• Informacje na temat:

    smalec domowe

Przepisy na temat: smalec domowe
  • Smalec Szlachetny Profi: Domowa receptura w nowej odsłonie

    Należący do kanonu tradycyjnych specjałów polskiej kuchni smalec to bez wątpienia gratka dla wielbicieli rodzimych i treściwych dodatków do świeżego pieczywa. Dlatego też zupełnie nowy Smalec Szlachetny Profi, dostępny w trzech różnych wersjach smakowych, z pewnością powitany zostanie z entuzjazmem przez rzesze smakoszy. Szczególnie, że nie wymaga wielogodzinnych przygotowań w kuchni, a od...

  • Danusia tak mnie nakręciła że sama postanowiłam zrobić smalec. U mojego ulubionego rzeźnika dostałam kawał przepięknej słoniny z mięskiem. Teraz tylko świeżutki chlebek,ogóras kiszony i zajadamy

  • Gulasz na czerwonym winie

    Sposób przygotowania 1. Wołowinę i wieprzowinę opłucz, osusz, ew. mięso pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki obierz, potnij na połówki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę.  2 W garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zrumień na nim kawałeczki mięsa. Dodaj cebulki i marchewkę. Krótko razem smaż, ciągle mieszając. Potem składniki oprósz solą, pieprzem i mąką. Zasmaż. Wymieszaj z koncentratem...

  • Pyszna przekąska,świetnie pasuje do kiszonych ogórków.

  • Zupa rapatuj - Zuzia

    ...4-5 przesuszone przelepki (piętki) od zwykłego chleba, mała cebula, domowy smalec ze skwarkami, woda, sól, pieprz...

  • Najlepszy na świeżym, chrupiącym chlebie, dla nieliczących kalorii;)

  • Spędzacie sylwestra na imprezie domowej. Zamierzacie ze znajomymi szaleć całą noc.

  • Doskonałe do chleba razowego!

  • smalec zawsze najlepszy jest domowej roboty,idealny do smarowania chlebka

  • Na kanapki,do okrasy...Poprostu smalec.

Artykuły na temat: smalec domowe
  • Smalec jest... zdrowy!

    ...sterynowy, który obniża „zły cholesterol”. ✔ Jest najlepszy do smażenia. W wysokiej temperaturze nie „pali się”, zatem nie wytwarza rakotwórczych substancji. Uwaga! Jedz smalec tylko z zaufanego źródła lub domowej roboty. W przypadku kupnych smarowideł, zawartość tłuszczu nie przekracza 50 procent, reszta to... woda. Poza tym, kupny smalec często bywa wytapiany z resztek tłuszczu otaczających mięso...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Domowe sposoby na przeziębienie

    ...natkę pietruszki (bogactwo witaminy C), ząbek czosnku oraz pieprz. Tak przyrządzona potrawa może szybko postawić nas na nogi, gdy poczujemy jesienne osłabienie. 6. Smalec z gęsi Gdy dokucza nam...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Sześć leków z kuchennego tłuszczu

    Olej, oliwa z oliwek, smalec - możesz z nich przygotować domowe leki na różne dolegliwości.

  • Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki. Fot. 123RF/Picsel W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie...

  • Tłusta kuracja

    Łagodzi kaszel i rozgrzewa ciało. Jak można wykorzystać smalec gęsi do domowych zabiegów?

  • Zetrzyj i zamroź cukinię - idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok. Nie potrzeba wiele czasu i lat doświadczeń, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw. Jasne instrukcje dadzą ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w...

  • Dyniowa pasta do kanapek

    Miąższ dyni pokrój w kostkę. Papryczkę chili oczyść i drobno posiekaj. Smalec gęsi rozpuść w rondelku. Dodaj dynię, papryczkę chili i kminek. Całość podsmaż na wolnym ogniu. Kiedy dynia zmięknie, zmiksuj ją na gładki krem i dopraw do smaku listkami tymianku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sokiem z cytryny.

  • Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku. Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo - od...