• Informacje na temat:

    solone sledzie w oleju rzepakowym

Przepisy na temat: solone sledzie w oleju rzepakowym
  • Śledź w oleju z przyprawami

    Musicie mieć: - śledzie solone lub gotowe matiasy w oleju, (2 opakowania lub 5-6 śledzi), - mleko, - 4 cebule (dwie mogą być czerwone), - olej rzepakowy, - rodzynki, - goździki, - zioła(...) śledzi i warstwę cebuli z przyprawami. Na końcu zalać wszystko olejem rzepakowym. Taki jest do śledzi najlepszy. W drugim słoiku ułożyć warstwę śledzi, warstwę białej cebuli (jeśli przeszkadza wam jej...

  • Pierwszy raz przygotowywałam śledzie w ten sposób. Nosiłam się z tym zamiarem od dawna, ale dopiero ostatnio udało mi się go zrealizować. W tej wersji śledzie są delikatne w środku, z chrupiącą skórką. Dobrze komponują się podane z pomidorkami koktajlowymi, smażoną cebulką i korniszonami. Polecam :)

  • Dosyć wierna podróbka innych, znanych sklepowych (pozwólcie, ze bez reklamy), które tak mi zasmakowały, że postanowiłam je przygotować w domu po pobieżnym wgłębieniu się w skład. W oryginale lukrowane – u mnie między innymi z powodu lenistwa, niekoniecznie ;) Plusy – mało tłuste a co za tym idzie mało kruche, a po prostu miękkie, pod warunkiem, że nie zostaną przepieczone. W gruncie rzeczy proste w przygotowaniu. Z przepisu otrzymujemy względnie małą porcję. Polecam od razu podwoić! A jeszcze...

  • Konfitowanie to metoda długiego i wolnego gotowanie/pieczenia mięsa w tłuszczu w niskiej temperaturze. Jest to stary sposób, pochodzący z kuchni francuskiej na konserwowanie mięsa. Wbrew pozorom pomimo gotowania w dużej ilości tłuszczu mięso wcale nie jest tłuste. Koniecznie wypróbujcie tę metodę. Naprawdę warto! ;)

  • sledzik, jak to sledzik, do wodeczki niezastapiony :D

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Od niepamiętnych czasów ten dodatek zawsze gościł na stołach mojej rodziny. Oczywiście i u mnie nie może ich zabraknąć

  • Aromatyczna wątroba z dzika z cebulą smażona na maśle i oleju rzepakowym.

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • Tradycyjne śledzie z cebulą i pieprzem, dłużej odsalane

Artykuły na temat: solone sledzie w oleju rzepakowym
  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    ...święta lub w karnawale kupujemy śledzie solone i przygotowujemy je z tradycyjnymi dodatkami. I to one szkodzą.  Jakie śledzie możemy jeść, gdy dokuczają nam: Nadciśnienie - jedz śledzie dowolnie(...), przyrządź je bez octu (przepisy poniżej) - nie podrażnią śluzówki. RZS - śledzie w oleju przygotujmy, używając oleju rzepakowego lub lnianego - tylko one nie zawierają dużej ilości kwasów omega...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Śledzik z azjatycką nutą

    Śledzik od zawsze gościł na polskich stołach. W oleju, occie w pomidorach. Mój oryginalny przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu, bogaty w skł. odżywcze i im śledzie są dłużej marynowane tym są lepsze i bogatsze w smaku.Przystawka gotowa od ręki ;)

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...orzechy (najważniejsze są brazylijskie), migdały i pestki, mieszam je ze zdrowym olejem rzepakowym, aromatycznym olejem kokosowym i miodem, a potem prażę na blasze w piekarniku. Dla każdej szykuję(...) świątecznym posiłku, często zamiast deseru. 20. Jedz świąteczne dania w ciągu roku. Mojego ulubionego śledzia w oleju lnianym przyrządzam nie tylko na wigilię, ale zawsze, gdy mam na niego ochotę. To...

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • Ryby mają głos

    .... Unikaj smażenia. A jeśli już, to nie na oleju słonecznikowym. - Zawiera kwasy omega-6, które zmniejszają wchłanianie omega-3 z ryby - wyjaśnia dietetyczka. Lepszy jest rzepakowy, bogaty w ten sam(...) w tej postaci są dobre dla zdrowia. Wybieraj jednak mięso w dużych kawałkach, nierozdrobnione i w sosie własnym lub pomidorowym, a nie w oleju, najczęściej słonecznikowym (zwiększa kaloryczność produktu...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Teraz ryby mają głos

    ...podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dopraw, dodaj posiekany czosnek i imbir. Zalej brandy i duś do jej odparowania. Połowę łososia i całego dorsza gotuj pod przykryciem w małej ilości osolonej wody przez(...) -  100 g mąki kukurydzianej -  100 g mąki pszennej -  2 łyżeczki cynamonu - 100 ml zimnej wody gazowanej -  1 łyżeczka octu ryżowego - 1 l oleju rzepakowego - 2 jajka - 2 łyżki...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......