• Informacje na temat:

    smaczny karp smazony

Przepisy na temat: smaczny karp smazony
  • Wigilijny karp z ziołami

    Sposób przygotowania Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy. Smacznego! Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc. 

  • Według mnie karp jest jedną ze smaczniejszych ryb. Przyrządzałabym go dużo częściej, gdyby nie … ości :/ Dzisiaj prosta i smaczna propozycja: smażony karp z patelni

  • Ryby smażone na... pergaminie

    ...zawsze zdają sobie sprawę z tego, jak smażyć. Okazuje się, że do smażenia nadają się świetnie ryby tłuste, np. karp, lin, sum. "Warto pamiętać, żeby dodawać na patelnię małą ilość oleju lub...

  • Tradycyjny karpik

  • Karp faszerowany najlepszą potrawą świąteczną

    Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi zwyciężył w tegorocznej edycji konkursu wojewody na "świętokrzyską potrawę świąteczną", którego finał odbył się w sobotę w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach.

  • Smaczny, pieczony karp w migdałach to propozycja nie tylko na święta :)

  • Sprawdzony przepis na "Karp smażony"

  • Przepis wart wypróbowania: "Smażony karp"

  • Smaczny pomysł na "Karp w pomarańczach"

  • Smaczny pomysł na "Karp z migdałami"

Artykuły na temat: smaczny karp smazony
  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    Do Bożego Narodzenia zostało nam już tylko kilka dni. W gorączce obowiązków nie zapominajmy o tym, by do świąt przygotować także swój organizm. Lżejsza dieta bez mięsa i wprowadzenie kilku zdrowych nawyków pomoże nam oczyścić układ pokarmowy, któremu łatwiej będzie poradzić sobie z ciężkostrawnymi daniami wigilijnymi, jak smażony karp czy pierogi.

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...5 ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki imbiru w proszku sól 1 ryba słodkowodna (w ostateczności może być karp) o wadze od 1½ do 2 kg 1 szklanka ciemnego piwa 10 dag piernika 1 garść migdałów...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Smacznych, rodzinnych świąt!

    Eksperymentujmy na Boże Narodzenie w kuchni, ale nie zmieniajmy karpia na łososia - apeluje gość studia KOBIETA.INTERIA.PL, znana warszawska restauratorka Agnieszka Kręglicka, z którą rozmawialiśmy o świątecznych kulinarnych tradycjach.

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując listę ryb, które świetnie sprawdzą się na wigilijnej kolacji. Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Jak go zrobić, aby smakował naprawdę dobrze? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł...

  • Płynne złoto

    Jaki olej? Słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron. A może oliwa z oliwek? Wybór jest ogromny. I bądź tu, Polaku, mądry, i usmaż karpia albo zrób śledzia w oleju.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...