• Informacje na temat:

    sos azjatycki słodko-pikantny

Przepisy na temat: sos azjatycki słodko-pikantny
  • Kierunek - Orient!

    Kuchnia azjatycka wyróżnia się różnorodnością oraz bogactwem przypraw i aromatów. Chcąc znaleźć się choć na chwilę na Dalekim Wschodzie i zanurzyć w orientalnych smakach i zapachach, nie trzeba wyruszać w daleką podróż. Od poniedziałku 8 lutego we wszystkich sklepach Lidl rozpoczyna się Tydzień Kuchni Azjatyckiej.

  • Domowej roboty, niezastąpiony dodatek dodań kuchni azjatyckiej, bez cukru i bez konserwantów!

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...się z kuchnia kantońską. Są to najpopularniejsze przepisy, znane w Europie. Specjałem tego regionu jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, żeberka w miodzie, czy pierożki. Przysmakiem są także(...) z: makaronu, smażonej wieprzowiny i warzyw. Należy do nich dodać pastę sojową, doprawić czosnkiem, olejkiem sezamowym i imbirem. Przed podaniem należy doprawić sosem sojowym, udekorować ogórkami...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pikantny indyk, na sposób azjatycki"

  • Sos słodko-pikantny

  • Sprawdzony przepis na "Azjatycki burger ze słodko-ostrym sosem"

  • Przepis na sos dostałam od mojego brata, który zachwycony jego smakiem stwierdził, że muszę go spróbować. Długo się zabierałam za jego zrobienie, aż w końcu mi się udało. Mój brat dostał przepis od swojego dobrego kolegi Kacpra, a raczej od jego Mamy. Krótko mówiąc każdy kto spróbował u mnie tego sosu to z pieczonym mięsem, bądź z frytkami określał go słowem "ZAJEBISTY". Ja nie wyobrażam sobie teraz życia bez tego sosu, używam go dosłownie do wszystkiego począwszy od pieczonego mięsa, a...

  • Wypróbowany przepis na "Azjatycki bulion"

  • Pyszny obiad w orientalnym stylu - kurczak po wietnamsku - najlepszy w towarzystwie żółtego ryżu (ugotowanego z dodatkiem kurkumy) i np. mixu sałat ze zdrowym olejem :) A i najważniejsze - przepis i wykonanie by Mąż ;)

  • Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, do keczupu lub koncentratu pomidorowego, dodaję naturalne pektyny, dzięki temu sos jest gęsty i bardzo dobrze się przechowuje.  Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale...

Artykuły na temat: sos azjatycki słodko-pikantny
  • Naleśniki, jakich nie znałaś

    Najczęściej robimy je na słodko. Ale pysznie smakują też pikantne.

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Posmakuj sobie

    Gdyby ktoś pierwszy raz w życiu podał nam kawałki łosia w sosie waniliowo-cynamonowym, prawdopodobnie pomyślelibyśmy, że to... nowy, smakowity deser.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...ludzi kojarzy makarony wyłącznie ze znanym nam z kuchni włoskiej intensywnym, pomidorowym sosem bolognese i kremową nutą spaghetti carbonara. W daniach azjatyckich można spotkać jedynie cienkie nudle, będące podstawą wielu zup i makaron ryżowy używany zamiast tradycyjnego ryżu. Jak zmienić zwykły, włoski makaron w prawdziwe azjatyckie danie? Wystarczy, że sos sojowy wymieszasz z miodem, sokiem...

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Fot. 123RF/Picsel Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi....

  • Mariaż idealny, czyli organoleptyczne "parowanie" dla początkujących

    ...słodkie, pikantne lubi kwaśne, nuta goryczy zbalansuje słodycz. Najlepszym przykładem tego idealnego związku jest bardzo modny mariaż aromatycznej pikantnej kuchni azjatyckiej, indyjskiej czy marokańskiej(...) z marchewką i czerwoną cebulą, podane na indyjskich pitach chapati z typowymi indyjskimi sosami doprawione marsalą, kolendrą, pikantną papryczką, imbirem. Eksplozja smaków, aromatów, korzenne aromaty...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    ..., kupimy ją w supermarkecie), 1 średnia cebula, 2 łyżki oleju, 150 ml azjatyckiego sosu słodko-pikantnego 1. Filety z gęsi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać w dekoracyjną kratkę(...) smaku solą i pieprzem. Zalać 150 ml wody, gotować, aż wyparuje połowa płynu. Wtedy dodać kapustę, sos azjatycki i 5 łyżek wody. Zagotować. Upieczone mięso pokroić w plasterki. Sos z dna brytfanki...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...