• Informacje na temat:

    sos do pieczonej pierś z indyka

Przepisy na temat: sos do pieczonej pierś z indyka
  • Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

    Składniki: filet z indyka np. firmy Gzella                        1 cała mała pierś (ok. 1kg) oliwa - 100ml              sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona - po jednej płaskiej(...) pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą. Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej...

  • Sprawdzony przepis na "Faszerowana pierś indyka"

  • Pieczeń z indyka

    Składniki: ok. 2 kg pierś indyka 1/2 szklanki białego wina 5 ząbków czosnku listki z 3 gałązek tymianku łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry łyżeczka tłuczonych ziaren pieprzu 3 pokruszone(...), dołóż resztę czosnku (całe ząbki) i piecz jeszcze 1,5 godz. 2. Na reszcie oleju uduś marchewki. Wlej sos z pieczeni i podduś. Dopraw solą i pieprzem. Pieczeń podaj z marchewką, oliwkami...

  • Smaczny pomysł na "Pierś indyka w sosie serowym"

  • Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem

    Składniki na 2 porcje: Pierś z indyka (ok. 300 g) 10 śliwek kalifornijskich 1 łyżka świeżego imbiru Sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu(...), pieprz i kurkumę. Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki. Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut. Do rękawa do pieczenia przekładamy...

  • Smaczny pomysł na "Pierś z indyka z żurawiną"

  • Indyk słodko-ostry, w pomarańczach

    ...​ Soczyste i delikatne mięso w gęstym, orzeźwiającym i rozpalającym sosie. Na pierwszy rzut oka egzotyczne połączenie, ale od dawna obecne w polskiej kuchni. Świetny pomysł na wykorzystanie pomarańczy, których nie zjedliśmy przez święta.

  • Sos z pieczeni po wymieszaniu z jogurtem naturalnym doskonale nadaje się do kanapek.

  • Indycza pierś faszerowana pieczarkami

    Składniki: 1 i 1/4 kg fileta z piersi indyka, sól l pieprz, sok z cytryny, szałwia suszona, pęczek natki pietruszki, łyżka miodu, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 20 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, jajko, 2 łyżki bułki tartej, olej, suszona jarzębina do mięs, sałata, natka pietruszki i skórka z cytryny do dekoracji.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierś indyka z pomarańczą"

Artykuły na temat: sos do pieczonej pierś z indyka
  • Pierś z indyka z morelami

    ...posmarować miodem.  Brukselkę oczyścić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Indyka pokroić w grube plastry, podawać z brukselką, polać sosem spod mięsa.  Zobacz także:

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Soczysta pierś indycza z ananasem

    ...sałatkę, przemieszaj.  Gotową pieczeń skrop 150 ml sosu azjatyckiego. Pozostały sos lekko przemieszaj ze śmietaną. Indyka serwuj z tym dipem i sałatką ryżową. Ewentualnie udekoruj cząstkami ananasa(...)Przygotowanie: Filet z indyka opłucz, osusz. Plasterki ananasa osącz, zalewę zachowaj. Mięso natrzyj solą, obłóż kilkoma plasterkami ananasa i obwiąż nićmi kuchennymi. Ułóż na blasze posmarowanej...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Rolada z indyka

    Przygotowanie:  1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na(...) czasu skrapiając sosem powstałym w trakcie pieczenia. Zobacz również:

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Tusza indycza w sosie grzybowym

    Warzywa z włoszczyzny obierz, pokrój na kawałki. Indyka natrzyj solą i pieprzem. Skrzydła włóż pod tuszkę, zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną nicią. Pierś indyka przykryj plasterkami boczku. Ułóż(...) solą i pieprzem. Fasolkę wrzuć do posolonego wrzątku, gotuj 10-12 minut. Odcedź na sitku.  Indyka wyjmij z brytfanki. Trzymaj w cieple, żeby nie wystygł. Sos z dna brytfanki przecedź przez gęste...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Soczysta pierś kaczki

    Jak przyprawiać? Pierś najczęściej zostawia się na noc w marynacie. Może to być: czosnek, imbir, anyż, miód, sos sojowy. Jeśli chcemy uzyskać orientalny smak, sięgnijmy po tajski sos słodko(...) i kieliszkiem wiśniówki. Następnego dnia wytapiamy tłuszcz ze skórki kaczki i odrobinę ją podsmażamy, a potem pieczemy ok. 2 godzin, podlewając sosem. Na bogato Pierś kaczki można faszerować, trzeba...

  • Nieskomplikowana w przygotowaniu mięsna zapiekanka z beszamelowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Największą trudnością podczas przygotowania tej potrawy może okazać się zrobienie sosu beszamelowego. Uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji jest nie lada sztuką.  Praktyka jednak czyni mistrza, zatem do dzieła!   Składniki: • 20 dag makaronu kokardki• 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego • 400 ml mleka• 2 łyżki masła• 400 ml przecieru pomidorowego• 1 cebula• 25 g...