• Informacje na temat:

    soczewica i zielone curry

Przepisy na temat: soczewica i zielone curry
  • Jak przetrwać zimę na menu roślinnym?

    ...faktycznie powodują wychłodzenie organizmu. W okresie zimowym lepiej ograniczyć też zielone soki i koktajle - radzi Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Natomiast warto skupić się na gęstych, energetycznych(...) i poczucie ciepła dają również suche nasiona roślin strączkowych bogate w białko, np. soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek, itp. Warto szczególnie dodawać je do kasz, zup i warzyw - mówi Stolińska...

  • Tajskie Zielone Curry, czyli odrobina pikanterii na talerzu.

  • Nasze ulubione potrawy o właściwościach oczyszczających

    ...organizm (szczególnie krew i serce według ajurwedy). Stosowana jest nawet w przypadku zatrucia ołowiem lub pestycydami.W Polsce dostępne są zielone ziarna w całości (moczymy ją na noc, rano wodę zlewamy i gotujemy w świeżej). W sklepach z żywnością orientalną można jednak kupić tzw. mung dal (ziarna pozbawione zielonej łuski). Jest on lekkostrawny i nie wymaga namaczania. Kitchari można...

  • Bardzo pikantne i bardzo smaczne danie idealne dla osob nie jedzacych miesa.

  • Ryż z czterech stron świata

    Hiszpańska paella Składniki: 25 dag ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona) 15 dag pieczarek 3-4 dymki 3 łyżki oliwy 15 dag mrożonego zielonego groszku ok. 1/2 łyżeczki kurkumy 600 ml bulionu warzywnego sól, czarny pieprz, oregano Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek obierz...

  • Przepyszne zielone curry z kurczaka po tajsku - pełne aromatu danie z kurczakiem w towarzystwie pikantnej zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :)

  • Szybkie, nietłuste, orientalne

  • czyli nasze ulubione danie na rozgrzewkę ;-)

  • Przepis wart wypróbowania: "Soczewica z warzywami"

  • Pyszne na cieplo i na zimno :)

Artykuły na temat: soczewica i zielone curry
  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinie, kabaczki, bakłażany, brukselka, pory, selery, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepy, rzodkiewki, cykoria, botwinka, rzeżucha, dynia itd(...) (pieprz czarny, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, czubryca, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chili) oraz ocet balsamiczny, ocet winny, musztarda, chrzan, skórka...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ..., curry Zielone przyprawy są aromatyczne, działają łagodząco na układ pokarmowy. Wybieraj oregano, bazylię, miętę, tymianek, szałwię Czerwone przyprawy nadają pikantny smak potrawom, hamują apetyt(...) i rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica) - nie więcej niż pół szklanki. Przykładowe menu: Śniadanie:  jajecznica usmażona na 2 łyżkach oliwy extra virgin, z kilkoma suszonymi pomidorami...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., ogórki, papryka, cebula, pieczarki, brokuły, kalafiory, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta biała, ogórki kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinia, kabaczek, bakłażan, brukselka, pory(...), czubryca, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chili) oraz ocet balsamiczny, ocet winny, musztarda, chrzan, skórka i sok z cytryny i limonki, ketchup z około 70

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Orient w domu

    ...czosnku, 2 cm świeżego kłącza imbiru, 2 zielone papryczki chili, 25 dag pomidorów, 3 łyż. oleju, 1 łyż. przecieru pomidorowego, 1 l bulionu warzywnego, sól, szczypta cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy curry, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 gałązki natki pietruszki. Przygotowanie: Ciecierzycę odsącz na durszlaku. Obierz cebulę, czosnek i imbir. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę...

  • Zielone, pomarańczowe a nawet czarne - niewielkie ziarenka, które w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm. O czym mowa? Oczywiście o soczewicy, która przebojem wdarła się na talerze wielu Polaków. Fot. 123RF Soczewica należy do roślin uprawianych już od tysięcy lat. Kiedyś dania z niej przygotowywane były symbolem biedy, obecnie coraz chętniej wprowadzamy je do naszej diety. Dlaczego znów zaczynamy doceniać soczewicę? Odpowiedź jest niezwykle prosta - to jedna z najzdrowszych roślin...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...kontra nowalijki Młode rośliny - szczypiorek, sałata, rzodkiewka - chłoną z gleby szkodliwe, azotowe substancje. Ale co zrobić, skoro teraz masz największy apetyt właśnie na coś zielonego(...) czerwonej soczewicy zalej 500 ml wody i ugotuj na papkę. 2 marchewki i cebulę pokrój i przesmaż na oleju. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, curry. Wymieszaj z soczewicą i 3 jajami. Piecz w keksówce...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...