• Informacje na temat:

    sos do zapiekanki z miesem mielonym i ziemniakami śmietana

Przepisy na temat: sos do zapiekanki z miesem mielonym i ziemniakami śmietana
  • Zapiekanka à la pizza

    ...roztrzep ze śmietaną, serem, oprósz solą i pieprzem. Sosem polej zapiekankę. Piecz ok. 40 min w 175°C, aż wierzch się zarumieni. Czas przygotowania 75 min, ilość porcji 4, cena za porcję 3 zł.

  • Pyszna zapiekanka z mięsa i ziemniaków.

  • Zapiekanki na nowo!

    ...ułóż naprzemiennie placki tortilli i chili con carne. Na wierzchu powinno znaleźć się mięso w sosie pomidorowym i tarty żółty ser. Całość zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Czas(...) pesto z pietruszki i chrupiącymi grzankami. Czas przygotowania: ok. 1 godz. Dla: 4 osób Cena porcji: ok. 9 zł Zapiekanka z łososiem Składniki: 500 g filetu z łososia 8 porów (tylko białe...

  • Pyszna i latwa zapiekanka

  • Kuchnia na cały tydzień

    ..., dodaj posiekaną pietruszkę, duś.  2. Połowę ziemniaków i kalafiora włóż do brytfanki posmarowanej masłem. Zalej połową sosu śmietanowego. Ułóż kolejną warstwę. Górę zapiekanki wyłóż pokrojoną w kostkę(...) i pieprzem. Kaczkę wypełnij farszem i zaszyj. Ułóż w brytfance, połóż plastry melona, jabłek i listki laurowe. Piecz 2 godziny w temp. 180˚C, polewając sosem. 

  • Sycąca propozycja na obiad.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...dodaje się baraninę). Można je spotkać przyrządzone podobnie jak w Polsce - w liściu kapusty, ale kiszonej, albo też na sposób bałkański - w liściu winorośli. Oba rodzaje dusi się w sosie pomidorowym. Dla(...), upieczoną w sosie pomidorowym oraz musace de cartofi - zapiekankę z ułożonych na przemian warstw ziemniaków, przyprawiona na ostro wieprzowiny, baraniny, wołowiny lub wszystkich naraz zmieszanych razem...

  • Prosta,szybka i pyszna :)

  • Obiad w pół godziny

    ...kieliszek mocno ochłodzonego białego wina stołowego. Propozycja 3. Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry Składniki na 1 porcję: - 1 łyżeczka nasion słonecznika, - 1 mała cebula, - 200 g brokułów(...) i duś około 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy odcedź. Przełóż do dużej miski. Gotowy sos ponownie dopraw, wyłóż na makaron. Posyp parmezanem...

Artykuły na temat: sos do zapiekanki z miesem mielonym i ziemniakami śmietana
  • Z mielonego mięsa

    ...jeszcze około 5 minut. Pod koniec zagęścić mięsny sos zasmażką błyskawiczną. Szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, grubo je posiekać i wrzucić do sosu. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do żaroodpornej formy. Zalać przygotowanym sosem. Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15 minut. Przed...

  • Jesienią ma być przede wszystkim szybko, pożywnie, ciepło i treściwie, dlatego idealnym pomysłem na obiad czy kolację będą warzywne zapiekanki. Oto kilka propozycji na jesienne dania. Fot. 123RF Zapiekanki ziemniaczane - na duży apetyt Z ziemniaków przyrządzisz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Mają niezaprzeczalną zaletę - jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz przygotować zapas nawet na kilka dni. Co ważne - potrawa nie straci walorów smakowych, wręcz przeciwnie, z...

  • Kolacyjne zapiekanki

    ...rumieniąc. Mieszając, powoli dolewać mleko i śmietankę. Gotować, a gdy sos zgęstnieje, dodać serek, rozpuścić go w sosie. Przyprawić do smaku. Sosem zalać brukselkę w formie. Zapiekać 30 minut w 200(...), wymieszać ze śmietaną. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać na przemian plastry pomidorów i ryżowe placki. Polać sosem serowym, udekorować ziołami. Zapiekać ok. 15 minut w 220°C. Życie na gorąco...

  • Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Szybkie w przygotowaniu, tańsze niż dwudaniowy obiad, a przy okazji smaczne i sycące. Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki. Zapiekanka dyniowa Dynia to niekwestionowana „królowa"...

  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    Przyprawy w płynie MAGGI nie trzeba nikomu przedstawiać! Ale czy wiesz, że dzięki niej podkreślisz smak nie tylko tradycyjnych zup? Przyprawa w płynie MAGGI ma zdecydowanie więcej różnorodnych zastosowań i idealnie sprawdzi się w przypadku większości naszych kulinarnych pomysłów na przykład na drugie dania! Możemy dodawać ją do sosów, potraw mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów… Możliwości...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...

  • Smakołyki z gryki

    Można ugotować kaszę gryczaną na sypko i podać z sosem. Ale można też zrobić z niej prawdziwe dzieło sztuki.

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Obiad po francusku

    .... Mieszać, dopóki nie rozpuści się ser i sos nie zgęstnieje. Pod koniec doprawić pieprzem i solą. Kotlety podawać z sosem i pieczonymi pomidorami. Pieczone ziemniaki Dauphiné Składniki na 4 porcje...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...