• Informacje na temat:

    sos na podrobach

Przepisy na temat: sos na podrobach
  • Podroby z kurczaka i indyka

    .... Serduszka drobiowe w sosie pomidorowym Sposób przygotowania 1. Serduszka dokładnie oczyszczić z żyłek i błonek, płuczę pod bieżącą wodą. Zalać w garnku 1,5 l wody. Dodać liść laurowy...

  • Przed daniem głównym warto pamiętać o...porządnej rozgrzewce! ;) Tym razem stawiam na aromatyczny krupnik na drobiowych podrobach :) Startujemy? Jak przygotować krupnik na drobiowych podrobach - sprawdzony przepis krok po kroku. Pięknie polecam!

  • Wielki powrót piątej ćwiartki

    ...sprzed lat delikatność np. ozorków wieprzowych w sosie chrzanowym. Do przygotowania w domu tego tradycyjnego dania potrzebne są: 3 ozorki wieprzowe, kostka bulionowa wołowa, kawałek pora, marchewki, pietruszki oraz pół cebuli. Dodatkowo 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i 2 listki laurowe. Na sos: cebula, ząbek czosnku, łyżka musztardy dijon, szklanka śmietanki kremówki, około...

  • Rosół można zrobić tradycyjnie ale również w trochę inny sposób. Podroby wracają do łask gdyż są wartościowe. Czemu więc nie spróbować takiego rosołu także z ziemniakami.

  • Fakty i mity na temat podrobów

    Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red w Krakowie, który serwuje gościom bycze jądra w sosie z wędzonej białej czekolady, podroby uznawane są za afrodyzjaki z racji dużej zawartości białka i protein...

  • Danie to doskonale nadaje się na obiad lub kolację, wygląda i smakuje rewelacyjnie.

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    Łepkowskich zwanej "Białą", od niedawna można zasmakować tego, czym polska kuchnia stała. Podpłomyki z kurkami, albo "polska pita" serwowana z kaczką i sosem śliwkowym, domowa kiełbasa z kaszą gryczaną i boczkiem w sosie z jałowca, sałatka z polskimi ślimakami, albo rakami - to jedynie przedsmak tego, czym gospodarze restauracji "Biała - zjedz i wypij" będą raczyć gości, kiedy na przełomie...

  • dla tych ktorzy lubieja dobrze zjesc i nie boja sie wyzwan

  • Perlica wenecka

    ...sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty). Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej podroby i mięso, doprawić solą, pieprzem i przelać do sosjerki. Upieczoną perliczkę podawać z przysmażoną na maśle duszoną marchewką lub fasolką szparagową, ewentualnie ze...

  • sos jest na zimno, ale jego zastosowanie dwojakie- do zimnych wędlin i serów, jak również do ciepłych pieczeni i ryb smażonych

Artykuły na temat: sos na podrobach
  • ​Ola Nguyen: Lubię sobie pożuć

    ...ciekawe przepisy na jajka. - Jestem wielką fanką jajek. Uwielbiam je przyrządzać na różne sposoby. Wybrałam marynowane w sosie sojowym i w winie. Długo się męczyłam nad tym drugim przepisem, więc mam nadzieję, że jest dopracowany do perfekcji. Wielkanoc się zbliża, może ktoś się skusi. Te w sosie sojowym są głównie do ramenu, ale można je traktować jak ogórki kiszone - mogą sobie stać...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pomysł na kaczkę

    Pieczona, faszerowana jabłkami i oblana wyjątkowym sosem.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Przez żołądek do serca

    ...czas mieszaj, by się nie przypaliły. Wsyp paprykę w proszku, wlej bulion, wino, dodaj pieprz, pastę paprykową oraz listki laurowe. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Sos dopraw...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Co jeść, aby ulżyć w dnie moczanowej?

    ...ziemniaczana bez mięsa z chudym jogurtem, potrawka z kurczaka w sosie warzywnym, kasza pęczak i mizeria, kompot wiśniowy albo zupa kalafiorowa z koperkiem, ziemniaki z wody, schab gotowany w sosie ze śliwkami...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Kulinarne początki gwiazd

    .... Pamiętam też, jak pierwszy raz w wieku 11 lat zrobiłem sos holenderski, za co moja mama mnie znienawidziła, bo wszystkie ściany były ubabrane roztrzepanym żółtkiem - przyznaje się kucharz i prezenter...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...