peperoncino czyli czosnek, oliwa i ostra papryczka. Czosnek drobno kroimy i przesmazamy zna oliwie uwazajac, zeby sie nie spalil, dodajemy ostra papryke drobno pokruszona lub pokrojona, jak swieza ( ewentualnie w proszku ) i juz.Goracy makararon wrzucamy do mieszanki na patelnie ( kolejny raz przypominam: makaron na patelnie do sosu a nie sos do...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Lista przebojów

    Pasta con pesto Ten zielony sos jest specjalnością Ligurii. Zwykle składa się ze świeżej bazylii, oliwy, czosnku, sera i orzeszków pinii (choć niektórzy uważają, że te ostatnie to tylko wymysł(...) wszyscy się zgadzają: oliwa użyta do pesto musi być najwyższej jakości, listki bazylii powinny być intensywnie zielone i mięsiste, a sos trzeba przyrządzić w moździerzu, by wydobyć głębię smaku bazylii...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Nieskomplikowana w przygotowaniu mięsna zapiekanka z beszamelowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Największą trudnością podczas przygotowania tej potrawy może okazać się zrobienie sosu beszamelowego. Uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji jest nie lada sztuką.  Praktyka jednak czyni mistrza, zatem do dzieła!   Składniki: • 20 dag makaronu kokardki• 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego • 400 ml mleka• 2 łyżki masła• 400 ml przecieru pomidorowego• 1 cebula• 25 g...

  • Szparagi nie tylko wspaniale smakują, ale także oczyszczają nasz organizm. Są istną bombą witaminową, zawierają karoten i żelazo. Regularnie jedzone obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory.   Kucharz Piotr Kucharski radzi, jak prawidłowo gotować i przechowywać szparagi. Podpowie również, jak przyrządzić trzy najlepiej pasujące sosy do szparagów: błyskawiczny polski, holenderski i sos na bazie śmietany i zasmażki z cebulą.   Dzień Dobry TVN/x-news