• Informacje na temat:

    sos do ziemniaków puree

Przepisy na temat: sos do ziemniaków puree
  • Pomysłowe dania z ziemniaków

    Smak ziemniaków jest powszechnie znany, ale raczej niedoceniany. Te warzywa często pojawiają się na naszych stołach w charakterze dodatku do dań głównych. Dziś prezentujemy dwa przepisy na potrawy, w których ziemniaki grają kluczową rolę.

  • Witajcie!!! Lubicie puree ziemniaczane? Ja uwielbiam, szczególnie z dodatkiem czosnku i łyżką chrzanu – jest wtedy wyjątkowo aromatyczne, pachnące i pyszne. Jak je przygotować? Już tłumaczę …

  • 8 propozycji dodatków z ziemniaków

    Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo pysznych dań głównych, ale doskonale sprawdzają się one jako dodatki. Podajemy 8 propozycji dodatków z ziemniaków i przepis na pieczeń, z którą można je podać.

  • Niby nic wielkiego, ale znudziło mi się klasyczne puree ziemniaczane, więc postanowiłem trochę je urozmaicić. Nadaje się doskonale jako podstawa głównego dania :)

  • Roladki wieprzowe ze śliwkami i puree selerowo-ziemniaczanym

    .... Zalać 400 ml wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane warzywa odcedzić i odparować, dodać masło i ubić. Doprawić pieprzem. Roladki podawać z sosem i puree. Dekorować świeżymi ziołami(...)Składniki: 600 g ziemniaków 800 g selera sól 2 gałązki majeranku 400 g cienko pokrojonych kotletów wieprzowych pieprz 450 g małych śliwek 12 plastrów bekonu gałązka rozmarynu...

  • Alternatywa dla nudnych ziemniaków. Bardzo zdrowe i mega dobre :)

  • Stek wołowy z selerowo-ziemniaczanym puree

    Składniki na 4 porcje: - 750 g ziemniaków, - 600 g selera, - 4 steki wołowe, - 100 g szalotek, - 2 łodyżki zielonej pietruszki, - skórka starta z jednej cytryny, - 2 łyżki oleju, - sól(...) bulion i dodać konfiturę i gotować 2 minuty na mocnym ogniu. Warzywa odcedzić i odparować. Dodać masło i śmietanę, dobrze ubić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Puree, steki i szalotki...

  • Niby zwykłe ziemniaki a jednak inne.

  • Ulubiona potrawa gitarzysty Rolling Stones

    ...tymianku, gałązka świeżego rozmarynu, pieprz i sól oraz 2 łyżki sosu Worcestershire. Warstwa ziemniaczana to ok. 1 kg ziemniaków, 100 g żółtego sera, 1 żółtko, 50 ml mleka, 2 łyżki śmietanki kremówki(...) pokrojone w kostkę warzywa, groszek, wlać wino i smażyć chwilkę aż alkohol odparuje. Wlać bulion. Dusić tak długo, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje. Przyprawić sosem Worcestershire, solą...

  • Pieczone puree

Artykuły na temat: sos do ziemniaków puree
  • Śródziemnomorskie puree z kotletem jagnięcym

    ...odpowiednio dobrane dodatki sprawią, że puree ziemniaczane stanie się wykwintnym i interesującym daniem.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Polędwiczki z puree ziemniaczano-pasternakowym

    ...oleju, posiekane szalotki i orzechy. Przygotowanym sosem polać sałatę. Mięsa, puree i sałatę podawać na desce. Mięso skropić sosem z patelni.    (...). Odcedzić (zostawić ok. 300 ml wody), dodać masło, mleko i ubić puree, odstawić, aby ostygło. Dodać jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Rozdzielić do 6 żaroodpornych foremek. 3. Mięso wyjąć...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...

  • Nóżki wieprzowe z teryną z rabarbaru, grzanką z bulwy jam i musem ze słodkich ziemniaków

    ...1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 o C. 2. Na puree ze słodkich ziemniaków: Przełóż słodkie ziemniaki na blaszkę i piecz w piekarniku przez godzinę. 3. Następnie obierz ze skórki. 4. Na(...) wina i śmietany kremówki. 6. Pokrusz słodkie ziemniaki na kawałki i wrzuć je do podgrzanej śmietany. Zamieszaj, dodaj świeżo posiekany koperek i przełóż masę do blendera.  Zmiksuj sos, który jest...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Gołąbki z grzybami w pomidorach

    Podajmy z puree z ziemniaków.

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Kotleciki jagnięce w musztardzie Dijon i ziołach z zapiekanką z warzyw w sosie rozmarynowym

    ... Sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania zapiekanki z warzyw. Dokładnie mieszaj w misce puree z ziemniaków, jarmuż, kapustę i pieczony czosnek. Dodaj niewielką ilość utłuczonego(...). Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez 10 minut. Aby przygotować sos pieczeniowy lub sos rozmarynowy, w rondlu podgrzej niewielką ilość masła i dodaj...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...