• Informacje na temat:

    soljanka rosyjska

Przepisy na temat: soljanka rosyjska
  • Soljanka

    Słynna rosyjska zupa.

  • Przepis z kuchni rosyjskiej. Bardzo popularna zupa na terenie Rosji, Ukrainy, Białorusi. Ma bardzo wiele wersji. A to moją propozycja tej zupy.

  • jedna porcja ok 700 kcal

  • Inna wersja soljanki, rybna.

  • Wypróbowany przepis na "Soljanka – zupa rybna"

  • Smaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej

  • Wypróbowany przepis na "Pascha rosyjska"

  • Rosyjska kuchnia słynie z barwnych i smacznych sałatek oraz przekąsek zwanych zakuskami. Warto spróbować :)

  • Jest to bardzo wykwintne danie podawane na spotkaniach polecam!

  • obecna rosyjska sałatka Olivier mało co przypomina jedną z pierwszych jej drukowanych wersji z 1894 roku w której składnikami były min kapary, ogonki raków ziemniaki, ogórki,liście sałaty, oliwki, zioła prowansalskie i majonez. Z czasem składniki które były rzadkie i kosztowne zastąpiono tańszymi i łatwiej dostępnymi. Można się pokusić i zrobić taką starą wersję…

Artykuły na temat: soljanka rosyjska
  • Tradycyjna soljanka

    Ta niezwykle pożywna rosyjska zupa wspaniale nadaje się na zimowe posiłki, ale także by zregenerować siły po intensywnym dniu.

  • Kuchnia naszych wschodnich sąsiadów jest tak samo różnorodna, jak terytorium Rosji. Znajdziemy w niej nie tylko wykwintność Moskwy i Sankt Petersburga, ale także prostotę mroźnej Syberii. Fot. 123RF/Picsel Pod względem kulinarnym, Rosja jest krajem niezwykłym i pełnym kontrastów. Została ona uksztąłtowana przez bardzo zróżnicowany klimat, skomplikowaną historię oraz przenikające się wpływy rozmaitych kultur. Wszystko to sprawia, iż na rosyjskim stole kazdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze...

  • Kuchnia rosyjska

    ...posiekać. Koperek zmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Pierożki nakładać na talerze, dekorować koperkiem. Podawać ze śmietaną. Soljanka Składniki na 4 porcje: 1,2 kg szpondru...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Konkurs trwa! Zobacz przepisy, które zostaną wykonane przez uczestników w II półfinale. Który z przepisów zachwycił Cię najbardziej? Oceń! Ewelina Kittner Danie główne Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami Krótki opis: Moja propozycja na obiad to gulasz wołowy z aromatycznymi suszonymi pomidorami. Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne. Znakomicie pasuje z kaszą gryczaną. Gorąco polecam.   Składniki - 400-500g mięsa wołowego na gulasz - 1 cebula...

  • Zobaczcie, co nasi sportowcy będą mogli przekąsić jeśli wybiorą się na zwiedzanie rosyjskiego kurortu, Soczi, nazywanej "Kawkazskają Rivierą". Może podczas oglądania zimowych zmagań też skusicie się na wypróbowanie rosyjskiej kuchni tego regionu? Ten nadmorski kurort nie kojarzy się z Rosją.      fot. Ojj! 600/wikipedia Soczi leży w klimacie subtropikalnym, jest tam więc wilgotno i ciepło. Miasto może się pochwalić aż 300 słonecznymi dniami w roku. Ze względu na wielu turystów i słoneczną...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że jest to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z...

  • Na świątecznych stołach niepodzielnie króluje sałatka jarzynowa oraz tradycyjne śledzie. Jeśli jednak chcielibyście czymś zaskoczyć swoich gości, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W wielu domach wigilijne menu każdego roku wygląda identycznie. Kolację rozpoczyna barszcz lub zupa grzybowa, które następnie ustępują miejsca śledziom, karpiom i pierogom. Obowiązkowo pojawiają się również różnego sałatki. Najczęściej serwuje się jarzynową lub...