• Informacje na temat:

    smażony patison

Przepisy na temat: smażony patison
  • Nadziewane patisony

    Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku, olej 30 dag mięsa mielonego po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 średnich patisonów, sól(...) koncentrat. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 3. Patisony opłucz, odkrój górne części. Wydrąż środki patisonów. Nałóż farsz. Warzywa ustaw na blasze w piekarniku, przykryj odkrojonymi "czapeczkami", skrop...

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowany patison"

  • Jesienny obiad

    Patison faszerowany Sposób przygotowania 1. Patisony umyj, wytrzyj, odkrój czubki. Wydrąż środek, posól i odstaw. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i przeciśnięty czosnek. Gdy papryka się zarumieni, dodaj mięso mielone, pokrojone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką, cukrem. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną kolendrę.  2. Patisony...

  • Dzisiaj proponuję bardzo prosty sposób na przyrządzenie patisona.

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    ...powszechnie lubianej dyni to oczywiście… patison! Ze względu na specyficzny kształt, często kojarzony jest z obiektem kosmicznym, falującym dyskiem, a nawet UFO. Trzeba jednak przyznać, że dzięki takiej formie patisony urzekają nie tylko jako dodatek do dania. Doskonale sprawdzą się jako domowa dekoracja – na stole, parapecie czy tarasie. Patison uznany za warzywo o wyjątkowo niskiej kaloryczności...

  • Połączenie patisona z ryżem i mięsem mielonym

  • Doceńmy cukinię

    Sezon na cukinie wkrótce się zacznie. Proponujemy zupę-krem z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną. Przepis odnaleźliśmy w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze". Do przygotowania zupy potrzebujemy: 200 g kaszy jaglanej, 2 patisony, 2 cukinie, 2 pory, litr bulionu drobiowego, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, łyżkę śmietany. Sposób przygotowania: Opłukana kaszę...

  • Sprawdzony przepis na "Patison faszerowany na słodko"

  • Patisony z jabłkiem

    Składniki: - 3 patisony - 10 dag suszonej żurawiny - 2 jabłka - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 1 łyżeczka soku z cytryny - 2 łyżki masła - szczypta soli - cukier - cynamon Przygotowanie: Z patisonów odkroić wierzch, wydrążyć środki i pokroić w kostkę. Całe patisony obgotować w osolonym wrzątku. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę, skropić sokiem...

  • Z patisonem są też smaczne.

Artykuły na temat: smażony patison
  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Boski patison

    Nadziewane Składniki na 4 porcje: 8 małych patisonów, 30 dag mięsa mielonego, mała torebka ryżu, cebula, mała czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia(...), pieprz, cukier Przygotowanie: 1. Patisony umyj, zetnij wierzchy, wydrąż środki. Lekko posól. Ryż ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę, podobnie - umytą paprykę. Podsmaż warzywa na oleju, cały...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Niebezpieczne związki

    O tym, że szkodzą nam nie same produkty spożywcze, a ich określone połączenia, wiadomo nie od dziś. I nie chodzi tylko o polane tłuszczem czy podawane ze smażonym (również tłustym) mięsem ziemniaki, które w takim zestawie katastrofalnie wpływają na figurę.

  • Basta! Pomyślał Kevin Aiston, kiedy usłyszał od kolejnego Polaka: Przecież Wielka Brytania nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. Postanowił rozprawić z wszelkimi stereotypami w swojej najnowszej książce „Kevin sam … w kuchni. Nie tylko Fish & Chips”. Na pierwszy ogień wziął English breakfast, które złą sławę ma nie tylko w Polsce: „Podobną opinię ma na świecie polski kotlet schabowy. Z ziemniakami z wody polanymi okrasą, pospanymi koperkiem. Tak naprawdę jest pyszny! Zawsze, kiedy jadę pociągiem...

  • Patisony z farszem

    Patisony doskonale smakują faszerowane.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Cukinia, dynia i spółka

    ...i papryki, bo niszczą witaminę C w nich zawartą. Patison  Bliski kuzyn dyni o lekko spłaszczonych, okrągłych, delikatnie ząbkowanych brzegach ma jasną, twardą skórkę i delikatny miąższ. Jest(...) jeść? Na surowo najlepsze są młode patisony o cienkiej skórce. Do gotowania i duszenia lepsze są starsze - wtedy lepiej obrać je ze skórki. Bakłażan  Bliżej mu do ziemniaków niż  do dyni. 240 g to...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...