• Informacje na temat:

    sos do pizzy z bazylia i cukinią

Przepisy na temat: sos do pizzy z bazylia i cukinią
  • Pizza na warzywnym spodzie

    Zdrowa wersja pizzy. Pyszna!

  • Aromatyczny i bardzo smaczny sos do pizzy, który również może zastąpić ketchup.

  • Bardzo łatwy sos i nie tylko do pizzy:)

  • Sos pomidorowy do pizzy z przyprawami

  • Sos który was zachwyci, smakiem i prostotą wykonania.

  • pyszny ziołowy sos do pizzy polecam

  • sos do posmarowania pizzy

  • bardzo łatwy do zrobienia i pyszny

  • szybki i prosty

  • Robi się go podobnie do ketchupu z cukinii (który znajdziecie TUTAJ), tylko końcowy smak jest zupełnie inny- pomidorowy ,pachnący ziołami i czosnkiem ... idealny na posmarowanie pizzy przed dodaniem do niej dodatków,ale super sprawdzi się też do sosu bolońskiego.Warto go zrobić szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie i najpyszniejsze. Daje je do słoiczków małych po przecierach pomidorowych taka porcja jest idealna później na raz na pizzę. Polecam gorąco.....

Artykuły na temat: sos do pizzy z bazylia i cukinią
  • Niezastąpiona bazylia

    ...nerwowego. Hodowana w doniczce odstrasza muchy i komary.  W wielu odmianach Ta o dużych, soczystych liściach jest zdecydowanie najpopularniejsza. Ma orzeźwiający, goździkowo-anyżowy aromat. Bazylia(...) włoskiej. Jej aromat sprawia, że idealnie uzupełnia i wydobywa smak pomidorów, stąd często mówi się o niej "ziele pomidorowe". Jest też doskonałym dodatkiem do dań makaronowych, pizzy, a także bakłażana...

  • Pizza to najlepszy kulinarny towar eksportowy świata. Jadana dziś wszędzie, od rodzimych Włoch, przez obie Ameryki, po Nepal. Ikoniczne danie kuchni śródziemnomorskiej, i jednocześnie synonim szybkiego oraz niezdrowego jedzenia. Z okazji Dnia Pizzy bierzemy w obronę aromatyczną flagę Włoch. Fot. 123RF/Picsel Jak większość tradycyjnych dań, tak i pizza może pochwalić się długim rodowodem. Płaskie placki jadano już w czasach antycznych, dodając do nich oliwę, czosnek i ser. Współczesna pizza...

  • Najcenniejsze ziółka

    Bazylia, melisa czy mięta świetnie smakują w herbatce czy soku, a do jedzenia zachęcą nawet niejadka.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    .... Zrezygnuj z dań, których podstawą jest biała mąka - pizzy, makaronów, puszystego pieczywa, klusek, pierogów, dań z drobnej kaszy kuskus czy manny. W okresie, gdy starasz się ograniczyć cukier, nie sięgaj po(...): Krem z groszku z łososiem Składniki: 2 ziemniaki, czosnek, 450 g rozmrożonego groszku, sól, pieprz, olej, 50 g wędzonego łososia Podsmaż ziemniaki i czosnek. Dodaj groszek, 2 szklanki bulionu...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...restauracji przyzwyczajeni, to pizza rzymska. Nie ma w niej nic złego, ale ważne, żeby mieć świadomość, że możemy mieć do czynienia z dwoma jej rodzajami. Przynajmniej tyle tej pizzy jesteśmy winni(...) ragù bolońskie jest bardzo ciężkim, gęstym sosem. Makaron, który robi się z mąki i jajek ma inną strukturę, jest bardziej chropowaty i łatwiej chwyta ciężki sos. Dlatego tworzą dużo lepszy duet niż...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Zioła zamiast soli

    ...i grillowania. Bazylia na żołądek i wzdęcia Pasuje do sosu pomidorowego, makaronów, sałatek, pizzy, zup, warzyw, jajek, kurczaka i dań z ryb. Można ją łączyć z takimi ziołami jak: szałwia, rozmaryn i estragon(...) antydepresyjnie. Kolendra na bakterie i grzyby Doda smaku fasoli, pomidorom, kukurydzy, papryce, sosom sałatkowym i jogurtowym. Kolendrę można łączyć z innymi przyprawami: pieprzem, czosnkiem, prażonym...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...