• Informacje na temat:

    sos meksykański domowej

Przepisy na temat: sos meksykański domowej
  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    ...ogień i pozostawiamy sos na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Co godzinę dolewamy ok. litr wody i czekamy, aż ponownie odparuje. Po tym czasie doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy mleko. Mieszamy, a następnie pozostawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu. Sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym rodzajem makaronu i posypujemy tartym parmezanem. Chiński stir fry Sposób przygotowania...

  • Ten sos jest uniwersalny, można go używać zarówno na zimno jak i na gorąco, jako keczup, a także jako dodatek do różnych sosów.

  • Finger Food na karnawałowym stole

    Północnej fantastycznie sprawdzą się jabłka zanurzone w słodkim sosie karmelowym oraz precle, które możemy zanurzyć w swojej ulubionej czekoladzie - ciemnej lub mlecznej - przekonuje ekspert "foodie(...) głębokim tłuszczu podawane tradycyjnie z kubkiem gorącej i gęstej czekolady do maczania. Także przygotowanie meksykańskiego sosu guacamole jest bajecznie proste. To zmiażdżone świeże awokado...

  • Idealnie nadaje się na "domówkę" a przecież już niedługo Sylwester i wielu z Was spędzi go właśnie na takich imprezach.

  • Propozycja na aromatyczny i wyrazisty w smaku gulasz drobiowy skąpany w pomidorowym sosie z warzywami. Danie jest smaczne i bardzo pożywne, doda nam mnóstwo energii oraz świetnie rozgrzeje :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Gulasz meksykański"

  • Wypróbowany przepis na "Meksykański smakołyk"

  • Meksykańskie chorizo jest równie smaczne i ostre tak jak hiszpańskie. Można je używać do dań jak każdą inną pikantną kiełbasę, albo użyć farsz do tacos. Jest idealna na grilla.

  • banalnie prosty i szybki w przygotowaniu - i do tego ten smak..... U mnie gości na każde święta ;)

  • Sos jest bardzo aromatyczny. Jest potwierdzeniem mojej tezy: bez przypraw ani rusz. Wyjdź poza polski kanon: sól-pieprz-ocet-laur :)

Artykuły na temat: sos meksykański domowej
  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    ...charakterystyczne, znane niemal w każdym kraju przysmaki kuchni meksykańskiej. Rybne tacos warto brać z miejscową rybą, np. lucjanem, tacos z grillowaną wieprzowiną jest najczęściej marynowane w sosie chili(...), czyli kukurydzianych babeczek podawanych z pikantnym sosem na bazie mleka i chili, a także tych mających w karcie grzybowe empanadas, czyli domowe tortille z farszem grzybowym i meksykańskim serem, które...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Jak zorganizować filmowy wieczór? Przekąski, gadżety, aranżacja

    ...! Tradycyjne dania meksykańskie są stworzone na telewizyjne wieczory. Przyrządź chrupiące nachosy, quesadille z ciągnącym się serem lub zawijasy z tortilli. Będzie się działo! Tylko nie zapomnij o najlepszych dodatkach w postaci salsy, sosów lub śmietanowych dipów. Maczaj w nich chipsy, frytki, a nawet warzywne sticksy! To będzie hit sezonu! Gotowy na premierę? Efekty specjalne Któż z nas nie...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Kto dzisiaj sprząta?

    ...? Uczyłam się odpuszczać. Sos wylał się w lodówce? Powstrzymywałam się, żeby nie zetrzeć. Po dwóch dniach zaczynał śmierdzieć, ale trzeciego zniknął. Jednak ktoś sprzątnął. Śmieci przestawały mieścić(...) wieczoru usłyszeliśmy w kuchni huk i płacz. Córka wylała na rękę gorący sos z patelni. W drodze do przychodni ryczała: "Próbowałam ugotować coś normalnego!". Na szczęście oparzenia nie były groźne. "Coś...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    Internetowy serwis Buzzfeed zapytał swoich czytelników o to, jakie sposoby na kaca są najpopularniejsze w ich krajach. Zainspirowani tym zestawieniem, przedstawiamy najciekawsze dania, które mają stawiać na nogi po ostro zakrapianej imprezie. Bardzo różne dania... Kanada Poutine to nic innego jak frytki posypane specjalnym rodzajem sera (tzw. cheese curds) i polane sosem pieczeniowym. To...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Nowe kuracje by zimą nie brać antybiotyków

    Awokado poprawi odporność Nasz organizm sprawnie rozprawi się z wirusami, gdy będziemy dostarczać mu przeciwutleniacze, witaminy, kwasy Omega-3. Jak to zrobić? Polubić awokado! Najzdrowiej jeść je na surowo, wkrojone do sałatki lub w postaci guacamole (meksykańskiej pasty). Dojrzały owoc rozsmarowany na razowym chlebie to pomysł na odżywcze śniadanie. Nasiona chia wzmocnią Wystarczy zjeść...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...