• Informacje na temat:

    smażony ser z pleśnią

Przepisy na temat: smażony ser z pleśnią
  • Serowy omlet z warzywami

    Składniki: 2 papryki, sól 1 cukinia 4 dymki, olej 10 dag fasolki szparagowej 1 cebula czosnek 5 dag masła 6 jajek, pieprz 5 dag parmezanu, 20 dag sera z pleśnią(...) oleju. Wlej 1/4 masy. Gdy omlet zacznie się ścinać, rozłóż część warzyw i pokrojonego sera z pleśnią. Ogrzewaj jeszcze chwilę. Zdejmij z patelni. 3. W ten sam sposób przygotuj 3 kolejne omlety. Każdy...

  • bardzo łatwe do zrobienie, i bardzo dobre.

  • Skrzydełka w chrupiącej panierce

    ... 10 dag sera z pleśnią, 2 łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Papryczkę chili umyj i osusz, a potem rozkrój, pozbaw nasionek i drobno posiekaj. Opłucz i otrzyj 3 gałązki tymianku. Skrzydełka opłucz(...) oleju. Skrzydełka wyjmuj z marynaty, panieruj w mące i smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. 4. Śmietanę utrzyj z pokruszonym serem i majonezem. Dopraw resztą czosnku, solą oraz pieprzem. Dip...

  • Z twarogu robię ser.Nie nadaje się twaróg z wiaderek,puszcza za dużo wody.

  • Sezon na brukselkę

    ...w smaku serami (np. z pleśnią) i świeżymi ziołami. Podaj na kanapce Ta nietypowa propozycja zadowoli wszystkich amatorów brukselki i... kanapek na ciepło. Przesmaż na patelni posiekany boczek...

  • łatwy sposób na swojski ser smażony, alternatywa dla kupnego, którego nie da się porządnie rozsmarować na kanapce:)

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem Oj, ta tarta jest grzechu warta! Szczególnie jeśli, podobnie jak ja, jesteś fanem grillowanych warzyw. Cukinia i kabaczek to małżeństwo bardzo zgodne, świetnie dogaduje się też z bakłażanem, wiec jeśli akurat masz go pod ręką, nie zawahaj się go użyć. Pikanterii całemu daniu dodaje kozi ser, który choć może to trudno sobie wyobrazić, smakuje jeszcze...

  • Szybkie i proste - gdy brak pomysłu na obiad. Dla fanów serów nie lada gratka.

  • Sezon na szparagi

    ...·        ser z błękitną pleśnią ·         śmietana ·         świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu pieprz Sałatę porwać, rozmieścić na niej złożone plasterki szynki parmeńskiej, suszone pomidory, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz grillowane przez kilka minut szparagi. Przygotować sos: ser rozpuścić w małym rondelku, dodać do niego śmietanę, dokładnie wymieszać. Proporcje...

  • Szybki i prosty obiad.

Artykuły na temat: smażony ser z pleśnią
  • Z serem pleśniowym

    Serów pleśniowych nie serwujemy tuż po wyjęciu z lodówki. Dajmy im pół godziny, by rozwinęły pełny bukiet smaku.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Biały ser w roli głównej

    ..., dodaj zmielony ser, natkę, sól, pieprz i wymieszaj. 2. Przygotuj sos. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż je na oleju. Pomidory wraz z zalewą dokładnie zmiksuj. Dodaj je do cebuli i czosnku. Gotuj kilka minut, dopraw solą, cukrem oraz chili i ponownie zagotuj. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziej farszem serowym, ułóż w naczyniu z sosem, posyp parmezanem i zapiekaj 20 minut...

  • Jak wiele jesteśmy w stanie zapłacić za jedzenie? Okazuje się, że naprawdę dużo. Zwłaszcza jeśli produkty, które chcemy nabyć, uchodzą za luksusowe, szczególnie smaczne lub naprawdę unikatowe. Dosyć powszechnie wiadomo, iż niektórzy smakosze są w stanie zapłacić naprawdę wysoką cenę za produkty uznawane za wyjątkowe. Czy wśród nich mógłby znaleźć się zupełnie niepozorny ser? Jak się okazuje, ceny niektórych jego odmian mogą przyprawiać o zawrót głowy. Oto lista tych, których powinniście...

  • Pieczarkowa po francusku

    ...  W głębokim garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość chwilę podsmaż i dodaj warzywa. Smaż kolejne kilka minut i wlej bulion. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie rozlej do miseczek i udekoruj pokruszonym serem z pleśnią.

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Zapiekanka cykoria z szynką oraz gruszkami

    ..., podsmażamy cebulę, wlewamy białe wino, a następnie śmietanę. Dodajemy rozkruszony ser z niebieską pleśnią, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i dusimy 3-4 minuty. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą(...). Połówkami plastrów szynki owijamy cykorie i układamy w naczyniu razem z gruszkami. Całość polewamy sosem śmietanowo-serowym, posypujemy bułką tartą i pieczemy 25-30 minut w 200ºC. Podajemy z konfiturą...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami

    ...100 g szpinaku "baby" 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 50 g sera z niebieską pleśnią Kluseczki: Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera. Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki. Kluseczki wrzuć na kilka...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...