• Informacje na temat:

    soczewica z cukinią

Przepisy na temat: soczewica z cukinią
  • Anielskie trio: cukinia, kurkuma i soczewica

    Cytrynowa zupa z cukinii z kurkumą i czarną soczewicą to pierwszy przepis Nigelli Lawson, który ośmieliła się wypróbować znana blogerka i autorka Marta Dymek. W swej bestselerowej książce "Jadłonomia" odkrywa tajniki tej niezwykłej potrawy.

  • Często robię do pracy gotowane śniadania. Tym bardziej gdy są upały i bułki ciężko wchodzą. Danie jest bardzo proste , syte i smaczne.

  • Duszona czarna soczewica z warzywami i serem

    Prosty, smaczny i bardzo pożywny obiad.

  • Beluga jest jedną z odmian soczewicy– rośliny z rodziny bobowatych.

  • Smaczne potrawy na cały tydzień

    Aromatyczne i proste w przygotowaniu. Będziesz do nich wracać!

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekana soczewica"

  • Smaczny obiad dla całej rodziny

    Te potrawy przygotujesz bez trudu. Smakują rewelacyjnie!

  • Pyszne na cieplo i na zimno :)

  • Kurczak na letni obiad

    Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!

  • Czerwona soczewica duszona z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i chili. Proste, odżywcze i sycące danie. *Soczewica jest wysoko ceniona wśród wegetarian. Wynika to z tego, że jest bogatym źródłem białka niezwierzęcego. W 100g surowej soczewicy jest aż 25g białka! Ponadto jest doskonałym źródłem błonnika oraz minerałów.

Artykuły na temat: soczewica z cukinią
  • Sałatka z soczewicą, cukinią i miętą

    Wspaniała różnorodność prostych aromatów nadaje daniu orzeźwiający i wakacyjny charakter. Cienkie paski cukinii wtapiają się w kremowe kawałki awokado, soczewica dodaje sałatce zwartej struktury i pożywności, a liście mięty i sok z limonki sprawiają, że całość smakuje niezwykle świeżo. Uwielbiam posypywać tę sałatkę nasionami słonecznika. Serwujcie ją z dodatkiem gotowanych na parze lub...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

  • Soczewica po marokańsku

    1. Soczewicę moczyć kilka godzin. Zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Pod koniec posolić. Odcedzić. 2. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki. Cukinie...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Soczewica i... nie tylko!

    .... Zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, chwilę smażyć, wsypać soczewicę. Wlać dwie niepełne szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 3 Gotować, mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Klopsy z cukinii i soczewicy z pistacjowym pesto

    Pyszne klopsy wegetariańskie.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • CZARNY RYŻ NA KWIECIE Z CUKINII

    Soczewicę namoczyć przez około 4 godziny, a następnie ugotować. W osobnym garnku ugotować czarny ryż (czas gotowania to około 40 minut). 3/4 cukinii pokroić w grubsze talarki, a pozostałą część w kostkę. Plastry cukinii oprószyć w mieszance sosu sojowego oraz ziół i curry. Ugrillować je w piekarniku (10 min/180stopni). Marchew pokroić w kostkę i wraz z cukinią pokrojoną w kostkę dusić...

  • Zielone, pomarańczowe a nawet czarne - niewielkie ziarenka, które w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm. O czym mowa? Oczywiście o soczewicy, która przebojem wdarła się na talerze wielu Polaków. Fot. 123RF Soczewica należy do roślin uprawianych już od tysięcy lat. Kiedyś dania z niej przygotowywane były symbolem biedy, obecnie coraz chętniej wprowadzamy je do naszej diety. Dlaczego znów zaczynamy doceniać soczewicę? Odpowiedź jest niezwykle prosta - to jedna z najzdrowszych roślin...

Wideo na temat: soczewica z cukinią
  • Proste przepisy na pyszny lunchbox

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" bloger kulinarny Eryk Wałkowicz zdradził przepisy na śniadania do pracy. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: śniadaniowa ciecierzyca na słono, tofucznica ze szparagami, kanapki z awokado, surową cukinią i cytrynowym majonezem, wegański gulasz z masłem orzechowym oraz buddha bowl z blanszowanym brokułem, prażonymi migdałami, kaszą bulgur, julienne z marchewki