• Informacje na temat:

    sos musztardowy ma prawdziwy

Przepisy na temat: sos musztardowy ma prawdziwy
  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    ...posmarować sosem śmietanowo-musztardowym. Nakładać: sałatę, pomidory plastry pieczeni, ponownie sos śmietanowo-musztardowy i plasterki cebuli. Przykryć drugą częścią bułeczki i natychmiast podawać. Czas(...) włożyć do miski. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, dodać cebulkę. Zalać bulionem i octem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 5 łyżek oleju. Powstałym sosem polać kluski i pieczarki...

  • Sos doskonale nadaje się do potraw z ziemniaków takich jak puree, placki ziemniaczane czy placek po węgiersku, ale nada się również np. do naleśników czy krokietów z mięsem.

  • W tym sosie zakochana jestem od dawna. Pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś telewizyjnego programu kulinarnego i zagościł w mojej kuchni na stałe. Jest tak aromatyczny że wystarczy trochę liści świeżego szpinaku, kilka pomidorków koktajlowych i pyszna sałatka gotowa. Oczywiście pasuje nie tylko do szpinaku, idealnie sprawdzi się w towarzystwie np. sałaty lodowej.

  • Sos śmietanowo-musztardowy udekorowany kleksami musztardy,w sam raz dla dzieci.

  • do zielonej sałaty

  • niepowtarzalny smak na naturalnym zakwasie, łatwość przygotowania

  • Krem sułtański według przepisu z lat 60 - tych ubiegłego wieku. Dzisiejsze przepisy to tylko modyfikacje i podróbki. Ten jednak miał i ma nadal niezapomniany smak i aromat.

  • Propozycja na smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu sos musztardowy pełen zdrowia. Wszystko to dzięki dodatkowi nieaktywnych płatków drożdżowych, zawierających mnóstwo witamin, aminokwasów i mikroelementów oraz mającego właściwości wzmacniające i antybakteryjne - cukru z kory brzozy (ksylitolu), jak i dobroczynnych właściwości gorczycy. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do smażonych i pieczonych ryb oraz mięs.

  • Jak mówi stare kulinarne angielskie porzekadło: „Sauce is the boss!”, czyli sos rządzi. I coś w tym jest.

Artykuły na temat: sos musztardowy ma prawdziwy
  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    ...jarzynowych, sosów, ryżu, ziemniaków. Najlepiej łączyć ją z czarnym pieprzem, który wzmacnia jej działanie. Ożywczy napój: Łyżeczkę kurkumy zalej szkl. wody, pogotuj 5 min. Dodaj do smaku miód i sok(...) dziennie. Nie tylko do ciast i deserów (tych lepiej teraz unikać), ale też do herbaty, kawy, napojów mlecznych, a nawet mięsnych sosów. Koktajl na lepszą przemianę materii: Do szklanki jogurtu...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Cenna... makrela

    ...w sosie musztardowym. Gotowa w 25 minut. Na 4 porcje 8 makreli, im mniejsze tym smaczniejsze, okolo 15 cm to jest standart. Kupujac sprzedawca nam je oprawi tutaj we Francji... w innych krajach(...) zapiekania. Polewamy sosem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 210°C okolo 15 minut. Podajemy z ziemniakami z wody. Do takiej ryby pasuje najprostsze biale wytrawne wino typu Muscadet albo Bourgogne.

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Jednak, aby cieszyć się jego właściwościami, musimy zyskać pewność, iż nie kupujemy podróbek. Fot. 123RF/Picsel Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest...

  • Papaja, czyli melonowiec właściwy, pozwala na dłużej zatrzymać młodość, zawiera ogromne ilości witaminy C i usprawnia działanie mózgu. Na co uważać jedząc ten nieoceniony owoc? Fot. 123RF/Picsel W 100 gramach papai znajduje się zaledwie 43 kcal (179 kJ). Taka porcja dostarcza aż 75 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C  oraz prawie 10 procent zalecanej dziennej dawki witaminy B9. Ta ostatnia, bywa również nazywana kwasem foliowym, który bardzo korzystnie wpływa na układ...

  • Pierwsza powieść uznanej autorki książek kucharskich. Po tej lekturze na pewno zapragniecie dokładki! Claire O'Neil, zwana Nelly, zajmuje się pieczeniem ciast, jednak ma też pewien wyjątkowy talent. Tak jak każdy prawdziwy szef kuchni potrafi wychwycić zmienne, ulotne smaki, które umykają większości z nas, tak Neely „czuje" emocje - „pomarańcza pobudza, cynamon zatrzymuje wspomnienia, a śliwka jest zadowolona z siebie". Smaki i emocje pozwalają jej zajrzeć w głąb duszy każdego z klientów,...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...