• Informacje na temat:

    smalec z cebulką i jabłkiem

Przepisy na temat: smalec z cebulką i jabłkiem
  • ..., a jak smakują! •Smaczny smalec podawany z wiejskim, świeżutkim chlebem to jest to! Szczególnie, gdy raczymy się alkoholem, to takie tłuste co nieco pozwoli nam na uchronienie się przed zgubnymi jego skutkami. Smalec najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Należy stopić w garnku słoninę, dodać podsmażoną na patelni cebulkę. Można też dodać podduszone jabłko. Smalec przyprawiamy pieprzem...

  • Jestem miłośniczką smarowideł do kanapek, szczególnie jeśli takie smarowidło stanowi dobry smalec. A dobrego smalcu jestem w stanie pochłonąć zacną ilość (czego po mnie na szczęście nie widać, gdybym miała normalną przemianę materii, z pewnością przeciskałabym się bokiem przez drzwi). Smalec, na który przepis chcę dziś Wam zaprezentować, ma bardzo wyrazisty smak, delikatną konsystencję i chrrrrrrupiące skwareczki (ufff, czuję się głodna pisząc to ;)). Do tego orzeźwiający posmak ziół... i...

  • Na dworze deszczowo,i będzie coraz chłodniej,więc zaczyna się chcieć trochę innego jedzenia-u mnie dzisiaj smalczyk tym razem ulubiona wersja mojego męża z salami i jabłkiem.Na końcu rozdrabniam więc idealnie się smaruje-pychotka....polecam gorąco!

  • Doskonałe do chleba razowego!

  • Na kanapki,do okrasy...Poprostu smalec.

  • Nie jadam takich rzeczy,lecz dla męża wszystko zrobię:)

  • Wątróbka to samo zdrowie oraz skarbnica składników odżywczych. W jej 100 g znajduje się aż 10 mg żelaza czyli aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarczy nam sporej ilości białka (prawie 19 g w 100 g porcji), cynku, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, niacyny oraz kwasu pantotenowego. I co bardzo ważne, wątroba zawiera bardzo mało tłuszczu, bo zaledwie 3 % oraz małą ilość węglowodanów - około 3 - 4 %. W wątróbce znajdziemy również bardzo dużą ilość dobrze...

  • Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - sprawdzony przepis krok po kroku. Sekretem smakowitego i aromatycznego smalczyku jest jego powolne wytapianie, obowiązkowo ze świeżej słoniny. Takie nie prędkie podgrzewanie, w niewielkiej temperaturze sprawi, że nasz smalczyk będzie nie tylko smaczniejszy, ale również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały.

  • Wypróbowany przepis na "Klasyczny smalec domowy ze skwarkami i cebulką"

  • Niejednokrotnie w restauracji jako tzw. “czekadełko” dostawałam smalec z chlebem lub właśnie ten “smalec” z fasoli. Fajnie sprawdzi się na zimna przekąskę, gdy przyjdą goście. Do tego podaję kawałki podsmażonej tortilli. Ale z domowym pieczywkiem lub chrupiącą bagietką też będzie smakować wspaniale :)

Artykuły na temat: smalec z cebulką i jabłkiem
  • Aromatyczny smalec z fasoli

    Pyszne i zdrowe smarowidło do chleba.

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • To będą zdrowe święta!

    .... ZDEJMIJMY Z NICH TROCHĘ KALORII Nie szkodzi, że olej lniany to samo zdrowie. Ma tyle samo kalorii, co smalec czy masło - łyżka każdego tłuszczu dostarcza 160 kcal. Dlatego przygotujmy mniej śledzia w oleju. Resztę tej ryby podajmy z sosem jogurtowo-śmietanowym z jabłkiem i cebulką. Jeszcze lżejszy będzie śledź w pomidorach. Zamiast smażyć karpia, upieczmy go w folii i podajmy z cytryną. Podczas...

  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM Pączki dawniej Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u...

  • Kilka rzeczy, których nie wiedzieliście o kanapkach...

    ...najdziwniejszej kanapki świata mogą ubiegać się duńska Nocna Przekąska Weterynarza (z pasztetem z gęsich wątróbek, smalcem, galaretką z sosu po pieczeniu mięsa, smażoną cebulką oraz jabłkiem), sycylijska...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....

  • Zdrowa dieta dla kobiety w każdym wieku

    ...mniej znany olej lniany. Jedz tylko sporadycznie, w bardzo niewielkich ilościach tłuszcze zwierzęce np. smalec. Z umiarem sięgaj po masło. Unikaj produktów, które zawierają tłuszcze trans np. herbatniki(...): Śniadanie: grzanka pełnoziarnista z kozim serem, sok z grejpfruta. II śniadanie: Filet śledziowy z cebulką. Obiad : ryż brązowy, ryba panierowana w pestkach dyni, surówka z selera z jogurtem naturalnym...

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Zdrowa dieta dla kobiety w każdym wieku

    ...mniej znany olej lniany. Jedz tylko sporadycznie, w bardzo niewielkich ilościach tłuszcze zwierzęce np. smalec. Z umiarem sięgaj po masło. Unikaj produktów, które zawierają tłuszcze trans np. herbatniki(...) z kozim serem, sok z grejpfruta. II śniadanie: Filet śledziowy z cebulką. Obiad : ryż brązowy, ryba panierowana w pestkach dyni, surówka z selera z jogurtem naturalnym. Podwieczorek : twarożek...

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...