• Informacje na temat:

    solanki do wedzonego miesa

Przepisy na temat: solanki do wedzonego miesa
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Pieczywo niosące zapach minionych lat.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Przepis wart wypróbowania: "Solanka"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczona perliczka z solanki"

  • Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.

  • wędzonka domowa najlepsza

  • Przepyszna przystawka, zagoscila na stale na naszym stole, przy okazji wiekszych imprez, rewelacyjne do wodeczki :))

  • Peklowanie mięs do przygotowania wędlin parzonych lub wędzonych ma wieloletnią tradycję. Peklowanie ma na celu zachowanie barwy mięsa (różowej) oraz przede wszystkim zabezpiecza mięso przed powstaniem jadu kiełbasianego (toksyna wytwarzana przez bakterie Clostridium botulinum), czyli czyni je bezpiecznym dla zdrowia. Na temat peklowania, czyli stosowania azotanów i azotynów w mięsie (kiełbasach i wędlinach) krąży wiele opinii. Jeśli chcemy kontrolować ilość azotanów w diecie lepiej...

Artykuły na temat: solanki do wedzonego miesa
  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    ...być w postaci płynnej (na bazie solanki), suchej (w proszku, na bazie soli kuchennej, skrobi, białka, przypraw; w tej grupie znajdują się także bezglutenowe związki, głównie słód, czyli maltodekstryna...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...marynatę z 3/4 szkl. octu, 2 łyżek cukru, 2 liści laurowych, po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki kolendry i gorczycy, łyżeczki chilli w płatkach. Ostudź, zalej ryby wyjęte z solanki...

  • "Klej do mięsa" był szeroko komentowany zachodnich mediach, w Polsce dla wielu osób jest to nadal szokujący temat. Czy naprawdę jest się czego bać? Sklejone mięso wygląda i smakuje jak mięso z jednego kawałka.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Mięsny klej Klej do mięsa jest stosowany na szeroką skalę w przemyśle od niedawna, chociaż tę substancję "klejącą" znamy od wielu lat, a sposób na sklejanie mięsa zaczęto stosować w latach 70. XX wieku (wtedy był to jeszcze proces mało opłacalny). Mięsny klej...

  • Migrena: łagodzimy ból

    Gdy pojawia się charakterystyczne pulsowanie w skroniach, sięgamy po tabletkę, by powstrzymać atak. Problem w tym, że często nawet silne leki nie przynoszą ulgi. Wtedy pomóc mogą proste domowe sposoby.

  • "Klej do mięsa" był szeroko komentowany zachodnich mediach, w Polsce dla wielu osób jest to nadal szokujący temat. Czy naprawdę jest się czego bać? Sklejone mięso wygląda i smakuje jak mięso z jednego kawałka.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Mięsny klej Klej do mięsa jest stosowany na szeroką skalę w przemyśle od niedawna, chociaż tę substancję "klejącą" znamy od wielu lat, a sposób na sklejanie mięsa zaczęto stosować w latach 70. XX wieku (wtedy był to jeszcze proces mało opłacalny). Mięsny klej...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    .... Liście winogron wyjmij z solanki. Włóż do miski i zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Cebulę drobno posiekaj. Ryż wypłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Na...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...