• Informacje na temat:

    soczewica i zielone curry

Przepisy na temat: soczewica i zielone curry
  • Jak przetrwać zimę na menu roślinnym?

    ...faktycznie powodują wychłodzenie organizmu. W okresie zimowym lepiej ograniczyć też zielone soki i koktajle - radzi Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Natomiast warto skupić się na gęstych, energetycznych(...) i poczucie ciepła dają również suche nasiona roślin strączkowych bogate w białko, np. soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek, itp. Warto szczególnie dodawać je do kasz, zup i warzyw - mówi Stolińska...

  • Danie dla miłośników kuchni tajskiej - zielone curry jest najostrzejsze wśród past curry, więc jeżeli nie jesteście pewni jaką moc zniesiecie, dodawajcie ją stopniowo i próbujcie :)

  • Nasze ulubione potrawy o właściwościach oczyszczających

    ...organizm (szczególnie krew i serce według ajurwedy). Stosowana jest nawet w przypadku zatrucia ołowiem lub pestycydami.W Polsce dostępne są zielone ziarna w całości (moczymy ją na noc, rano wodę zlewamy i gotujemy w świeżej). W sklepach z żywnością orientalną można jednak kupić tzw. mung dal (ziarna pozbawione zielonej łuski). Jest on lekkostrawny i nie wymaga namaczania. Kitchari można...

  • Tajskie Zielone Curry, czyli odrobina pikanterii na talerzu.

  • Ryż z czterech stron świata

    Hiszpańska paella Składniki: 25 dag ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona) 15 dag pieczarek 3-4 dymki 3 łyżki oliwy 15 dag mrożonego zielonego groszku ok. 1/2 łyżeczki kurkumy 600 ml bulionu warzywnego sól, czarny pieprz, oregano Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek obierz...

  • Bardzo pikantne i bardzo smaczne danie idealne dla osob nie jedzacych miesa.

  • Zapraszam dziś na zielone tajskie curry. Bardzo zielone, bo nie tylko z użyciem zielonej pasty curry, ale także wykonane w większości z zielonych warzyw. Dziś ma być zielono na powitanie wiosny. Aby zrobić zielone tajskie curry, potrzebna jest pasta. Pastę do przyprawienia curry można kupić gotową w dziale z żywnością azjatycką, a jeśli masz w domu wszystkie składniki – zrób ją samodzielnie. Będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Ja przeważnie korzystam z gotowca, bo jak się...

  • Przepyszne zielone curry z kurczaka po tajsku - pełne aromatu danie z kurczakiem w towarzystwie pikantnej zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :)

  • Szybkie, nietłuste, orientalne

  • czyli nasze ulubione danie na rozgrzewkę ;-)

Artykuły na temat: soczewica i zielone curry
  • Zielone curry z soczewicy

    Soczewica wcale nie musi być tylko niewielkim dodatkiem do obiadu, może stanowić jego podstawę. W daniu carry w stylu orientalnym znakomicie prezentuje się w roli głównej. Ostry smak zielonej pasty curry można delikatnie złagodzić dodając nieco mleka kokosoweg, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody do rozgrzanej patelni.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinie, kabaczki, bakłażany, brukselka, pory, selery, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepy, rzodkiewki, cykoria, botwinka, rzeżucha, dynia itd(...) (pieprz czarny, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, czubryca, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chili) oraz ocet balsamiczny, ocet winny, musztarda, chrzan, skórka...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ..., curry Zielone przyprawy są aromatyczne, działają łagodząco na układ pokarmowy. Wybieraj oregano, bazylię, miętę, tymianek, szałwię Czerwone przyprawy nadają pikantny smak potrawom, hamują apetyt(...) i rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica) - nie więcej niż pół szklanki. Przykładowe menu: Śniadanie:  jajecznica usmażona na 2 łyżkach oliwy extra virgin, z kilkoma suszonymi pomidorami...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., ogórki, papryka, cebula, pieczarki, brokuły, kalafiory, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta biała, ogórki kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinia, kabaczek, bakłażan, brukselka, pory(...), czubryca, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chili) oraz ocet balsamiczny, ocet winny, musztarda, chrzan, skórka i sok z cytryny i limonki, ketchup z około 70

  • Zielone, pomarańczowe a nawet czarne - niewielkie ziarenka, które w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm. O czym mowa? Oczywiście o soczewicy, która przebojem wdarła się na talerze wielu Polaków. Fot. 123RF Soczewica należy do roślin uprawianych już od tysięcy lat. Kiedyś dania z niej przygotowywane były symbolem biedy, obecnie coraz chętniej wprowadzamy je do naszej diety. Dlaczego znów zaczynamy doceniać soczewicę? Odpowiedź jest niezwykle prosta - to jedna z najzdrowszych roślin...

  • Orient w domu

    ...czosnku, 2 cm świeżego kłącza imbiru, 2 zielone papryczki chili, 25 dag pomidorów, 3 łyż. oleju, 1 łyż. przecieru pomidorowego, 1 l bulionu warzywnego, sól, szczypta cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy curry, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 gałązki natki pietruszki. Przygotowanie: Ciecierzycę odsącz na durszlaku. Obierz cebulę, czosnek i imbir. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...