• Informacje na temat:

    sos dietetyczny do makaronów

Przepisy na temat: sos dietetyczny do makaronów
  • Dietetyczny makaron

    Składniki: opakowanie makaronu 100g wędzonego łososia 120g jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Łososia pokrój w paski. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełóż na talerz. Dodaj łososia. Całość polej sosem jogurtowym i posyp...

  • Wyśmienity sos na podstawie Bolognese. Ciężki, treściwy. Bomba kaloryczna!

  • Bukiet sałat w sosie cytrusowym

    ....  3. Sos: sok z pomarańczy i cytryny utrzyj  z miodem, musztardą oraz oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i białym pieprzem. Ubijaj, aż sos zgęstnieje.  4. Wszystkie składniki...

  • taki zwyczajny sos do makaronu ale w smaku dobry

  • Dla wielbicieli serów.

  • Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

    ...i obsmażamy następne 2-3 minuty. Dodajemy pora i brokuła. Obsmażamy kolejne 2-3 minuty, cały czas na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, syrop, chrzan i ocet jabłkowy do smaku. Dodajemy makaron ryżowy i rzodkiewki. Całość dokładnie mieszamy. Sprawdzamy balans smaku ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. W razie potrzeby dodajemy któryś ze składników (np. sos sojowy lub ocet...

  • Ten makaron z kurczakiem, papryką i pomidorami w wersji fit robię jako danie na wynos, do pracy:). By danie było jeszcze zdrowsze i jeszcze bardziej dietetyczne, zwykły makaron możemy zastąpić pełnoziarnistym.

  • Lekka zapiekanka z pomidorami

    Dietetyczny obiad. Pysznie i lekko...

  • Miało być bolognese, a wyszło jak zawsze :) Czyli z dodatkiem cukinii i indykiem mielonym zamiast łopatki wieprzowej :) Za to jest równie pysznie, zdrowo i dietetycznie.

Artykuły na temat: sos dietetyczny do makaronów
  • Dietetyczne nasiona: Dlaczego pomagają schudnąć?

    ...: nasiona sycą, bo zwiększają objętość w żołądku nawet 10-krotnie i zawierają też dużo "energetycznego" białka. Zastosowanie: na surowo do owsianki, jogurtów, sałatek, dań z ryżu, do zagęszczania sosów...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Wiosenne dietetyczne obiady

    ...i pieprzem. Sałata z łososiem, kiełkami i brokułami Składniki na 4 porcje: 300 g świeżego łososia, 4 łyżki oliwy z oliwek, 200 g brokułów, 100 g kiełków brokułów lub rzodkiewki, mieszanka(...) i porozrywaj na niewielkie kawałki. Szalotkę oczyść i drobno posiekaj. Pomidory umyj i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj sos: wymieszaj ocet, resztę oliwy, sól, pieprz, musztardę, miód i szalotki...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • MAKARON RYŻOWY Z PATISONEM

    Bardzo prosty, a jednocześnie dietetyczny!

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Odchudzające młode... chwasty

    ..., mozzarellą). Duszona z czosnkiem na oliwie (do sosów do makaronów). Zupa pokrzywowa (garść liści parzymy, dusimy na maśle z czosnkiem, miksujemy i łączymy z wywarem z włoszczyzny). Odtruwający sok: 1 kg(...). Dodatkowe właściwości ziela: obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie: Świeże liście można dodawać do zup, sosów do makaronów, twarożków...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

    Chyba każdy miłośnik zdrowego stylu życia słyszał o jarmużu. To „rozczochrane” zielone warzywo, o charakterystycznej kędzierzawej strukturze liści, ma ogromny ładunek dietetyczny, a do tego świetnie smakuje i może być przygotowywane na wiele sposobów.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...