• Informacje na temat:

    sok ze świeżych jabłek jak pasteryzować

Przepisy na temat: sok ze świeżych jabłek jak pasteryzować
  • Ogórki na Twojej działce obrodziły? Nie wiesz co z nimi zrobić? Mam propozycję jednocześnie smaczną jak i tanią!

  • Ostatnie już, smętnie wiszące na krzaczkach pomidory gruntowe zasługują na coś szczególnego! Tym bardziej, że podczas dni włoskich w Lidlu kupiłam świeże tortelloni z gorgonzolą i orzechami włoskimi. To one zainspirowały mnie do przygotowania sycącej, jesiennej pomidorówki, pełnej włoskich smaków.

  • Gdy przed kilku dniami wybraliśmy się na kolejne grzybobranie, nie martwiłam się o obiad – w domu czekała już na nas zupa ze świeżych grzybów. Zupa z maślaków! Wystarczyło pogotować ją jeszcze przez chwilę, zabielić i ugotować makaron. I jeść, trzęsąc uszami, bo zupa ze świeżych grzybów jest pyszna!

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Orzezwiająca zupa,można jeść na ciepło jak również jako chłodnik,aromatyczna i bardzo smaczna. Serdecznie Wam polecam:)

  • Doskonała i rozgrzewająca zupa, którą może przygotować każdy w 30 minut.

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • Sok malinowy ma w mojej domowej apteczne ważną rangę. Przydatny podczas jesienno-zimowych infekcji a także smaczny, aromatyczny dodatek do napojów i deserów.

  • Wypróbowany przepis na "Zupa ze świeżych grzybów"

Artykuły na temat: sok ze świeżych jabłek jak pasteryzować
  • Lecznicza moc domowych soków

    Chyba najpopularniejszy spośród domowych mikstur leczniczych jest sok malinowy, niezastąpiony przy przeziębieniach. Warto wykorzystać także inne owoce i warzywa i wycisnąć z nich jak najwięcej dla(...). 3 kg jabłek przepuść przez sokowirówkę, przelej do gorących, wyparzonych słoików lub butelek, zamknij. Pasteryzuj 20 minut. Jeśli sok jest bardzo kwaśny, można dodać pół szklanki miodu. Pij szklankę...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Soki tłoczone na zimno – dlaczego warto je pić?

    ...5 porcji owoców i warzyw każdego dnia – to zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia jest powszechnie znane. I choć wiemy, jak ważne jest dla zdrowia i samopoczucia – szczerze przyznajemy, że nie zawsze udaje się go przestrzegać. Istnieje jednak sposób, który znacznie ułatwi jego codzienną realizację. To soki z owoców i warzyw, tłoczone na zimno i utrwalane w unikalnej na polskim rynku technologii...

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Trend na smak i zdrowie. Pij świeże soki!

    Do takich należy z pewnością rosnąca popularność świeżych soków - tłoczonych, wyciskanych. Z pomocą przychodzą tu innowacyjne rozwiązania - jak technologia  HPP , która dzięki firmie Victoria Cymes(...). Liczy się wysoka jakość i bezpieczeństwo. Z większą świadomością podchodzimy również do tego, w jaki sposób produkt jest wytwarzany. Z drugiej strony, żyjemy szybko i intensywnie. Nasz plan dnia...

  • Zioła to nasi naturalni sprzymierzeńcy. Ich siłę wykorzystywali nasi przodkowie, używając ich w medycynie ludowej, magicznych obrzędach, zabiegach pielęgnacyjnych i w kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda. Najwięcej aromatu, olejków eterycznych, flawonoidów oraz witaminy i składników mineralnych mają świeże zioła. Właśnie dlatego dietetycy i kucharze zalecają używanie w kuchni świeżych, a nie suszonych roślin. Dodane na kilka minut przed ich przetworzeniem nie tylko wzbogacą...

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...​Sklepowe półki wprost uginają się od różnego rodzaju soków. Jedne są w kartonach, inne w butelkach. Jedne mętne, z miąższem, inne klarowne. Pasteryzowane, odtworzone z zagęszczonego soku lub świeżo wyciskane, jednodniowe. Jak w tym gąszczu produktów wybrać te najlepsze, najwartościowsze i czy w ogóle mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy w ogóle warto je pić?

  • Co wybierasz o poranku - kawę czy sok? Weź udział w konkursie, a być może to własnie do ciebie trafią nasze nagrody: wyciskarka do soków, ekspres ciśnieniowy lub blender. Kawa daje nam zastrzyk energii z kolei sok to prawdziwa bomba witamin, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Co wybieracie o poranku? Wspólnie z siecią sklepów Lidl zapraszamy was do udziału w naszym najnowszym konkursie. Wystarczy, że odpowiesz na pytanie konkursowe, a swój wybór uzasadnisz....

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Dlaczego sok powinien znaleźć się w codziennej diecie? Czy soki tuczą? Jak opakowanie wpływa na jakość produktu i na czym polega proces pasteryzacji? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym tekście. Soki są tak samo zdrowe jak owoce lub warzywa Fakt. Soki są produkowane wyłącznie ze świeżych owoców i warzyw najwyższej jakości, zatem wypicie jednej szklanki soku jabłkowego jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak zjedzenie dojrzałego jabłka. Soki są również doskonałym źródłem...