• Informacje na temat:

    smak zdrowi

Przepisy na temat: smak zdrowi
  • Peperoncino - smak, zdrowie i uroda

    Odrobina peperoncino wzbogaci każdy sos pomidorowy i wiele innych dań z makaronem i warzywami. Ostatnio eksperci zajmują się jego dobroczynnym wpływem na zdrowie. Okazuje się bowiem, że pikantna papryczka łagodzi ból. To zasługa kapsaicyny, organicznego związku chemicznego odpowiedzialnego za jej ostry, piekący smak. Substancja ta ma też dobroczynny wpływ na włosy. Szampon z dodatkiem...

  • Sałatka zyskała swoją nazwę dzięki selerowi, który jest głownym bohaterem sałatki i niezaprzeczalnie jest bogactwem witamin. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Dodatki takie jak majonez czy ser nie są źródłem zdrowia, jednak sałatka jest doskonałym pomysłem na przemycenie dużej ilości...

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Szybkie i łatwe, a jednocześnie efektowne i wykwintne. ;)

  • Śniadanie na zdrowie

    Codzienne śniadania stały się zbyt monotonne, a ich przygotowywanie nie sprawia Ci już przyjemności? Kuchenne eksperymenty z rana mogą nie okazać się dobrym pomysłem, dlatego warto modyfikować klasyczne przepisy, które nigdy nie zawodzą! Sprawdź nasz pomysł na pożywne, bezmięsne śniadanie z lekkimi dodatkami i ciesz się smakiem omleta w nowej odsłonie.

  • Surówka z samych zielonych warzyw do drugiego dania lub na kolację. Zdrowo i smacznie. Polecam.

  • Tarta z burakiem i awokado, czyli istna eksplozja smaków i kolorów

    Kasza jaglana znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Aby urozmaicić swoją dietę, można przygotować z niej - jak proponuje Marek Zaremba - tartę z dodatkiem awokado i buraka. Nie dość że zdrowa, to jeszcze zachwyca smakiem i kolorami!

  • świeże, smaczne,proste, szybkie

  • Grzaniec bakaliowy – sezonowe smaki od Bakalland

    Firma Bakalland, jako lider kategorii bakalii, inspiruje do nowych form ich użycia w odsłonie sezonowej. Okres jesienno-zimowy obfituje w słoty i mrozy, które sprawiają, że zdrowie i samopoczucie narażone są na ciężką próbę. Z nieprzyjemną aurą możemy poradzić sobie sprawdzonymi sposobami, czyli rozgrzewając się za pomocą ciepłych napojów z dodatkiem aromatycznych mieszanek z bakaliami...

  • Pomysł na deser.

Artykuły na temat: smak zdrowi
  • Trend na smak i zdrowie. Pij świeże soki!

    Każdego roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Niektóre z nich szybko przemijają i są zastępowane przez kolejne. Inne – zostają z nami na dłużej. Część z nich wiąże się przede wszystkim z poszukiwaniem znakomitego smaku. Są też takie, których głównym atutem jest dobry wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Idealne są rzecz jasna te trendy, które łączą w sobie obie te cechy.

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...

  • Smaki spiżarni: awokado

    Awokado uważane jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. To głównie ze względu na dużą zawartość cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które trudno znaleźć w innych produktach roślinnych. Mimo że jest dość kaloryczne, nie przyczynia się do tycia, wręcz przeciwnie - wspomaga odchudzanie. Jest sycące, ma sporo błonnika, białka i witamin. Gwarancją smaku jest w pełni...

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...

  • Cukier - słodki smak depresji

    ..."Dieta bogata w cukier w znaczący sposób wpływa na nasze zdrowie, jednak nasze badania dowodzą, że może istnieć związek między wysoką ilością cukru w diecie a zaburzeniami nastroju, zwłaszcza wśród mężczyzn" - wyjaśnia autorka badania dr Anika Knuppel, z University College London Institute of Epidemiology and Health. Dr Knuppel podkreśla, że istnieje wiele czynników, które wpływają na zaburzenia...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Zapach dosłodzi smak

    O tym, że zapach potrawy ma istotne znaczenie dla odczuwanego smaku wiemy oczywiście od dawna. Ujawnione właśnie wyniki badań pokazują jednak po raz pierwszy, jakie naturalne cząsteczki(...) rzeczywistym pokarmom. Wstępne testy pokazały, że podanie tych samych cząsteczek do nosa badanych osób skutecznie zmieniało u nich wrażenie smaku jedzonych produktów i pozwalało podniebieniu...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Sól o obniżonej zawartości sodu  –  słony smak zdrowia

    SANTE obaliło mit, że sól musi szkodzić! Jak z białego zabójcy uczynić sprzymierzeńca zdrowia? Uchylamy rąbka tajemnicy - niska zawartość sodu, 15 procent potasu, magnez jako naturalny przeciwzbrylacz. Jak to działa? Przeczytaj o soli niskosodowej Sante.

  • Czy odchudzanie i prowadzenie bloga kulinarnego mogą iść w parze? Do tej pory nie byłam o tym przekonana, bo czy można gotować i piec niesamowite pyszności dla osób będących na diecie? Okazało się, że tak, dieta wcale nie musi wykluczać smacznych posiłków. Najlepszym na to dowodem jest blog Lepszy smak.... Na wstępie muszę się przyznać, że jeden przepis już wypróbowałam i nie chwaląc się Bifteki, czyli greckie kotlety mielone wyszły rewelacyjnie :). Blog dosłownie pęka w szwach od...

Zdjęcia na temat: smak zdrowi
Wideo na temat: smak zdrowi
  • Sól na zdrowie

    Sól - przydatna nie tylko w kuchni do polepszania smaku, ale również bardzo skuteczna w poprawianiu naszego samopoczucia i dbaniu o nasze zdrowie. Jak to możliwe? Zapraszamy do groty solnej.

  • Zmysłowe Smaki: Jak gotować brokuły?

    Brokuły nie bez powodu są nazywane królem warzyw. Ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie jest nie do przecenienia. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na(...) "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Słony smak "hodujemy" od dziecka

    Badania wskazują, że jemy trzy razy więcej soli niż powinniśmy. Dlaczego przesalamy i jak wpływa to na nasze zdrowie? - Im więcej soli spożywamy, tym percepcja słonego smaku nam się tępi - wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN" Agnieszka Piskała. Dietetyczka wytłumaczyła również, jak ograniczyć sól w naszej diecie.