• Informacje na temat:

    smardz jadalny kulinarne

Przepisy na temat: smardz jadalny kulinarne
  • Smaku nie da sie opisac, jest rewelacyjny !

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  • Świetny pomysł na prosty deser w niecodziennej odsłonie,z super efektem końcowym :-)Inspiracja z grup kulinarnych-wyzwanie tygodnia :-)

  • Kiełki są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin: A, B1, B6, B9,C, E i H, mikroelementów, białka i kwasów tłuszczowych. Posiadają także właściwości antywirusowe oraz wzmacniające układ odpornościowy.

  • Ukradziony przepis z książki kucharskiej babci na dobre zagościł w moim zeszycie. Dzięki niemu grochówka jest zawsze udana

  • Idealne w okresie jesiennym ;-D

  • Do wyjadania wprost ze słoiczka lub jako dodatek np do lodów.Syrop można zużyć do herbatki:)

  • Takiej zimnej kawce nikt nie odmówi, spokojnie możemy ją podać dzieciom, ciśnienie na pewno im nie podskoczy.

  • Dla mnie nowość. Polecam, warto. Jest słodki, jak lubicie mniej słodkie, to w proporcjach można dodać mniej cukru.

Artykuły na temat: smardz jadalny kulinarne
  • Najlepsze spotkania to te w gronie naszych bliskich z rodziny czy znajomych. Przy takich małych uroczystościach zazwyczaj staramy się przygotować coś pysznego do jedzenia, coś co zachwyci każde podniebienie, nawet to najwybredniejsze... Kolejny piątek i kolejny wart polecenia blog o wdzięcznej nazwie Kulinarne spotkania. Dlaczego wybrałam właśnie ten? Otóż dlatego, że moim zdaniem blog ma ogromny potencjał. Wystarczy przeglądnąć parę pierwszych podstron żeby stwierdzić, że za miesiąc, trzy,...

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • Kulinarne wyprawy Jamiego to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta... Dziś czasem taniej jest...

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą, zamiast się...

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą,...

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • Polacy kochają gotować! Tak przynajmniej można stwierdzić biorąc pod uwagę popularność kulinarnych blogów, programów telewizyjnych czy aktywność w social mediach. Trudno się więc dziwić, że chcemy szlifować tę umiejętność pod okiem najlepszych specjalistów i zapisujemy się na odpowiednie warsztaty. Studia kulinarne przeżywają teraz istne oblężenie! Co tydzień ponad 2 miliony Polaków śledzi zmagania uczestników emitowanego w TVN programu „Master Chef". Najpopularniejsze blogi kulinarne mają po...

  • W dniach 21 - 23 marca 2012 w Poznaniu i Warszawie odbędą się kursy kulinarne, stanowiące kolejny etap kampanii promującej hiszpańskie dziedzictwo kulinarne "ORIGINAL FLAVORS. THE MEDITERANEAN ESSENCE". Akcja współfinansowana jest przez Unię Europejską i Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii. W ramach programu swoje produkty promują organizacje Chronionych Nazw Pochodzenia Beana, Ribera del Duero i Fundacja Szynki Serrano. Kursy prowadzone będą pod okiem specjalistów z Hiszpanii i poza...