• Informacje na temat:

    sos grzybowy na wigilie bez dodatków

Przepisy na temat: sos grzybowy na wigilie bez dodatków
  • Pyszny, gęsty, a zarazem delikatny sos grzybowy ze świeżych podgrzybków, przypomni Wam, że lato już mamy praktycznie za sobą.

  • Pyszny sos grzybowy, który jest wspaniałym dodatkiem do mięs i nie tylko.

  • Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na pyszny grzybowy sos. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go dość szybko.

  • grzyby w nowej odsłonie ... sama byłam ciekawa co wyjdzie z tego przepisu i muszę przyznać, że ...smak rewelacyjny :-)

  • szybko

  • w sama raz dla dbających o linię ale lubiących sos grzybowy

  • uniwersalny sos pachnący lasem w środku jesieni - dobry na każdy czas :)

  • Kilka lat temu dostałem ten przepis od mojej cioci, która dostała go od swojej koleżanki. Po kilku modyfikacjach mogę powiedzieć, że efekt jest więcej niż zadowalający. Jak wspomniałem smakiem nie odbiegają od innych placków ziemniaczanych chociaż… nie ma w nich grama ziemniaków. Ale smak i zawartość przypadła do gustu już wielu moim znajomym. Są przy tym tak sycące, że nie da się ich zjeść dużo. Dlatego nazwali je Plackami Pasibrzucha…W związku z tym plackami z tej ilości składników można...

  • Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku. Aby wzbogacić smak sosu, bardzo często dodaje się do niego białe wino, czosnek, a nawet majeranek. Do przygotowania tego sosu nie dodajemy mąki! To bardzo ważne, bo odpowiednią gęstość uzyskamy przez odparowanie. Dzięki temu konsystencja i smak powstałego sosu grzybowego będą...

  • Zaczyna się jesień. Grzybów w lesie opór. Zebrałem ostatnio kilkanaście zajączków i sporo maślaków, a także kilka prawdziwków. Postanowiłem zrobić sos grzybowy do obiadu.

Artykuły na temat: sos grzybowy na wigilie bez dodatków
  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Wraz z nastaniem cieplejszych dni, w naszym menu zaczyna pojawiać się coraz więcej lekkich sałatek. Warto jednak wiedzieć, że istnieje kilka dodatków, które mogą sprawić, że z pozoru dietetyczny posiłek, zamieni się w najprawdziwszą bombę kaloryczną. Sałatki wydają się być bardzo niewinnym daniem, które bez przeszkód możemy zaserwować nawet osobie na restrykcyjnej diecie. W końcu  to tylko warzywa. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, którymi w tym wypadku są dodatki. Dzięki nim nasza sałatka...

  • Jak odróżnić drożdżówki ze sztucznymi dodatkami od tych bez? Fot. 123RF.COM/PICSEL   Wiadomo, że drożdżówek nie jedzą osoby na diecie. Tego typu wypieki na pewno nie są dietetyczne. Okazuje się, że to nie jest ich jedyna wada. Aby obniżyć koszty produkcji i poprawić wygląd, smak i fakturę swoich wypieków, producenci wykorzystują przeróżne dodatki. Jedne mają na celu zwiększenie intensywności smaku (np. dodatkowy tłuszcz), przedłużenietrwałość wyrobu (konserwanty), poprawę wyglądu drożdżówki...

  • Chcąc jeść zdrowo, w pierwszej kolejności ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu. Niestety, przygotowanie oryginalnego i niskotłuszczowego obiadu nie jest prostą sprawą. Na szczęście dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. Wszyscy kucharze doskonale wiedzą, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, co sprawia, że przygotowanie smacznych potraw, zawierających zredukowaną ilość tłuszczu stanowi poważne wyzwanie. Postanowiliśmy się jednak z nim zmierzyć, przygotowując dla was kilka propozycji na wyjątkowo...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają znaczenie symboliczne....

  • Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety wegetariańskiej, zainicjował Dzień Bez Mięsa, chcąc zwrócić uwagę na jej zalety. Zgadzamy się z nim czy nie, chcemy słuchać, czy wręcz przeciwnie, jedno trzeba mu oddać - człowiek ów wybrał sobie idealną datę. 20 marca, czyli w dzień przed nadejściem kalendarzowej...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...