• Informacje na temat:

    sos do pierożków ze szpinakiem i ricottą

Przepisy na temat: sos do pierożków ze szpinakiem i ricottą
  • Ravioli z warzywami

    Małe włoskie pierożki zrobisz łatwiej niż klasyczne.

  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą to lżejsza odmiana tradycyjnej mięsnej lasagne. Łatwo się przyrządza i wspaniale smakuje. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

  • Włoska kuchnia na lato

    ...szpinakiem Sposób przygotowania 1. Nadzienie: szpinak umyj, osusz, włóż do garnka. Mieszając, duś przez 3 minuty. Potem osącz na sitku, wystudź, dobrze odciśnij i posiekaj. Rozdrobniony szpinak wymieszaj z jajkiem, ricottą oraz parmezanem. Farsz przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  2. Z mąki, żółtek i 1/2 łyżeczki soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je 15 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto...

  • Crespelle różnią się od naszych tradycyjnych naleśników - przede wszystkim są cienkie, miękkie i chrupiące, a ciasto ma rzadką konsystencję. Nadzienie natomiast to typowe włoskie połączenie - dwa rodzaje sera ze szpinakiem pod kołderką z beszamelu. Mniam!

  • Szyfr złamany

    ..., a w podziękowaniu obdarowywano właściciela częścią wyprodukowanego bigoli. Teraz dostawki do robotów kuchennych do wyrobu bigoli można kupić również w Polsce. Bigoli z sosem jest daniem typowo weneckim(...), a w wersji wegeteriańskiej - ricotta połączona z czosnkiem i szpinakiem. Gnocchi Gnocchi to niewielkie kluseczki, przypominające nieco rodzime kopytka. Zaklasyfikowanie gnocchi do makaronów może...

  • Samo zdrowie! Zielone pierożki z zielonym nadzieniem. Jedynie sos lekko żółty. Ale z zielonymi listkami szałwii. Szpinak, ricotta, parmezan - włochy na talerzu (Emilia - Romania). Pierożki to cappelletti - całkiem jak nasze uszka :-)

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula, - mała główka kapusty, - 4 łyżki oleju, - gałka muszkatołowa, - 200 g pieczarek, - 6 gałązek koperku, - łyżka jasnej bazy do sosów, - żółtko, - 3 łyżki śmietany Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrozić...

  • Szybkie w przygotowaniu, bardzo dobre, świetnie wygląda

  • Propozycja na tortelloni z 4 jajecznego ciasta, wypełnione smakowitym farszem ze szpinaku i serka ricotta. Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku. Danie inspirowane Przepisami Matki Natury Hortex :)

  • Smaczny pomysł na "Naleśniki ze szpinakiem i ricottą"

Artykuły na temat: sos do pierożków ze szpinakiem i ricottą
  • Krem z cykori z migdałami czyli sezon na zupy 2015 ! oraz DIETA, dzień 4-ty.

    ...choć żyliśmy w zimnym kraju. Teraz, jak widziałam podczas mojego świątecznego pobytu, jest jej dostatek w każdym sklepie warzywnym i na rynku.   Francuzi robią cykorie jak sałatę z sosem winegrette(...) składał się z pierożków ravioli : ricotta szpinak – kupnych, do tego zrobiłam sporo świeżego szpinaku na oliwie i na czosnku. Jogurt naturalny. Zioła, kostka gorzkiej czekolady.   Podwieczorek : Mega...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Makarony niebanalnie

    ...): 3 łyżki majonezu, 200 g kwaśnej śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny, pęczek szczypiorku, 200 g czerwonych pomidorków koktajlowych, 2 opakowania pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem, ogórek, 150(...) patelni na oleju zeszklij cebulę. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili. Całość podsmaż na wolnym ogniu. Wszystko zalej wywarem warzywnym i śmietaną. Powstały sos...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Szyfr złamany

    ..., a w podziękowaniu obdarowywano właściciela częścią wyprodukowanego bigoli. Teraz dostawki do robotów kuchennych do wyrobu bigoli można kupić również w Polsce. Bigoli z sosem jest daniem typowo weneckim(...), a w wersji wegeteriańskiej - ricotta połączona z czosnkiem i szpinakiem. Gnocchi Gnocchi to niewielkie kluseczki, przypominające nieco rodzime kopytka. Zaklasyfikowanie gnocchi do makaronów może...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....