• Informacje na temat:

    sos bazyliowy na oleju

Przepisy na temat: sos bazyliowy na oleju
  • Krewetki na pomidorach

    .... Wymieszaj z poszatkowaną cebulą. Dopraw łyżką oleju, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Porcje sałatki rozłóż na talerze. Na nich umieść kopytka i krewetki. Dekoruj danie zielonym sosem pesto oraz...

  • świetny do spaghetti

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    ..., olej, 20 dag tartego parmezanu, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, szczypta cukru. Zrób sos: warzywa obierz, oczyść. Posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Na oleju zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę, pieczarki i seler. Smaż przez ok. 4 minuty, po czym dołóż mięso i mieszając, przysmaż. Dodaj koncentrat, sól, pieprz i zioła...

  • Sprawdzony przepis na "Bazyliowy chłodnik"

  • Doskonałe dodatki do obiadu

    Kluski kładzione Składniki: 40 dag mąki, 2 jajka, szczypta soli, ok. 200 ml. wody do konsystencji, 3 łyżki oleju, 0,25 kg pieczarek, 0,5 cebuli, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz Przygotowanie: Mąkę, jajka, sól, wodę włożyć do miksera i miksować ok. 30 sekund. Kluski gotować w osolonym wrzątku, układać je metalowa łyżka umoczona w wodzie. Podawać z sosem...

  • Świeży domowy chlebek pachnący bazylią i białym wędzonym serem, chyba w sumie bardziej serem. Pyszny, mięciutki, w sam raz na śniadanie.

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • Orzeźwiający, słodko kwaśny krem z dodatkiem aromatycznej bazylii.

  • Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

  • Babka na oleju.

Artykuły na temat: sos bazyliowy na oleju
  • Świetne wegetariańskie burgery, sałatka ogrodowa z dressingiem bazyliowym

    ...bazyliowy. Wlej 2 łyżeczki oleju na dużą nieprzywierającą  patelnię  ustawioną  na  średnim  ogniu. Zerwij listki rozmarynu z gałązek i ułóż je w czterech stosikach na patelni. Na nich połóż kotlety i smaż(...) przecięte strony bułek sosem pomidorowym i włóż do nich kotlety z serem oraz korniszony  pokrojone w plasterki. Przemieszaj sałatkę  z dressingiem i podawaj razem z burgerami. Coś niesamowitego...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Roladka drobiowa. Przepis Mariety Mareckiej

    Z purée bazyliowo-brukwiowym, sosem winno-malinowym i cykorią z topinamburem. Przepis Mariety Mareckiej.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Graj w zielone

    ...naciowego, łyżka przecieru pomidorowego, 150 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła klarowanego, 4 małe młode marchewki, 1/2 szklanki zielonego groszku, 1/2 szklanki bobu, sól, świeżo mielony czarny pieprz 1. Policzki podziel na mniejsze porcje, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i dobrze obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. 2. Dodaj do nich posiekaną...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • We włoskim stylu

    Roladki w sosie pomidorowym Składniki na 4 porcje: 5 dag suszonych pomidorów, 12,5 dag mozzarelli, 8 cienkich kotletów schabowych (po ok. 8 dag każdy), sól, pieprz, 8 łyżek zielonego pesto ze słoiczka, 4 łyżki oleju, 1 cebula, 30 dag makaronu tagliatelle (szerokie wstążki), 1 ząbek czosnku, 50 dag pomidorów z puszki (kawałki), 1/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki), 1 łyżeczka przyprawy do...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...