• Informacje na temat:

    sos do gołąbków

Przepisy na temat: sos do gołąbków
  • Gołąbki szpinakowe

    Nietypowa wersja gołąbków. Równie smaczna!

  • Gęsty i smaczny

  • Duszone gołąbki

    ...na maśle. Dodaj do gołąbków. Duś 80 minut. Sos dopraw koncentratem, solą, pieprzem i cukrem. 

  • Super sosik,lekko kwaskowy nadaje się nie tylko do gołąbków,może też być do duszonego mięsa.

  • Ryż na 5 sposobów!

    Naturalny zagęstnik Jeśli nie lubisz zagęszczać mąką sosów i zup, możesz zamiast niej użyć zmielonego (np. w młynku do kawy) surowego ryżu. Dodaj 2-3 łyżki, gdy sos lub zupa są prawie gotowe i jeszcze przez chwilę gotuj do zgęstnienia. Do gołąbków i sakiewek Zamiast tylko mięsem lub kaszą, warto nadziać gołąbki ryżem (lub dodać go do farszu). Będą lżej strawne, mniej kaloryczne i bardziej...

  • Prosty lekki sos. Idealny także do innych potraw

  • Klasyczne gołąbki

    .... Doprawić papryką, solą i pieprzem. Uformować 8 gołąbków. Zawijać w 2 liście kapusty. Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć. Lekko przesmażyć koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i zagotować. Do(...) sos zagęścić zasmażką, doprawić solą i pieprzem. Gołąbki podawać z ziemniakami i sosem. Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty Jakie gołąbki lubisz najbardziej?

  • Sos pomidorowy do gołąbków jest wyrazisty a swój doskonały smak zależy od naszej inwencji twórczej, ponieważ wykorzystujemy do niego wywar z przygotowywanych gołąbków.

  • Przepis na pyszne gołąbki

    Składniki: biała kapusta 40 dag kaszy gryczanej 2 cebule 30 dag mięsa mielonego 25 dag pieczarek 3 suszone podgrzybki masło sól, pieprz czosnek granulowany Sos do gołąbków: pół litra(...) z pieczarkami i mielonym mięsem, przypraw. Kapustę sparz, podziel na liście, wytnij nerwy. Na każdym liściu ułóż farsz, zwiń. W rondlu ułóż liście kapusty, ciasno ułóż gołąbki. Duś do miękkości. Sos: sos...

Artykuły na temat: sos do gołąbków
  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Gołąbki z kaszą

    Do przygotowania gołąbków nie wykorzystuje się całej kapusty. Z części, która pozostanie, można ugotować zdrową zupę jarzynową, dodając ziemniaki, marchew i seler.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • ​Kapusta faszerowana z mięsem mielonym

    Kapusta faszerowana to danie zupełnie nienadwyrężające domowego budżetu. Zapiekana w piekarniku jest znacznie mniej pracochłonna od klasycznych gołąbków. Jest to naprawdę smaczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się zarówno w charakterze obiadu, jak i ciepłej kolacji.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Miel i smaż

    Mięso mielone kojarzy się przede wszystkim z kotletami czy sosem do spaghetti. A gdyby pójść o krok dalej i nadać mu niepowtarzalnego, nieco orientalnego smaku? Zobacz, jakie to proste!

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Sezon na sałatę

    ...dodajemy sos, to w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. W przeciwnym razie liście zmiękną. Sałatę możemy krótko dusić, np. na oliwie z oliwek czy maśle, z czosnkiem, koperkiem. Duże liście sałaty masłowej świetnie nadają się do zawijania gołąbków. Liście sałat zawierają silne przeciwutleniacze - luteinę i zeaksantynę. Ponadto bogate są także w inne antyoksydanty: karotenoidy, polifenolokwasy...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji Emilia-Romana. To...