• Informacje na temat:

    sola w cieście piwnym

Przepisy na temat: sola w cieście piwnym
  • Kalmary w cieście piwnym

    ...w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!                                     

  • Ryby są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Szczególnie istotne jest spożywanie ryb morskich takich jak łosoś, dorsz, sardynka, makrela, tuńczyk, śledź. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i składników mineralnych. Dorsz to druga moja ulubiona ryba - zaraz po łososiu. Choć jestem zwolenniczką ryb smażonych sauté, to czasem jednak dla odmiany przyrządzam rybę w delikatnym cieście piwnym.

  • Udka smażone w piwnym cieście

    ...o grubym dnie albo we frytownicy mocno rozgrzej olej.  3. Ciasto przemieszaj, jeśli jest zbyt gęste, dolej jeszcze trochę wody mineralnej. Podudzia kolejno zanurzaj w cieście. Od razu wkładaj na...

  • mrożony kalmar w całości

  • Smażony kalafior

    W cieście piwnym.

  • Każdy lubi rybę :) w panierce w ciesćie.....ja propobuję Rybę inaczej :) ale równie smakowitą ! Jeśli masz dzieci możesz zaprosić je do współpracy niech pomagą nabijać składniki :) fajan zabawa zwieńczona pysznym obiadem :)

  • Sandacz w cieście

    Doskonała ryba w cieście piwnym.

  • Bukiet z… patelni

    ...szynki. Zanurzaj je w cieście i od razu kładź na mocno rozgrzaną oliwę. Smaż, aż zaczną się rumienić i od razu przekładaj je na papierowy ręcznik (wchłonie nadmiar tłuszczu).  Ciasto piwne możesz...

  • Idealna alternatywa dla znudzonych rybą we zwykłej panierce. Naprawdę warto spróbować.

Artykuły na temat: sola w cieście piwnym
  • Krążki cebuli w cieście piwnym

    ... Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Włóż do miski i zalej piwem, odstaw na godzinę. Odsącz. Do piwa wsyp mąkę, dodaj jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Krążki cebuli zanurz w piwnym cieście i smaż na złoty kolor. Wyjmij i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Gotowanie z piwem jest tak stare jak jego picie. Praktyka uznana przez rzesze ludzi na przestrzeni tysięcy lat produkcji złotego trunku z pianką. W starożytnym Egipcie, Sumerowie uważali, że gotowanie z piwem było sposobem, aby dostarczać "zdrową żywności" swoim mieszkańcom. Dziś piwosze nadal ulepszają receptury przy użyciu tej, jakże wspaniałej mikstury chmielu i jęczmienia w celu wzmocnienia i wzbogacenia codziennego pożywienia. Sposób łączenia piwa oraz codziennych przepisów kulinarnych,...

  • Księga smaków: Brokuły

    ...smaku, wbij 2 żółtka i wymieszaj. Brokuły skrop sokiem z cytryny i zalej sosem. Posyp startym żółtym serem i zapiecz przez kwadrans. W cieście piwnym Ciasto zrób jak naleśnikowe, z połową szklanki piwa (ma być ciut gęstsze). Brokuły podziel na różyczki, umyj i ugotuj na parze na półmiękko. Maczaj je w cieście: obtaczaj różyczki i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż na złoto. Podawaj ze słodkim...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Warstwa po warstwie

    ...w cieście piwnym Składniki: 1 jajko 75 g mąki 75 g skrobi 150-200 ml piwa 50 g ogórków konserwowych Szczypiorek 1 ząbek czosnku 2 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu Sól, pieprz(...). Ciasto piwne posolić. Białko ubić, wmieszać do ciasta. Olej rozgrzać do 180 st. C. Krążki cebulowe zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    ...babką posypaną cynamonem. Co ciekawsze i na wschód od polskich granic możemy taką babkę spotkać. I to w wersji bardzo podobnej do portugalskiej i w wersji z cynamonem w cieście. Poprzez...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Ananasowe łakocie

    ...wysokiego garnka, mocno go rozgrzej. Kawałki ananasa maczaj w piwnym cieście i smaż na rozgrzanym oleju, obracając. Smaż je około 4 minut z każdej strony. Gotowe puchatki z ananasem przełóż na papierowy...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...