• Informacje na temat:

    sos do indyka z zurawina

Przepisy na temat: sos do indyka z zurawina
  • Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

    ...pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą. Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej(...)Składniki: filet z indyka np. firmy Gzella                        1 cała mała pierś (ok. 1kg) oliwa - 100ml              sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona - po jednej płaskiej...

  • Pyszne danie miesne, do tego koniecznie "kluski slaskie wg Ewy" :-)) i czerwona kapustka zasmazana. jest troche z tym pracy, ale na pewno warto potem delektowac sie dobrym jedzeniem

  • Pieczony indyk z żurawiną

    Składniki: cały indyk ok. 3-4 kg 4 pomarańcze 30 dag żurawiny 10 dag cukru mielony imbir mielony kardamon rozmaryn 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: 1. Indyka(...). Borówki uduś z cukrem. Indyka faszeruj pomarańczami i borówkami. Zepnij go wykałaczkami. 2. Indyka włóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki masła, piecz godzinę w 200°C, aż się zrumieni...

  • Smaczny pomysł na "Pierś z indyka z żurawiną"

  • Żurawina

    ...na żurawinie. Znana jest również i u nas, wybierając sobie specyficzne miejsca do rozmnażania, jakimi są podmokłe sosnowe lasy i torfowiska o wyjątkowo kwaśnej i zdrowej glebie. W tym miejscu kończymy(...) wszelkie możliwe sposoby. Dodajmy ją do pieczonego indyka, jak to czynią miliony Amerykanów; doskonale komponuje się z pleśniowymi serami, płatkami, oscypkiem smażonym w grubych plastrach, doskonałe są...

  • MAKARON +sos miesno- pomidorowy

  • Indyk w sosie żurawinowym

    Składniki na 4 porcje: - 80 dag piersi z indyka, - cebula, - 1 jajko, - 30 dag mięsa mielonego, - 2 łyżki rodzynków, - sól, pieprz, - 'Warzywko', - tłuszcz do pieczenia, - żurawina do dekoracji, - łyżka chrzanu, - słoiczek żurawiny, - 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pierś z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do...

  • Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam

  • Indyk z kasztanami

    ...gałązek natki, - 50 ml koniaku, - 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz, - tymianek, - 2 ząbki czosnku, majeranek, - 3 łyżki stopionego masła Przygotowanie: 1. Indyka oczyść, w środku posyp(...) z wątróbką, jabłkiem, szalotkami, pietruszką i kasztanami. Dodaj koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche dodaj śmietankę. 3. Indyka napełnij masą kasztanową...

  • Ciekawe połączenie słodko- ostre.

Artykuły na temat: sos do indyka z zurawina
  • Tusza indycza w sosie grzybowym

    ...solą i pieprzem. Fasolkę wrzuć do posolonego wrzątku, gotuj 10-12 minut. Odcedź na sitku.  Indyka wyjmij z brytfanki. Trzymaj w cieple, żeby nie wystygł. Sos z dna brytfanki przecedź przez gęste(...)Warzywa z włoszczyzny obierz, pokrój na kawałki. Indyka natrzyj solą i pieprzem. Skrzydła włóż pod tuszkę, zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną nicią. Pierś indyka przykryj plasterkami boczku. Ułóż...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Coś pysznego z indyka

    ...i warzywami gotowanymi na parze. Plastry indyka w sosie Składniki na 4 porcje: 1 pierś z indyka, 1 duża cebula, 1 ostra papryczka, 1 ząbek czosnku, 100 ml białego wytrawnego wina, 10-12 zielonych(...)Rolada ze szpinakiem Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mięsa z indyka, 60 dag świeżego szpinaku (lub 30 dag mrożonego), 15 dag twarożku, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Żurawina na wiele sposobów

    Z żurawiny Robert Sowa proponuje dwa sosy: jeden z rozmarynem i miodem, kolejny z zielonym pieprzem. W tych sosach wykorzystujemy całe owoce. Można przygotować także zmiksowany krem z żurawiny z dodatkiem marynowanego imbiru, czuszek i chrzanu wasabi. Te sosy najlepiej pasują do czerwonego mięsa. Polacy jednak jadają zwykle żurawinę z indykiem lub kurczakiem - to taka klasyka. Robert Sowa...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...) i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • O, pieczone kurczę!

    Począwszy od piersi kurczaka lub indyka zmiksowanej w zupce, poprzez pulpeciki, aż po soczyste udko - drób ma stałe miejsce w dziecięcym menu już od drugiej połowy 1. roku życia. I to nie bez powodu(...) kurczaka lub indyka jest znacznie lżej strawna dla smyka niż wołowina czy wieprzowina. Drobiowe mięso bez skóry zawiera na tyle małe ilości tłuszczu, że bez obaw można je podawać niemowlęciu nawet kilka...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...