• Informacje na temat:

    smalec z kaczki

Przepisy na temat: smalec z kaczki
  • Filet w pomarańczach

    Sposób przygotowania 1. Pomarańcze sparz, wytrzyj, z jednej wyciśnij sok, drugą obierz i pokrój w plasterki. Filety z kaczki umyj, osusz. Skórę na filetach możesz naciąć ostrym nożem w grubą kratkę, ale tak by nie uszkodzić mięsa. Sól wymieszaj z rozmarynem i mielonym pieprzem. Mieszanką natrzyj mięso. Odstaw je na ok. 30 minut. 2. Na patelni rozgrzej smalec, włóż filety (skórą do dołu). Smaż ok...

  • Bardzo dobry smalec na chleb, do pieczenia i smażenia.

  • Na kanapki,do okrasy...Poprostu smalec.

  • polecam swojski smalec, albo jak mówią moi znajomi swojską konserwę :))

  • W pełni wegańska wersja smalcu. Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej to wyjątkowy i oryginalny dodatek do chleba.

  • Danusia tak mnie nakręciła że sama postanowiłam zrobić smalec. U mojego ulubionego rzeźnika dostałam kawał przepięknej słoniny z mięskiem. Teraz tylko świeżutki chlebek,ogóras kiszony i zajadamy

  • Polecam gorąco, jest rewelacyjny, smakuje każdemu, a poza tym jest zdrowszy od wytopionego ze słoniny.

  • Polane skwarkami

  • Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.

  • Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)

Artykuły na temat: smalec z kaczki
  • Ekspert radzi: Piersi z kaczki

    Co powinnaś wiedzieć o piersiach z kaczki?

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • ​Orzechowe ciasteczka Jonathana Phanga

    Ciasto: 225g mąki 110g smalcu 2-3 łyżki lodowatej wody Nadzienie: 175g gładkiego masła orzechowego 200g cukru muscavado Przyozdobienie:  2 lekko ubite żółtka jaj z odrobiną mleka  100g cukru pudru  Kolorowa posypka Przygotowanie: 1. Nagrzej piekarnik do 190°C i posmaruj masłem brytfankę. 2. Przesiej mąkę, dodaj sól i smalec i wyrabiaj aż będę przypominać kruszonkę. Wtedy zacznij dodawać...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Gęsina na św. Marcina

    Nie wyobrażam sobie listopadowych imienin męża bez gęsi podanej w towarzystwie biało-czerwonych dodatków: buraków, ziemniaków, czerwonej kapusty, koziego sera. W końcu to święto narodowe.

  • Nie ma czegoś takiego, jak "zły" i "dobry" cholesterol. Jednak problemy związane z cholesterolem prowadzą do poważnych zaburzeń, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Jak się przed tym uchronić? O co tak naprawdę chodzi ze „złym" i „dobrym" cholesterolem? Garść pistacji obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób        fot. 123RF.COM Nie ma dobrego i złego cholesterolu W skrócie sytuacja z cholesterolem wygląda tak: nie ma cholesterolu "dobrego" i "złego", wszystkie jego...

  • Lucia i wies wloska

    ..., malenki Pipo, karmiony mlekiem w proszku z butelki, mamy owce z potomstwem, karmnik dla kur  a oto one i dwie kaczki. Jest jeszcze cielaczek. Swinek nie ma za to(...) papryczka . Ale na drugie kolacyjne danie byla cukinia ( z zamrazalnika) juz wydrazona, Do srodka wlozony zostal taki wloski smalec, topiona slonina z ostra papryka. I tu zaczyna sie moje zdziwienie...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    Gdy przybywa ci lat, twój organizm staje się coraz bardziej wymagający. Możesz zaspokoić jego potrzeby produktami, które są nie tylko wartościowe, ale także smaczne i modne.

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...