• Informacje na temat:

    słonina przyprawy

Przepisy na temat: słonina przyprawy
  • Błyskawiczny pasztet

    ...zemleć. Pieczeń zemleć, dodać włoszczyznę, słoninę, jajka, przyprawy, wymieszać. Masę włożyć do wysmarowanej formy, piec w piekarniku ok. 40 min.

  • Bardzo lubie przygotowywac te danie bo jest proste i szybkie, a wierzcie mi mam 5 sióstr

  • Gołąbki z ziemniaków

    Składniki na 6 porcji: - główka białej kapusty (średniej wielkości), - 1 kg ziemniaków, - 1 duża cebula, - 2-3 ząbki czosnku, - 2 średnie marchewki, - 20 dag kiełbasy (może być zwyczajna),v - 2-3 łyżki kaszy manny, - sól, pieprz, inne przyprawy do smaku, - kawałek słoniny lub boczku Przygotowanie: 1. Kapustę oczyszczam z pierwszych liści, opłukuję, obgotowuję w osolonej wodzie. Kiedy...

  • Karkówka to mięso, które gości na naszych stołach najczęściej. Staram się tylko za każdym razem zmieniać jej smak.

  • Pasztet w kolorowym pieprzu

    ...i wątróbkę zemleć kilkakrotnie. Dodać żółtka oraz przyprawy. Kajzerki namoczyć w sosie, w którym gotowało się mięso. Odcisnąć, zemleć w maszynce, dodać do zmielonego mięsa. Pozostały wywar wlać do masy...

  • Pałki pyszne ,chrupiące ,aromatyczne ,same się polecają:)

  • ...bułkę, żółtka, przyprawy i ubitą na sztywno pianę z białek. Następnie nadziewamy wnętrze kaczki i szyję ;-)) zszywamy lub spinamy szpadkami, układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy...

  • Ciepły dodatek warzywny, np do schabowego.

  • Już teraz pomyślcie o czymś, co będzie można przegryźć, żeby mieć siłę na szaleństwa do białego rana. Nie chcecie stracić zbyt dużo czasu w kuchni, wydać dużo pieniędzy? Oto kilka naszych propozycji: • Krakersy i dipy . Podstawą dipu jest jogurt naturalny i majonez (niektórym smakuje bardziej serek homogenizowany zamiast jogurtu). Mieszamy je w równych częściach. Dodatkami są zazwyczaj przyprawy...

  • Są zabójczo pyszne :) Delikatne ciasto nadziewane białym serem, bryndzą, cebulką i wędzoną słoniną! Smak dzieciństwa :)

Artykuły na temat: słonina przyprawy
  • Jak wspierać otłuszczoną wątrobę

    ..., alkoholu i leków. Co jeszcze jej nie pomaga w regeneracji? Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli smalec, słonina oraz twarda margaryna. Mięso wieprzowe, kaczka, gęś i tłuste wędliny typu salami(...) owsiane, pieczywo francuskie. Ostre przyprawy, pieprz, ketchup, musztarda i chrzan. Nowa Ty, nowa wątroba! Jeśli chcesz ją odciążyć, postaw na 4-5 posiłków dziennie i spożywaj je regularnie...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • Babka ziemniaczana

    Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odcedź na sitku, po chwili zlej wodę, a pozostałą na dnie miski skrobię dodaj do ziemniaków. Wędzony boczek i słoninę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni. Wraz z gorącym tłuszczem wlej do masy ziemniaczanej. Wbij jaja. Dodaj przyprawy, cebulę pokrojoną w kosteczkę, łyżkę śmietany i czosnek. Użyj mąki, by...

  • Jesteś tym co jesz – to prawda stara jak świat. Chociażby z tego względu warto jest zaopatrywać się w naprawdę zdrowe i pełnowartościowe produkty, które swym składem wspierają funkcjonowanie organizmu. Czego nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni? Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale...

  • Co jeść, by wspomóc pracę chorej wątroby

    ...wszystko gotowane (i nie podgrzewane).  Możesz też  np. warzywa, owoce  czy ryby zapiekać w folii lub dusić.   Usuń z jadłospisu produkty wzdymające (fasola, groch, soczewica) oraz ostre przyprawy (papryka chili, pieprz, ocet, curry, czosnek). Nie przesadzaj także z solą. Walory smakowe potraw podniosą, a nie obciążą wątroby, takie przyprawy, jak: bazylia, koper czy majeranek. Nie unikaj...

  • Jesteś tym co jesz – to prawda stara jak świat. Chociażby z tego względu warto jest zaopatrywać się w naprawdę zdrowe i pełnowartościowe produkty, które swym składem wspierają funkcjonowanie organizmu. Czego nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni? Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale...

  • Pomysł na pasztet

    Pasztet z kapusty  Cebulę, kapustę i pora pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, dosyp pora i kapustę. Przesmaż. Dodaj śmietanę oraz przyprawy. Duś ok. 30 minut. Wrzuć odciśniętą bułkę, jajka, koperek i dopraw gałką muszkatołową. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut. Z soczewicy  Mięso i słoninę podsmaż w głębokim garnku, wlej bulion...

  • W leczeniu cukrzycy niezwykle istotnym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Co oczywiste, nic w tym wypadku nie zastąpi insuliny. Warto jednak pamiętać, iż niektóre przyprawy mogą wspomóc nas w walce z chorobą. W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do transportu cukru do tkanek. Kiedy działa nieprawidłowo lub jej ilość jest zbyt mała, poziom cukru we krwi niebezpiecznie rośnie, a...

  • Kryształki, które niszczą stawy

    ..., maliny, truskawki, awokado. Chudy nabiał: jogurty, kefiry, twarogi. Napoje: herbatki ziołowe, woda, rozcieńczone soki owocowe. Tego trzeba unikać: Tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, masło w dużych(...): słodycze, ostre przyprawy. Warto wiedzieć: Większość z nas pewnie słyszała o tym, że artretyzm ma duży związek ze stosowaną dietą. Nie wszystkie opinie na ten temat są jednak zasadne. Czy to prawda...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...