• Informacje na temat:

    sos do mięsa z ciemnego piwa

Przepisy na temat: sos do mięsa z ciemnego piwa
  • Trzy sosy, których nie może zabraknąć na majówkowym grillowaniu

    Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna okres przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu. Słońce, zielona trawa, ciepły wiatr, a do tego pyszne jedzenie – najlepiej z grilla. Dziś grillowanie stało się sztuką, a sztuka potrzebuje odpowiedniej oprawy np. w postaci smakowitych sosów. Oto 3 propozycje, których nie może zabraknąć na majówkowym grillowaniu.

  • Inny niż wszystkie i choć może zdziwić dodatek jednego składnika wbrew pozorom smakuje bardzo dobrze.

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • świetna do piwa lub do grilowanych mięs

  • Grillowanie z pomysłem – pyszne dodatki

    ...sprawdzą się w towarzystwie naszych ulubionych mięs. Żeberka z rusztu znakomicie smakować będą w połączeniu ze smakowitym sosem o aromacie ciemnego piwa i pomidorów, a do każdego steku niezastąpiony(...)Sos to ważna sprawa! Sekretem udanego przyjęcia z grillem w roli głównej jest doskonałe jedzenie Choć mięsne smakołyki z rusztu wydają się odgrywać pierwszorzędną rolę, to warto połączyć je ze...

  • Wspaniała przekąska do piwa.

  • Smaki Litwy

    ..., w zależności od regionu mogą być podawane np. z sosem grzybowym czy żmudzkim kastinysem. Kindziuk, to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym smaku zwana na Litwie kindzukas lub skilandis. Najbardziej znany region, gdzie wyrabia się tę kiełbasę to Auksztota. Wysoka zawartość mięsa bardzo dobrej jakości i minimalna wody znacząco wpływa na cenę kińdziuka - jednej z droższych...

  • postanowiliśmy skąpać pieczony boczek w gorzkiej czekoladzie i odrobinie chilli i sprawdzić, dokąd nas to zaprowadzi

  • Pieczona golonka

    Składniki na 6 porcji: - 2 duże golonki, - 2 szklanki jasnego piwa, - 3 łyżki smalcu, - łyżka utłuczonego jałowca, - 3 cebule, - sól, pieprz Przygotowanie: Golonki umyć, osuszyć(...) smalcu razem z cebulą. Przełożyć do brytfanki i piec godzinę w temperaturze 220 st. C. Podczas pieczenia polewać golonki piwem i wytwarzającym się sosem. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 250 st...

  • Znikały w ostatnią sobotę szybciej niż chipsy i paluszki;) A piwko smakuje z nimi jeszcze lepiej.

Artykuły na temat: sos do mięsa z ciemnego piwa
  • Gulasz z wołowiną i ciemnym piwem

    ..., kawałki mięsa. Dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy, doprawiamy kminkiem, pieprzem, chili, pastą pomidorową oraz solą. Wlewamy piwo, 500 ml wody, mieszamy i dusimy 70 minut na wolnym ogniu, żeby odparowała część płynu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w niezbyt cienkie plastry i dodajemy do gulaszu. Dusimy jeszcze 30 minut. Na koniec hartujemy śmietanę gorącym sosem, wlewamy do garnka, mieszamy...

  • Jasne czy ciemne? Jasne, że jasne! Popularnie rozumiany podział piw to tylko wierzchołek góry chmielowej. Przedstawiamy krótki przewodnik po piwnym świecie, który mamy nadzieję, zachęci Was do dalszych, oczywiście odpowiedzialnych, wycieczek po świecie, gdzie chmiel miesza się z goryczką. Fot. 123RF/Picsel Piwa dzielimy na gatunki według sposobu fermentacji drożdży. I tak mówimy o piwach fermentacji dolnej - lager, górnej - ale i spontanicznej - głównie piwa belgisjkie. Każda fermentacja...

  • Pieczona golonka w piwie

    ...często piwem oraz wytwarzającym się sosem. Gdyby było go za mało, polewaj większą ilością piwa (lub piwa z wodą). Na dnie naczynia zawsze powinien być sos. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz kolejną godzinę. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw jeszcze mięso na 5-10 minut w piecu, a następnie wyjmij je i przełóż na półmisek. Sos z pieczenia golonek przypraw solą oraz pieprzem i podawaj...

  • Znów ruszylismy w teren z Kamerą Smakera i dotarliśmy do... krakowskiego domu piwa - House of Beer. Zobaczcie naszą relacje Video. O piwie opowiadają Aldona Rosiek oraz Jadwiga Mech. Piwo z małego czy dużego browaru? Skąd pochodzą najlepsze piwa? Jak prawidłowo dobierać rodzaj piwa do potrawy? O tym wszystkim opowie Aldona Rosiek z House of Beer. W domu piwa... czyli wszystko o piwie na INTERIA.TV. Każde piwo jest inne i każde należy pić inaczej. Jak rozlewać oraz degustować różne gatunki...

  • Osłódź sobie jesień

    ...zazwyczaj są słodsze. Dlatego warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi i sosami. Nadają(...), 3 łyżki wody, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą zalej udka...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Niebo w gębie

    Rzadko je przyrządzamy, a szkoda. Gęś, kaczka lub królik to mięsa wyjątkowo delikatne i smaczne.

  • Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku. Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo - od...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...kopci, ale ma postać czerwonego żaru. Nie opiekajmy mięsa bezpośrednio w płomieniu, ale nad żarem. Mięso z tłuszczykiem powinno być grillowane na aluminiowych tackach. Zapobiegnie to skapywaniu(...) ciężkostrawne. Warzywa, ryby i sery układajmy wyżej niż mięso. Co na grill? Wybierajmy ryby i chude mięsa, np. drób bez skóry, czyli kurczaka i indyka. Najlepsze na ruszt są ryby słodkowodne, np...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...