• Informacje na temat:

    smaczna pyza sledzie

Przepisy na temat: smaczna pyza sledzie
Artykuły na temat: smaczna pyza sledzie
  • Tunezja jest niezwykle apetyczna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, słodko, ostro i słono. Nawet najwięksi smakosze poczują się tu jak w kulinarnym raju. Tunezyjska kuchnia łączy w sobie francuską subtelność z afrykańską pikanterią, którą w większości potraw zapewnia harissa. Ten bardzo ostry sos przyrządzany z suszonych czerwonych papryczek chili wymieszanych z oliwą z oliwek stał się niemal narodowym znakiem rozpoznawczym. Tunezyjczycy uwielbiają przyprawy i obok wspomnianej...

  • Upiecz i udekoruj wyjątkowe ozdoby na Twoje świąteczne drzewko! Fot. materiały prasoweŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Dom wypełnia blask świątecznych światełek, przytulne ciepło i zapach świątecznych wypieków, takich jak aromat pomarańczy czy przyprawy korzennej. Zapominamy wtedy o chłodzie i mrozie za oknem, wyczekując rodzinnego spotkania przy wspólnym stole. Magiczną atmosferę świąt tworzy także pięknie udekorowana choinka. Każdy z nas ma ulubione ozdoby wiszące na świątecznym...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Borówki amerykańskie są pyszne, a do tego mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Użytkownicy Smakera udowadniają, że jest to wyjątkowo wdzięczny temat kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF Porzeczki, jagody, jeżyny i borówki - trudno znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się tym smakowitym owocom. Wszystkie zasługują na naszą uwagę, gdyż znajdziemy w nich moc witamin i składników odżywczych. Szczególnie ciekawe wydają się być borówki amerykańskie. Moc tych niepozornych owoców może...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Dla niektórych osób brukselka stanowi jedynie przykre wspomnienie z przedszkolnej stołówki. My jednak zdecydowaliśmy się odczarować to warzywo. Przedstawiamy wam listę najciekawszych propozycji naszych użytkowników na dania z brukselką w roli głównej. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje...

  • Jak nie dać się zwariować i nie wydać fortuny na święta? Przedstawiamy 5 propozycji na smaczne i niedrogie dania wielkanocne. Smażone jajka w skorupkach, pieczona biała kiełbasa, pascha to wszystko może zagościć na Twoim stole! Fot. 123RF/Picsel Podczas świąt Wielkiej Nocy nie może zabraknąć jajek. Zamieńmy jednak klasycznie przygotowane jajka z majonezem na jajka smażone w skorupkach. Jajka smażone w skorupkach Składniki na 6 porcji: - 6 jajek, - 4 suszone prawdziwki - 1 cebula, - 1/2...