• Informacje na temat:

    so z karczku

Przepisy na temat: so z karczku
  • Kolorowe szaszłyki z karczku

    Podane w towarzystwie kolorowych warzyw z pewnością zachwycą feerią barw i niebanalnym smakiem.

  • Mało pracochłonne, wystarczy wszystko pokroić a reszta sama się robi ;) U siebie często go robię bo rodzince smakuje

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Smaczny pomysł na "Rolada z karczku"

  • Składniki: 80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag mix papryk, 10 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, jałowiec, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, pieprz...

  • Kiełbasa bez soli peklowej, użyłam soli himalajskiej oraz soli wędzonej. Dlatego kolor tej kiełbasy jest szary a nie różowy jak z użyciem peklosoli.

  • Obiad dla babci i dziadka

    Klasyczny gulasz z karczku z serkiem topionym kremowym Sposób przygotowania Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywając smażenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod...

  • Delikatne i soczyste roladki.

  • Pierogi z mięsem, soczewicą i warzywami

    Składniki: Ciasto: ●500 g mąki ●szklanka kwaśnej śmietany ●1/2 kostki masła ●2 jajka i 1 białko ●1/2 łyżeczki soli Farsz: ●400 g karczku bez kości ●3 marchewki ●pietruszka ●2 cebule ●2 łyżki oleju ●3 ząbki czosnku ●pieprz, sól ●liść laurowy ●ziele angielskie ●jajko ●100 g ugotowanej zielonej soczewicy Przygotowanie: 1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj resztę składników...

  • Bitki z wieprzowego karczku podane z ziemniakami posypanymi cebulą smażoną i sałatką z kapusty, marchwi, ogórka i papryk.

Artykuły na temat: so z karczku
  • Sposoby na otarcia skóry

    Moja córeczka niedawno skończyła dwa miesiące. Podczas spaceru otarła sobie skórę na karczku. Dlaczego tak się stało?

  • Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem? Fot. 123RF Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem...

  • Chcesz ukryć brzuch? Kupuj te fasony spodni

    ...karczku ładnie "zarysuje" i znacznie pogłębi niewielkie wcięcie w talii.  Czego lepiej unikać?  Kobiety o figurze jabłka mają: wąskie ramiona, średni/duży biust, okrągły brzuszek, masywne uda...

  • Lubicie wyzwania? Myślicie, że podołalibyście tym jedzeniowym konkursom? Sprawdź, jakie testy oferują restauracje na całym świecie. Fot. 123RF/Picsel Wyzwania restauracyjne i barowe są popularną formą promocji, zwłaszcza w krajach anglojęzycznych. Są to konkursy, które polegają na zjedzeniu określonej ilości jakiegoś jedzenia w pewnych wyznaczonych ramach czasowych. Taki challenge przyciąga do lokalu ludzi, zainteresowanych olbrzymimi porcjami jedzenia. Jeżeli biorący udział w konkursie...

  • Cztery propozycje kardiganu

    ...dekoltem - dla szerokich ramion Panie o o takiej budowie ciała powinny unikać sweterków zapinanych pod szyją, które tworzą szeroką ramę dla karczku i ramion, podkreślając ich rozmiar. Lepszą opcją jest...

  • Ubiegły miesiąc został zdominowany przez przygotowania do świąt wielkanocnych oraz wydłużonego weekendu. Sprawdźcie, które przepisy cieszyły się największą popularnością wśród czytelników Interii i Smakera. W pierwszej połowie kwietnia poszukiwaliście wielkanocnych inspiracji z kolei tuż po nich należalo na poważnie pomyśleć o przygotowaniach do majówki. Nic więc dziwnego, że wśród najpopularniejszych przepisów kwietnia znajdziemy mnóstwo pomysłów na domowe wędliny, smakowite ciasta i szybkie...

  • Czy niemowlę nie marznie?

    Najprościej jest dotknąć karczku dziecka, np. wsuwając dwa palce za ubranko. Jeżeli skóra jest chłodna - maleństwo raczej marznie, jeśli jest lepka i rozgrzana - jest mu zdecydowanie za ciepło. Dotykanie rączek dziecka nie jest dobrą wskazówką, bo maluszek zwykle ma nieco chłodniejsze dłonie niż resztę ciała. Trzeba pamiętać, że niemowlę powinno mieć na spacerze tylko jedną warstwę ubrań więcej...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • O czym świadczą krostki na główce?

    Malutka prawdopodobnie ma potówki, niegroźne zmiany skórne, które świadczą o tym, że dziecku jest za ciepło. Potówki mogą się pojawiać także na karczku, klatce piersiowej, na pupie czy w pachwinach. Skóra maleństwa jest jeszcze niedojrzała i w ten właśnie sposób reaguje na przegrzanie. Warto pamiętać o tym, że noworodek potrzebuje tylko o jedną warstwę okrycia więcej niż dorosły. Niemowlę...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...