• Informacje na temat:

    sos na winie do schabu

Przepisy na temat: sos na winie do schabu
  • Roladki ze schabu z warzywami

    Składniki: 4 plastry schabu  pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 4 plastry boczku wędzonego cebula dymka olej pół szklanki białego wytrawnego wina 1,5 łyżki masła(...). Możesz zagęścić sos rozpuszczonym masłem wymieszanym z mąką.

  • czyli delikatne,chudziutkie i aromatyczne mięsko na obiad lub kolację

  • Schab po florencku

    Składniki: Pęczek rozmarynu 2 ząbki czosnku Skórka starta z 1 cytryny 2 łyżeczki kopru włoskiego Szczypta zmielonych goździków Sól, pieprz 1 kg schabu 2  cebule 250 ml(...), koprem, goździkami, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką natrzeć schab i umieścić go na blasze piekarnika. Cebulę pokroić w ćwiartki i ułożyć obok schabu. Piec w temp. 200 st. C przez ok 1,5

  • Sos nadaje się do drobiu, ryb i do polania np.szparagów. Przepis pochodzi z paczki suszonego estragonu:) Wyśmienity!

  • Schab w sosie winnym

    Składniki: - 2 dag suszonych grzybów - 25 dag pieczarek - 1,2 kg schabu bez kości - cebula - pęczek tymianku - 2 łyżki "Planty" - 300 ml wina riesling - 2 łyżeczki ziarenek smaku lub bulionu(...) zasmażką. Dołóż winogrona i gotuj 3 min. Przypraw. Przełóż na półmisek, polej sosem. Podaj z kopytkami.

  • Delikatny, wilgotny schab duszony w winie z czosnkiem i rozmarynem.

  • Składniki: - 2 dag suszonych grzybów, - 25 dag pieczarek, - 1,2 kg schabu bez kości, - cebula, - pęczek tymianku, - 2 łyżki "Planty", - 300 ml wina riesling, - 2 łyżeczki ziarenek smaku lub(...). Zagotuj, zagęść zasmażką. Dołóż winogrona i gotuj 3 min. Przypraw. Przełóż na półmisek, polej sosem. Podaj z kopytkami. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • To wymyslony przeze mnie przepis, jest prosty i smaczny a to chyba najwazniejsze:)

  • Schab w zalewie

    Składniki na 4 porcje: - 1kg schabu środkowego, - duża cebula, - kilkanaście goździków, - 2 łyżki oliwy, - łyżka masła, - korzeń chrzanu, - łyżka soku cytrynowego, Na zalewę: - 1/2 szklanki(...) ubywało płynu, dolewać po trochu wody. Umyć i utrzeć chrzan, wymieszać go z sokiem z cytryny. Schab podawać pokrojony w plastry, polany sosem spod mięsa i oprószony tartym chrzanem.

  • Śródziemnomorski gulasz to pomysł na wyśmienity, rozpływający się w ustach obiad.

Artykuły na temat: sos na winie do schabu
  • Schab ze śliwką

    ...kminem i duś 20 minut pod przykryciem. 4. Pieczeń wyjmij z piekarnika, sos przecedź przez sito, zagęść śmietaną i mąką, gotuj 2 minuty. Dopraw do smaku.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Świąteczna pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina zyska na smaku, jeśli zostanie podana z pysznym sosem. Przygotuj go na bazie bakalii, owoców lub ziół.

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Schab ze śliwką i rodzynkami

    Składniki na 4-6 porcji: 1 kg schabu, 5 cebul, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka rodzynek sułtanek, 6 łodyg selera naciowego, 300 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz(...) w rękawie do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu pokroić w plastry, polać sosem. Świetnie smakuje nie tylko jako danie obiadowe, ale i jako zimna przekąska.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Schab ze śliwkami

    ...1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • ...1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...