• Informacje na temat:

    sos na chlebie

Przepisy na temat: sos na chlebie
  • Pasty do chleba Moniki Mrozowskiej

    "Zdrowe przekąski" - to najnowsza książka Moniki Mrozowskiej, która od lat propaguje weganizm. Wszystkim miłośnikom takiej kuchni proponuje w niej proste i smaczne pasty do chleba i nie tylko - z nerkowców i z czerwonej soczewicy.

  • Domowa pizza to jest to ! ! !

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Jak wyglądały początki pierwszego sandwicha? O powstaniu prototypu współczesnych kanapek możemy mówić w Średniowieczu, kiedy między kawałki chleba wkładano mięso i warzywa, a następnie maczano w gęstych sosach, które miały nadać daniu nieco więcej smaku. Średniowieczni notable wyjadali nadzienie, a chleb traktowali jako opakowanie do dania. Co działo się z resztkami chleba? Najpierw...

  • Smaczne połączenie wielu smaków, niby każdy z innej beczki, jednak idealnie do siebie pasują.

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    ...soczystych. Wtedy chleb okazuje się niezastąpiony, na przykład do maczania go w sosie i czynienia z niego części większego posiłku - mówi PAP Life. Chleb nie musi być świeżo upieczony. Można go podgrzewać i opiekać. Wtedy jest równie smaczny. - Dodatkowo, chleb ma dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy. Mówię oczywiście o dobrym chlebie razowym, który nie zawiera tłuszczu, natomiast ma w sobie...

  • Bardzo smaczne :) Smak BARDZO zbliżony do pizzy. Łatwe i dość szybkie do przygotowania...

  • Krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

    Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora.

  • Smaczny pomysł na "Ragout w chlebie"

  • Smaczny pomysł na "Żurek w chlebie i biała kiełbasa"

Artykuły na temat: sos na chlebie
  • Sos z pulpetami w chlebie

    Bochenek stanowi naczynie dla jednej osoby, więc musi być jak najmniejszy. Można go oczywiście zjeść razem z sosem.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sos grzybowy

    Podawany w chlebie.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Paski w pomarańczowym sosie

    1. Tymianek myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Chleb powszedni jak zakazany owoc

    ...łatwe nie jest. Gluten to białko roślinne obecne w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Trzeba więc zapomnieć choćby o zwykłym chlebie! Na szczęście w sklepach przybywa produktów dla osób...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Kiełbaski z sosem cebulowym

    ...zrumieni. Zrumienioną cebulkę oprószyć mąką, wymieszać, smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty. Zalać gorącym bulionem, dodać tymianek, sos worcestershire oraz sojowy i gotować 10-15 minut, aż odparuje większość bulionu i sos stanie się gęsty. Do miseczek nalać po porcji sosu, włożyć podgrzane ponownie kiełbaski i podawać z chlebem. Zobacz także:

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

Wideo na temat: sos na chlebie
  • Kuchnia z czarnym pieprzem. Przepisy Piotra Kucharskiego

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" było ostro - Piotr Kucharski przygotował dania z czarnym pieprzem. W menu pojawiały się szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Kuchnia z czarnym pieprzem. Przepisy Piotra Kucharskiego

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" było ostro - Piotr Kucharski przygotował dania z czarnym pieprzem. W menu pojawiały się szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Kuchnia z Synaju

    Karolina i Maciej i Szaciłło przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdrowe dania z Synaju. Para podała przepisy na beduiński chleb, musakę, baba ganoush, sos na bazie Tahini oraz słodki pudding ryżowy. Herbatę beduińską z szałwią synajską polecili zaś na dolegliwości żołądkowe. (DDTVN/x-news)