• Informacje na temat:

    smaczna fasola na wigilię

Przepisy na temat: smaczna fasola na wigilię
Artykuły na temat: smaczna fasola na wigilię
  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    Zapamiętana z dzieciństwa magia świąt Bożego Narodzenia sprawia, że nawet jako dorośli czekamy na nie niecierpliwie przez cały rok. Świąteczne zapachy i smaki są dla nas prezentem samym w sobie – bez względu na to, jakimi zasadami kierujemy się na co dzień. Nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego i nie wiesz, jak zorganizować wegańskie święta? A może masz w tym już nieco doświadczenia, ale szukasz nowych pomysłów i przepisów? Przygotowaliśmy dla Ciebie garść wskazówek i podpowiedzi na ten...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...najzdrowsza, najsmaczniejsza i najbardziej tradycyjna kolacja w roku. Lubię ryby i warzywa, a Polacy nie jedzą ich tyle przez cały rok, co w Wigilię. Zatem smacznych świąt!

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    Tradycyjnie na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Tak przynajmniej jest w większości kultur. Jednak zdarza się, że na stole pojawia się dziesięć, lub nawet osiem dań. Na polskim stole niepodzielnie panuje karp, który jest co roku głównym daniem wigilijnym.

  • Tunezja jest niezwykle apetyczna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, słodko, ostro i słono. Nawet najwięksi smakosze poczują się tu jak w kulinarnym raju. Tunezyjska kuchnia łączy w sobie francuską subtelność z afrykańską pikanterią, którą w większości potraw zapewnia harissa. Ten bardzo ostry sos przyrządzany z suszonych czerwonych papryczek chili wymieszanych z oliwą z oliwek stał się niemal narodowym znakiem rozpoznawczym. Tunezyjczycy uwielbiają przyprawy i obok wspomnianej...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Upiecz i udekoruj wyjątkowe ozdoby na Twoje świąteczne drzewko! Fot. materiały prasoweŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Dom wypełnia blask świątecznych światełek, przytulne ciepło i zapach świątecznych wypieków, takich jak aromat pomarańczy czy przyprawy korzennej. Zapominamy wtedy o chłodzie i mrozie za oknem, wyczekując rodzinnego spotkania przy wspólnym stole. Magiczną atmosferę świąt tworzy także pięknie udekorowana choinka. Każdy z nas ma ulubione ozdoby wiszące na świątecznym...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...