• Informacje na temat:

    soczewica ciecierzyca tuńczyk

Przepisy na temat: soczewica ciecierzyca tuńczyk
  • Pasztet ten składa się z warzyw, głównie strączkowych. Smaczny i zdrowy.

  • Prażona ciecierzyca najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

  • Kiedy nachodzi mnie ochota na małą przekąskę, nie sięgam po chipsy czy paluszki. Znalazłam ich zdrowszą alternatywę, którą nie tylko robię sama w domu ale mam pewność, że zjadając ją dbam o swoje zdrowie. Pieczona ciecierzyca – zwana przez moje dzieci ciecierzycowymi „orzeszkami” – jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

  • Świetna i zdrowa przekąska, po którą warto sięgnąć zamiast np. paluszków czy paskudnie niezdrowych chipsów ... Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka w diecie, obniża poziom "złego" cholesterolu, a dzięki zawartości potasu - obniża ciśnienie krwi. Posiada też dużo magnezu, żela, wapnia i fosforu oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Ma niski indeks glikemiczny (dobra dla cukrzyków i osób odchudzających się) i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ciecierzycę pieczoną można...

  • Beluga jest jedną z odmian soczewicy– rośliny z rodziny bobowatych.

  • Super przekąska do oglądania igrzysk w Rio.

  • Super rozgrzewające danie na obiad.

  • Ciecierzyca po bretońsku-danie takie jak fasolka po bretońsku tylko zamiast fasoli jest cieciorka.

  • Ciecierzyca przygotowana jak fasolka po bretońsku jest wyśmienitym, bardzo smacznym i sycącym daniem jednogarnkowym.

  • Dawno mnie tu nie bylo :) Ale wracam, z nowymi pomyslami na smakowite dania :) Dzisiejsza propozycja to ciecierzyca w pomidorach, z miesem z piersi kurczaka- aromatyczne, rozgrzewajace i zdrowe danie- przyznam szczerze, ze juz dawno nie bylam tak zadowolona z kulinarnego eksperymentu :) Sekretem tej potrawy jest wg mnie ilosc przypraw, ktorych nie zalujemy ;)

Artykuły na temat: soczewica ciecierzyca tuńczyk
  • DASH: Kuracja dla sercowców

    ...: 1 średni owoc (np. jabłko), 2 łyżki suszonych owoców, 1/2 szklanki mrożonych owoców, 1 mała szklanka soku świeżo wyciskanego. n Ryby morskie: łosoś, dorsz, tuńczyk, halibut. Ile: 2-4 porcje w tygodniu. Porcja to: 10 dag. Orzechy (np. włoskie, migdały) oraz pestki dyni. Ile: 4 porcje w tygodniu. Porcja to: 5-6 orzechów, garść pestek dyni. Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca. Ile...

  • O tuńczyku wiele się dyskutuje. Wydaje się być zdrowy, ponieważ jest rybą, których nie powinno brakować w naszym jadłospisie. Jednak okazuje się, iż nie każdy jego rodzaj pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Tuńczyk to ryba, która wywołuje skrajne emocje wśród specjalistów do spraw zdrowego odżywiania. Z jednej strony jest bardzo bogaty w witaminy, białko oraz inne substancje niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Niestety, wiele osób zaznacza również, iż może być on dla...

  • Co jeść, gdy bardzo bolą cię stawy

    ...dzikiej róży, maliny, jeżyny. Fasola, soczewica, ciecierzyca i soja to źródło białka i wielu składników o właściwościach przeciwzapalnych. Olej lniany, rzepakowy i oliwa - dostarczają cennego kwasu(...) tłuste ryby morskie: tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki, makrela, halibut. Liczne badania naukowe potwierdziły, że spożywanie tłustych ryb co najmniej 2 razy w tygodniu (w ilości około 80-120 g) ma kluczowe...

  • Ciecierzyca jest smaczna, łatwa do przygotowania i niedroga. Jej spożywanie zaleca się je wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić ją w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom...

  • Natura kontra gościec

    ..., ziemniaki) nasilają objawy RZS. Warto na 2 tygodnie wyeliminować je z diety, by sprawdzić, czy objawy złagodniały. D Rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica). Nie może zabraknąć ich(...) przynajmniej 2-3 razy w tygodniu po 10-12 dag. Najlepsze: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, makrela. Warzywa i owoce. Są źródłem antyoksydantów wspierających odporność. W codziennym menu powinno...

  • To jedna z najpopularniejszych konserw rybnych rybnych w naszym kraju. W jaki sposób wykorzystać puszkowanego tuńczyka, aby przygotować smaczne danie? Mamy dla was siedem ciekawych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Tuńczyk w puszce to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. Wówczas dosłownie w kilka chwil jesteście w stanie przygotować zarówno pyszną kolację, a także ciekawą przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Nie wiecie jak? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych...

  • Jak jeść, by dożyć stu lat

    ..., oczywiście z umiarem. Menu gwarantujące długowieczność Produkty zalecane: rośliny strączkowe: czarna fasola, fasola czarne oczko, ciecierzyca, soczewica warzywa, a zwłaszcza: zielone (jarmuż, rukola(...) tuńczyka), tofu, mleko sojowe nabiał: sery kozie i owcze oleje, np. oliwa napoje: kawa, zielona herbata, czerwone wino, woda przyprawy: czosnek, miód, zioła śródziemnomorskie, ostropest...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    ...- postawmy na zdrowe pasty na bazie warzyw i ryb.  - Pieczywo chrupkie żytnie z dodatkiem sezamu, w towarzystwie pasty z, zawierającego zdrowe tłuszcze omega-3, awokado czy pasty z tuńczyka z kaparami(...) wywarze.  -  Ciecierzyca to nieocenione źródło błonnika pokarmowego, który nie tylko daje poczucie sytości, ale też wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku i wspomaga pracę jelit. - zauważa dietetyk, Paulina...

  • Zielone, pomarańczowe a nawet czarne - niewielkie ziarenka, które w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm. O czym mowa? Oczywiście o soczewicy, która przebojem wdarła się na talerze wielu Polaków. Fot. 123RF Soczewica należy do roślin uprawianych już od tysięcy lat. Kiedyś dania z niej przygotowywane były symbolem biedy, obecnie coraz chętniej wprowadzamy je do naszej diety. Dlaczego znów zaczynamy doceniać soczewicę? Odpowiedź jest niezwykle prosta - to jedna z najzdrowszych roślin...