• Informacje na temat:

    solanka do wędzenia mięsa

Przepisy na temat: solanka do wędzenia mięsa
  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Przepis wart wypróbowania: "Solanka"

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...kontynentu - z jarzyn i mięsa. Mezedes mogą być na zimno i proste jak np.: oliwki marynowane domowym sposobem (najlepszy gatunek to kalamata). Pokrojony w kawałki owczy ser feta, polany oliwą z oliwek(...) i oliwy, posypane natką pietruszki. Aromatyczna dolmadakia czyli zgrabne pakieciki mielonego mięsa z przyprawami, zawiniętego w liście winogronowe, polane oliwą i sokiem z cytryny. Jada się je najczęściej...

  • Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...tzatzikami, cebulą, kawałkami pomidora i pieczonego mięsa i... szybko zjada idąc np. ulicą. Pitą nazywa się również wszelkiego rodzaju placki - między dwie warstwy ciasta wkłada się nadzienie - z mięsa...

  • Pieczywo niosące zapach minionych lat.

  • Peklowanie mięs do przygotowania wędlin parzonych lub wędzonych ma wieloletnią tradycję. Peklowanie ma na celu zachowanie barwy mięsa (różowej) oraz przede wszystkim zabezpiecza mięso przed powstaniem jadu kiełbasianego (toksyna wytwarzana przez bakterie Clostridium botulinum), czyli czyni je bezpiecznym dla zdrowia. Na temat peklowania, czyli stosowania azotanów i azotynów w mięsie (kiełbasach i wędlinach) krąży wiele opinii. Jeśli chcemy kontrolować ilość azotanów w diecie lepiej...

  • wędzonka domowa najlepsza

  • Inny niż wszystkie i choć może zdziwić dodatek jednego składnika wbrew pozorom smakuje bardzo dobrze.

  • Super kiełbasa dla każdego, kto lubi domowe wyroby.

Artykuły na temat: solanka do wędzenia mięsa
  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    ...znajdują się m.in.: bukowo-bekonowy, szynki wędzonej, dymu zimnego wędzenia (przeznaczony do boczku i szynki surowej) lub grill flavour charakterystyczny dla mięsa grillowego oraz tłuszczu. Mogą(...)Aromat dymu wędzarnianego należy do grupy środków aromatyzujących, które mają na celu nadanie produktom zapachu dymu z wędzenia. Jak powstaje? Tworzy się w wyniku procesu zwanego frakcjonowaniem...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    Ta tłusta ryba zawiera wit. A, D i z grupy B oraz minerały: potas, fosfor, selen i magnez, a także duże ilości kwasów tłuszczowych. 100 g makreli (czyli zaledwie 3 łyżki rozdrobnionego mięsa) zapewnia ponadtrzykrotne dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 oraz prawie 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-6. W dodatku makrela wędzona zawiera ich ponad dwa razy więcej, niż surowa...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...

  • Migrena: łagodzimy ból

    Gdy pojawia się charakterystyczne pulsowanie w skroniach, sięgamy po tabletkę, by powstrzymać atak. Problem w tym, że często nawet silne leki nie przynoszą ulgi. Wtedy pomóc mogą proste domowe sposoby.

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    Sarma - faszerowane liście winogron Składniki na 40-50 sztuk: 40-50 marynowanych liści winogron, 1 szklanka ryżu, 20 dag mielonego mięsa wołowego, 1 duża cebula, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego(...). Cevapcici Składniki na 3-4 porcje: 50 dag mielonego mięsa wołowego (z łopatki lub karkówki), 1 łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki pasty ajvar, 1 średnia biała cebula, 1 średnia czerwona cebula, 4 ząbki...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...