• Informacje na temat:

    sos do szparagów białych

Przepisy na temat: sos do szparagów białych
  • Białe szparagi w majonezowym sosie

    Składniki: pęczek białych szparagów sól, cukier kilka kropli soku z cytryny sos: łyżka ostrej musztardy 2 żółtka 2 białka szkl. oleju biały pieprz, sól Przygotowanie: 1 Przygotuj sos: składniki ogrzej do temp. pokojowej. Żółtka utrzyj z musztardą na gładką masę. Cienkim strumieniem wlewaj porcjami olej, cały czas energicznie mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlej po...

  • Szparagi - warzywny wachlarz możliwości, również na słodko...

    .... Szparagi można też zapiekać, np. w serze Carskim z Hajnówki albo podać je z sezonowaną wołowiną i sosem pleśniowym. PAP Life: A da się zrobić deser ze szparagów? Ł.D.: Oczywiście, np. szparagi(...) jędrne. Ważne też, żeby miały ładny kolor - jeśli są zielone, muszą być takie soczyście zielone i nie mogą mieć przesuszonych główek. To samo tyczy się białych szparagów - powinny mieć przyjemny, ładny...

  • Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem.

  • Jak przygotować szparagi?

    Szparagów zielonych nigdy nie obieraj (w przeciwieństwie do białych). Opłucz je,  a potem jedynie odkrój kilkucentymetrowe, zdrewniałe końce tak, by szparagi były równej wielkości (ułatwi to ich(...) oliwą, sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Szparagi dokładnie wymieszaj widelcem z powstałym sosem. Możesz podać od razu lub wstawić na 10-15 minut do lodówki. Pasuje do nich świeża bagietka.

  • Sezon na szparagi dobiega końca, więc nie można zapomnieć o kremie z białych szparagów. Widziałem, że jest na forum kilka przepisów. Jednak po ich obejrzeniu stwierdziłem, że mój autorski jednak nieco się różni od innych. Dlatego sądzę, że warto spróbować. Może nie jest zupełnie klasyczny, ale jeśli spróbujecie… doznania smakowe gwarantowane.

  • Szparagi z sosem rabarbarowo-winnym

    ...  Składniki: 1 kg małych ziemniaków Sól 1,5 kg białych szparagów Cukier 3 łyżki masła 250 g rabarbaru 0,25 l czerwonego wina 3 łyżki konfitury porzeczkowej 1 łyżka(...) maśle. Szparagi wyjąć z wody, podawać z ziemniakami, szynką i sosem.

  • Fantastyczna zupa krem - nie tylko pyszna, ale i zdrowa

  • Białe szparagi zawijane z salami

    Składniki: 24 pędy białych szparagów, 24 plasterki salami, pęczek szczypioru, śmietana 18 proc., szkl. bulionu, tarta gałka muszkat., kg ziemniaków, szkl. mleka, masło, sól, cukier.

  • Krem z białych szparagów Jamie Olivier z jajkiem w koszulce i tostem to pyszne i sycące danie, w sam raz na chłodniejsze wiosenne dni.

Artykuły na temat: sos do szparagów białych
  • Szparagi z sosem pleśniowym i boczkiem

    Składniki: pęczek białych szparagów, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, 10 dag sera pleśniowego typu Lazur, 10 dag boczku wędzonego, 2 łyżeczki soli, łyżka masła, 3 łyżki mleka Przygotowanie(...) ogniu. W rondlu rozpuść masło i podduś na nim pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć pokrojony ser i wlej mleko. Całość delikatnie mieszaj, aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Szparagi odcedź, wyłóż na...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    .... Końcówki odłamuj, a nie odcinaj: Weź szparaga w palce - trzymaj za końcówkę, a drugą ręką w połowie. Zegnij - pęknie w miejscu, gdzie kończy się łykowata część. Końcówki białych szparagów są gorzkie(...), konserwanty i inne toksyny, które trafiają do organizmu ze środowiska. Dzieje się tak za sprawą "wyłapujących" je związków siarki (odpowiadających też za "dziwny" zapach moczu" po jedzeniu szparagów...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Czas na szparagi

    ...mleka. Odmiana fioletowa ma grubą łodygę o barwie purpurowo-fioletowej. Różni się od zielonych i białych tym, że zawiera więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Jest trudna w uprawie, w związku z tym spotyka się ją dość rzadko. W sosie holenderskim Zielone szparagi oczyść i odetnij korzonki. Gotuj z dodatkiem soku z cytryny trzy minuty. Masło pokrój, włóż do rondelka i postaw na małym...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Wiwat, szparagi

    ...listkami trybuli. Podawać, póki są ciepłe. Indycze roladki Składniki na 4 porcje: po 50 dag zielonych i białych szparagów, 4 sznycle z indyka, pieprz, 2 łyżki oleju, 1-2 czerwone chili, 1 pęczek(...)Placek z salami i szparagami Składniki na 4 porcje: 3 płaty mrożonego ciasta francuskiego, 5 dag mrożonego groszku, 5-6 pędów zielonych szparagów, sól, 5 pomidorków koktajlowych, pieprz, 12 dag...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF/Picsel Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze...

  • Sezon na szparagi

    .... Wybierajmy te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki. Przed gotowaniem twarde, zdrewniałe końcówki zawsze odłamujemy lub odcinamy nożem.  Z białych szparagów zdejmujemy skórkę. Ale nie wyrzucajmy(...), z dodatkiem posiekanych jajek na twardo. Można też zajadać się ugotowanymi szparagami moczonymi w rozpuszczonym na patelni maśle. Szparagi wyśmienicie komponują się z wszelkimi sosami kremowymi, np...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

Wideo na temat: sos do szparagów białych
  • Sezon szparagowy. Jakie potrawy przygotował Mikołaj Rey?

    Kucharz Mikołaj Rey z pomocą uczestników "MasterChefa Juniora" Hanną Kandorą i Mateuszem Steciem przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce.

  • Marynowane truskawki i inne pyszności

    Piotr Kucharski przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania pełne ziołowych aromatów. Wśród propozycji znalazł się kurczak szałwiowy, krem z białych szparagów z koperkiem oraz sałatka z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym. Na słodko zaś pojawiły się marynowane truskawki z cukrem miętowym. Przy okazji kucharz wyjaśnił, jak pielęgnować zioła, by nie straciły wartości odżywczych. (Źródło: Dzień Dobry