• Informacje na temat:

    smalec domowy gotowany

Przepisy na temat: smalec domowy gotowany
  • Danusia tak mnie nakręciła że sama postanowiłam zrobić smalec. U mojego ulubionego rzeźnika dostałam kawał przepięknej słoniny z mięskiem. Teraz tylko świeżutki chlebek,ogóras kiszony i zajadamy

  • Pyszna przekąska,świetnie pasuje do kiszonych ogórków.

  • Najlepszy na świeżym, chrupiącym chlebie, dla nieliczących kalorii;)

  • Doskonałe do chleba razowego!

  • smalec zawsze najlepszy jest domowej roboty,idealny do smarowania chlebka

  • Wypróbowany przepis na "Klasyczny smalec domowy ze skwarkami i cebulką"

  • W pełni wegańska wersja smalcu. Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej to wyjątkowy i oryginalny dodatek do chleba.

  • Usmażony wieprzowy boczek z cebulą i przyprawami możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniakami jak również po zastygnięciu jako smalec do świeżego chleba. Polecam.

  • Na kanapki,do okrasy...Poprostu smalec.

  • Niejednokrotnie w restauracji jako tzw. “czekadełko” dostawałam smalec z chlebem lub właśnie ten “smalec” z fasoli. Fajnie sprawdzi się na zimna przekąskę, gdy przyjdą goście. Do tego podaję kawałki podsmażonej tortilli. Ale z domowym pieczywkiem lub chrupiącą bagietką też będzie smakować wspaniale :)

Artykuły na temat: smalec domowy gotowany
  • Sześć leków z kuchennego tłuszczu

    Olej, oliwa z oliwek, smalec - możesz z nich przygotować domowe leki na różne dolegliwości.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść lebiodę

    ...z makaronem. Można ją mrozić. Jarzynka do obiadu Lebiodę przebierz, umyj, posiekaj. Przelej na sitku wrzątkiem, odciśnij. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni smalec, wrzuć...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Nie trawisz jedzenia, które lubisz?

    Puchniesz, dostajesz wysypki albo rozstroju żołądka... A wcześniej nie było takich reakcji? Co robić?

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    .... Wykluczamy mięso wieprzowe, podroby, słoninę, smalec. Poleca się nabiał z małych przetwórni, jajka z hodowli ekologicznych - gotowane lub w postaci omletu. A także jogurty naturalne, kefir, maślankę...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Wesele bez mięsa?

    ...ziemniaczanej, serwowanych w podgrzewanych bemarach. Można również zaopatrzyć się w jednym z coraz popularniejszych ostatnio sklepów typu vegan butcher - smalec z białej, a kaszanka z czarnej fasoli, pasztet(...) z boczniakami. Niektórzy idą o krok dalej przygotowując wielkie kotlety sojowe z poczciwymi ziemniakami i surówką. Jeśli chodzi o przystawki też jest ich sporo: tatar z buraczków, smalec z białej fasoli...

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...