• Informacje na temat:

    sos figowy sałatka

Przepisy na temat: sos figowy sałatka
  • ...40 dag marchwi; 10 dag suszonych fig; por; kilka liści sałaty; natka pietruszki. Sos: sok i starta skórka z jednej cytryny; łyżka miodu; szczypta mielonego imbiru; sól.

  • Wypróbowany przepis na "Placek figowy"

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    .... Punktem kulminacyjnym tunezyjskiej uczty jest oczywiście danie mięsne. Najczęściej to, tradycyjnie duszony w glinianym naczyniu, kuskus z dodatkami i pomidorowym sosem. Znajdziemy w nim jagnięcinę, baraninę...

  • Pyszne naleśniki, które wcale się nie przypalają. To wszystko dzięki wodzie mineralnej gazowanej.

  • Najlepsze przepisy z miodem

    ...2 cytryny 4 kawałki łososia (po ok.150 g) pieprz 4 łyżki octu winnego 600 g pomidorów 1 mała cebula pęczek kolendry 2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)  Przygotowanie(...) w temp. 200 st. C. Cytryny pokroić w plasterki. Łososia doprawić solą i pieprzem. Filety układać w formie aluminiowej, obłożyć 2-3 plasterkami cytryny każdy. 15 minut przed końcem pieczenia...

  • Smaczny pomysł na "Tort czekoladowo-figowy z orzechami"

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ..., - biały pieprz, - 20 g mąki, - łyżka oleju, - 250 ml chudego mleka, - 250 g bulionu warzywnego, - 1-2 łyżki bazy do sosów, - skórka starta z jednej cytryny, - szczypta cukru, - pół pęczka(...) w osolonej wodzie. Ryby obtoczyć w mące. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i smażyć ryby z obu stron po 2-3 minuty. Zagotować mleko z bulionem, wmieszać bazę do sosów i gotować jeszcze minutę. Do sosu dodać...

  • Wypróbowany przepis na "Tort figowy z mascarpone"

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...stole. I trzymając w ręku szklankę przyjemnie chłodnego wina retsina o charakterystycznym smaku sosnowej żywicy lub ouzo, rozbielonego wodą, którego kolor wspaniale harmonizuje z błękitem nieba i morza(...) na zimno. Podobnie jak smażone kulki z mięsa z dodatkiem posiekanej mięty (kefkedes) oraz gigantes - dużą białą fasolę duszoną w sosie pomidorowym. Powodzeniem jedynie u Greków cieszą się marynowane...

  • Szybka, smaczna i każdy ją lubi. Idealnie nadaje się na sylwestra i karnawał.

Artykuły na temat: sos figowy sałatka
  • ...teraz zróżnicowane, w wyrazistym aczkolwiek innym stylu i zaczyna mi się to coraz bardziej podobać!   A na naszym stole: Obiad: sałatka z endywi, ryż, fasolka płaska i zielona, ryba “colin” w sosie szczawiowym. Zioła kostka gorzkiej czekolady. Kolacja: sałatka z selera z brzoskwnią ( moja ciocia pomysł mi poddała); reszta kasz z wczoraj, liście boćwiny duszone na oliwie z orzechów...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ..., - biały pieprz, - 20 g mąki, - łyżka oleju, - 250 ml chudego mleka, - 250 g bulionu warzywnego, - 1-2 łyżki bazy do sosów, - skórka starta z jednej cytryny, - szczypta cukru, - pół pęczka(...) w osolonej wodzie. Ryby obtoczyć w mące. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i smażyć ryby z obu stron po 2-3 minuty. Zagotować mleko z bulionem, wmieszać bazę do sosów i gotować jeszcze minutę. Do sosu dodać...

  • Kolejne Zdrowe Warsztaty Kulinarne organizowane przez marki Fit&Easy, Borges i Bosch przebiegły pod hasłem Sałatki dla Zabieganych. Centrum Domowych Inspiracji odwiedziła Katarzyna Skrzynecka. Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?   Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej Składniki dla 4 osób:4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)2 pęczki sałaty rucoli1 zielony ogórek...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sałatka to bomba witaminowa, która idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Od dzisiaj nie będzie już kojarzyć się tylko z dietą. Oto sześć najpopularniejszych sałatek serwowanych niemal w każdym zakątku kuli ziemskiej. Fot. 123RF/Picsel Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, a w raz z nimi czas spotkań w gronie bliskich i znajomych. Wielu z was z pewnością zdecyduje się na zaserwowanie gościom sałatki. Tylko czym ich zaskoczyć? Warto zapomnieć o przypadkowych...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że jest to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z...

  • Marka Fit&Easy poszerzyła swoje portfolio o kolejne dwa nowe smaki w kategorii sałatek gotowych. Poza obecną już na rynku sałatką z rukolą i mozzarellą oraz sałatką z roszponką i szynką, od połowy stycznia konsumenci mogą spróbować dwóch nowych kompozycji smakowych - sałatki greckiej i sałatki z tuńczykiem.   Wszystkie sałatki charakteryzuje wygoda i łatwość przygotowania. Sałatka grecka to kompozycja świeżych sałat, sera typu śródziemnomorskiego, czarnych oliwek, pomidorków koktajlowych i...