• Informacje na temat:

    sos do zapiekanki śmietana jajka ser

Przepisy na temat: sos do zapiekanki śmietana jajka ser
  • Zapiekanka ziemniaczana

    ....  2. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w plastry. Jajko wymieszaj widelcem, dodaj śmietanę i starty na tarce żółty ser. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, ułóż warstwę ziemniaków, przypraw. Połową sosu zalej ziemniaki. Ułóż drugą warstwę, polej śmietaną z jajkiem i serem.  3. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Udekoruj ziołami.

  • Ten sos wykorzystałem jako dodatek do selerowych placków

  • Ziemniaczane zapiekanki

    ...wcześniej formy.  3. Żółty ser grubo zetrzyj. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep widelcem ze śmietaną. Dodaj połowę startego sera. Przypraw do smaku. Polej tym ziemniaki. Piecz 15 minut w 200(...)Talarki w sosie śmietanowym z boczkiem Sposób przygotowania 1. Ziemniaki cienko obierz, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Potem oprósz je solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy. Dobrze...

  • Może stanowić odmianę obiadu lub być przekąską. Troszkę miałam inne wyobrażenie przed upieczeniem, myślałam że wyjdzie babeczka ale wyszła troszkę oklapła co nie znaczy że nie była smaczna.

  • Słynne zapiekanki ziemniaczane

    ...warstwami plasterki bakłażanów, ziemniaków, cebuli i mięsa. Każdą warstwę zapiekanki posmaruj sosem beszamelowym. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz ok. 45 minut w 175 st.  Kisz po lotaryńsku(...).  2. Formę do tarty (śr. 30 cm) posmaruj masłem. Spód i bok wylep ciastem. Piecz przez 20 minut w 180 st. Pieczeń pokrój na kawałeczki. Ser pokrusz, wymieszaj go z roztrzepanymi jajkami i śmietaną...

  • Dla wielbicieli serów.

  • Zapiekanka z makaronem

    Sposób przygotowania 1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Kiełbasę i parówki pokrój w plastry, a cebulę w kostkę.Ser żółty zetrzyj na tarce,a szczypior drobno posiekaj. 2. Kiełbasę razem z parówkami podsmaż na oleju,dodaj do nich cebulę, zeszklij.3 Jajka wymieszaj ze śmietaną oraz z połową sera, gałką muszkatołową, szczypiorkiem i przyprawami. Makaron, kiełbasy,pozostały ser i sos wymieszaj...

  • Wypróbowany przepis na "Zapiekanki z jajkiem"

  • Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

    .... 15. Gdy ostygnie, wbij jajka, energicznie wymieszaj, połącz z serem. Sos przelej do naczynia żaroodpornego i piecz 5-7 minut w 180°C (by lekko się ściął). Makaron wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj al(...) mieszając, wlej mleko. Ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki, podgrzewaj, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw pieprzem. Domieszaj ser.  3. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą, na dnie ułóż warstwę...

  • proste a zarazem wyśmienite

Artykuły na temat: sos do zapiekanki śmietana jajka ser
  • Kolacyjne zapiekanki

    ...rumieniąc. Mieszając, powoli dolewać mleko i śmietankę. Gotować, a gdy sos zgęstnieje, dodać serek, rozpuścić go w sosie. Przyprawić do smaku. Sosem zalać brukselkę w formie. Zapiekać 30 minut w 200(...). Gotować, mieszając, aż ryż wchłonie wodę. Ryż lekko przestudzić, dodać jajka, zioła, sól i pieprz. Formować placki i smażyć je na oleju na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu. 2. Ser grubo zetrzeć...

  • Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Szybkie w przygotowaniu, tańsze niż dwudaniowy obiad, a przy okazji smaczne i sycące. Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki. Zapiekanka dyniowa Dynia to niekwestionowana „królowa"...

  • Nieodzowny pomidor

    Do sosów, zapiekanek, sałatek, zup i przystawek - pomidory dawaj do wszystkiego.

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...

  • Legendy francuskich knajpek

    ...patelni, położyć kanapki i posypać z wierzchu pozostałymi dwiema łyżkami sera. Podczas smażenia (chleb musi się wyzłocić) polewać grzankę stopionym masłem. Serwowac ciepłe. Croque madame Ser Comte zetrzeć na tarce, przełożyć do miksera i zemleć na masę razem z żółtkiem, sosem Worcestershire, musztardą, chilli i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masą posmarować wszystkie kromki. Plastry...

  • Jesienią ma być przede wszystkim szybko, pożywnie, ciepło i treściwie, dlatego idealnym pomysłem na obiad czy kolację będą warzywne zapiekanki. Oto kilka propozycji na jesienne dania. Fot. 123RF Zapiekanki ziemniaczane - na duży apetyt Z ziemniaków przyrządzisz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Mają niezaprzeczalną zaletę - jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz przygotować zapas nawet na kilka dni. Co ważne - potrawa nie straci walorów smakowych, wręcz przeciwnie, z...

  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    Przyprawy w płynie MAGGI nie trzeba nikomu przedstawiać! Ale czy wiesz, że dzięki niej podkreślisz smak nie tylko tradycyjnych zup? Przyprawa w płynie MAGGI ma zdecydowanie więcej różnorodnych zastosowań i idealnie sprawdzi się w przypadku większości naszych kulinarnych pomysłów na przykład na drugie dania! Możemy dodawać ją do sosów, potraw mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów… Możliwości...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Uniwersalny, szybki i smaczny pomysł na obiad. Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne...

  • Pora na dania z pora

    .... Podgrzewamy 250 ml śmietany do sosów (typu cremfine), dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, mieszamy, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania sosu. Doprawiamy gałką muszkatołową. Foremkę na tartę wylepiamy kruchym (słonym!) ciastem. Podpiekamy w piekarniku. Wyjmujemy, na cieście rozkładamy pory, zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy. Knedle w sosie serowo-porowym...

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...