• Informacje na temat:

    smakuje jak pieróg ruski i jest w nalesniku

Przepisy na temat: smakuje jak pieróg ruski i jest w nalesniku
  • Przeglądając stare numery Kuchni /Kuchnia. Magazyn dla smakoszy/ znalazłam przepis na pierogi ruskie. Początkowo zafascynowało mnie zdjęcie. Płaskie i wielkie placuchy z farszem. Później, czytając krótki artykuł Jana Kościuszko i pałaszując wzrokiem przepis – wiedziałam. Będzie pieczenie.

  • Podróbka ruskich pierogów ;)

  • dla glodnego cos smacznego

  • Inna wersja naleśnika, nowe smaki ... pychota

  • Tak przygotowane filety z kurczaka ladnie sie prezentuja,sa smaczne i bardzo pozywne.

  • na bogato ... a co?

  • Pyszny pieróg, niewiele pracy, rewelacja na ciepło. Takie pierogi/pizzę podają w jednej pizzerii. Spróbowałam zrobić sama - wyszła rewelacja.

  • To trzeba spróbować!

  • Przepis inspirowany Krupiakiem, przypomniał mi kupowany w Krakowie na festiwalu smaku pieróg biłorajski, którego różne wersje znalazłam na stronie www.bilgoraj.pl, to wersja zwana "golasem" ponieważ bez zawijania w ciasto drożdżowe. Smacznego.

Artykuły na temat: smakuje jak pieróg ruski i jest w nalesniku
  • Akacjowy, wielokwiatowy, gryczany a nawet wrzosowy. Swoją nazwę nosi od rośliny z której pszczoły pozyskują nektar. W ciekłej postaci nosi nazwę patoki, a skrystalizowanej – krupca. Miód – płynne złoto. Fot. 123RF O tym, że rzepakowy jest nie tylko olej, ale też miód wie niewielu. W końcu w jego różnych rodzajach i produkcji specjalizują się głównie pszczelarze. Do nas trafia gotowy produkt. W związku z tym nie do końca wiemy jak wyglądał proces jego powstawania lub jakie kryje w sobie...

  • Pokaż nam swoje "francuskie śniadanie" i spędź weekend w Krakowie! Do wygrania voucher do Hotelu Polskiego Pod Białym Orłem oraz voucher na kolację w restauracji Cyrano de Bergerac. Co zrobić aby zostać laureatem konkursu i spędzić magiczny weekend we dwoje w jednym z najstarszych miast Polski? Wystarczy, że: 1. Dodasz przepis wraz ze zdjęciem na śniadanie we francuskim stylu. Ważne! Zdjęcie musi zawierać produkt Merci Chef! 2. Wyślesz e-mailem na adres smaker@firma.interia.pl: -->link do...

  • Pokaż nam swoje "francuskie śniadanie" i spędź weekend w Krakowie! Do wygrania voucher do Hotelu Polskiego Pod Białym Orłem oraz voucher na kolację w restauracji Cyrano de Bergerac. Co zrobić aby zostać laureatem konkursu i spędzić magiczny weekend we dwoje w jednym z najstarszych miast Polski? Wystarczy, że: 1. Dodasz przepis wraz ze zdjęciem na śniadanie we francuskim stylu. Ważne! Zdjęcie musi zawierać produkt Merci Chef! 2. Wyślesz e-mailem na adres smaker@firma.interia.pl: -->link do...

  • Wiórki, mleczko, a może świeży? W cieście, koktajlu lub w wersji wytrawnej? Podziel się z nami sprawdzonym, kokosowym przepisem, a być może to właśnie do ciebie trafi książka "Moc kokosa". Kokos i produkty z kokosa zyskują coraz więcej zwolenników w Polsce i na świecie. Nakładem Wydawnictwa Dragon ukazała się właśnie książka „Moc kokosa" Justyny Kubiak. Autorka przedstawia szerokie i uniwersalne zastosowanie owocu. Włączenie go do diety może nieść szereg korzyści dla zdrowia, pięknej...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • W codziennym pędzie, natłoku obowiązków, w nieustającym poczuciu, że coś musimy jeszcze zrobić, o czymś pamiętać – często zapominamy o własnych potrzebach, o tym jak pachnie powietrze po deszczu, jak smakuje dobra czekolada, czy jak szumią drzewa. Pragniemy więcej, dalej i szybciej, choć wcale nie sprawia to nam radości. Brzmi znajomo? Zwolnij. Zobacz, jak wiele Ci umyka. To właściwy moment, żeby odetchnąć i naprawdę poczuć to wszystko, co dzieje się wokół Ciebie. Praktyka Mindfulness pozwala...

  • Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę – od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej „krakowski”, przysmak kulinarny. Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje...

  • Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku. Fot. 123RF/Picsel W 2019 roku Polacy wciąż będą poszukiwać nowych, kulinarnych inspiracji. Od kilku lat jesteśmy świadkami prawdziwej rewolucji na rodzimych stołach. Gruzińskie chaczapuri, koreańskie kimchi czy chińska wieprzowina z imbirem to potrawy, które Polacy już poznali i polubili. Choć pewne tendencje, takie jak...

  • Okazuje się, że trendy występują nie tylko w branży modowej, ale zagościły na stałe i uaktualniają się z roku na rok również w gastronomii. Jak się zmieniają? Które dania są obecnie wyznacznikiem smaku, a jakich możemy spodziewać się w przyszłym roku? Fot. Michał Cienki, Executive Chef; źródło: Restauracja Art/materiały prasowePolacy coraz częściej gotują w domu. Powstają poradniki, książki, blogi, programy telewizyjne, a nawet wydarzenia kulinarne i zloty food trucków, które udowadniają, że...