• Informacje na temat:

    sos czosnkowy z fetą

Przepisy na temat: sos czosnkowy z fetą
  • Sałatka cukiniowa

    ...w drobną kostkę. Zioła opłucz, osusz, listki oraz igiełki oderwij od gałązek, posiekaj. Posiekane zioła połącz z czosnkową oliwą oraz sokiem cytrynowym. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Plasterki cukinii wymieszaj w salaterce z fetą. Skrop sosem czosnkowym. Lekko przemieszaj. Sałatkę podawaj jako dodatek do szaszłyków z klopsików albo z kawałkiem chrupiącej bagietki. 

  • Oryginalne zastąpienie soli

  • Jarskie kotlety z kaszy

    ...ułóż je na blasze i piecz 15 minut w temp. 190°C. Podawaj np. w pszennej bułce z sosem czosnkowym.  Jaglane medaliony Sposób przygotowania 1. Kaszę przepłucz na sitku ciepłą wodą. Przesyp(...) wymieszaj z pieczarkami, jajkiem i fetą. Dodaj 2/3 szkl. bułki tartej. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masę wyrób. Uformuj z niej 8 kotletów. Obtocz je w pozostałej bułce...

  • sos czosnkowy

  • Pyszny obiad dla całej rodziny

    ...miseczek. Podawaj ją np. z czosnkowymi grzankami. Udekoruj.  Sałatka z cieciorką i fetą Sposób przygotowania Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Cieciorkę przełóż na sitko, przelej wodą(...). Blaty biszkoptowe przełóż kremem. Tort schładzaj 3 godziny. Udekoruj.  Szaszłyki z sosem orzechowym Sposób przygotowania Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę...

  • Kilka chwil i mamy domowy sos czosnkowy

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    ..., posmaruj sosem. Ułóż plasterki sera, potem szynki. Złap za dłuższy brzeg i zroluj. Pokrój na plasterki szerokości około 2 cm.  3. Gotowe ślimaczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. i piecz około 20 minut (aż ciasto się zrumieni). Podawaj z sosem, np. czosnkowym.   Łosoś ze szpinakiem pod złocistą kołderką Sposób przygotowania...

  • Ekspresowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Doskonały do pizzy, calzone i innych dań.

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    ...°C.  4. Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polewaj powstającym sosem. Na ostatnie 20 minut zdejmij folię i posyp tuszkę utłuczonym pieprzem. Ew. udekoruj świeżymi ziołami. Filety z jarmużem(...), mieszając, aż odparuje prawie cały płyn. Dopraw lubczykiem, kminkiem, gałką, papryką, sosem sojowym i pieprzem. Jarmuż rozłóż na przygotowanych płatach mięsa. Wzdłuż jarmużu rozłóż starty ser. Zwiń...

  • Bardzo lubię ten sos,często gości on w mojej kuchni,w zależności od proporcji składników,można zaostrzyć bądź złagodzić jego smak.Osobiście wolę go w wersji nieco ostrzejszej.Przepis ten jest również odpowiedni dla wegetarian. Smacznego :)

Artykuły na temat: sos czosnkowy z fetą
  • Sałatka z fetą

    Ogórki umyj i pokrój w plasterki, a pomidory na ćwiartki. Cebulę obierz i potnij w piórka. Fetę odsącz z zalewy i również pokrój. Przygotowane składniki wymieszaj, dodaj oliwki i posyp całość odrobiną suszonego tymianku. Odstaw. Przygotuj sos. Ocet utrzyj z solą i pieprzem, połącz z oliwą. Sosem skrop sałatkę. Podawaj np. z grzankami czosnkowymi.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Z gruntu dobre

    ...​ To ich czas! Młode pory subtelnie otulone czosnkowym sosem, różowe rzodkiewki upieczone ze szparagami albo soczyste marchewki zamienione w warzywne kotlety. Wszystkie świeże, chrupiące i pyszne.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Muffiny z papryką i szpinakiem

    ...silikonowych foremek bez natłuszczania). Danie podawaj z sosem czosnkowym.  Zobacz także:

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Knorr: Sosy sałatkowe

    O smaku sałatek najczęściej decyduje odpowiedni sos - doskonale połączy wybrane składniki i nawet prostej kompozycji warzyw nada wyjątkowy smak. W ofercie marki Knorr można wybierać spośród całej palety sosów sałatkowych, które przy okazji zapewniają nam kulinarną podróż po całej Europie. Sos sałatkowy francuski winegret idealnie komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami i oliwkami...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Pizza z dyniowym hummusem

    ..., mieszamy. Ciasto do pizzy rozwijamy na blasze i smarujemy dyniowym hummusem. Układamy przekrojone na pół pomidory, posypujemy pokruszoną fetą i szpinakiem. Całość oprószamy suszonym oregano. Pieczemy 15-20 minut w 220ºC, aż boki ciasta będą miały jasnozłoty kolor. Pizzę wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje i podajemy z sosem, np. czosnkowym. Zobacz także:

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...