• Informacje na temat:

    słoik wekowy

Przepisy na temat: słoik wekowy
  • trochę ryżu już ugotowanego zwykle mam w lodówce, przetwory z DomowejPiwniczki okazują się niezwykle przydatne, kiedy brak czasu, więc korzystam z tego, co było sezonowym dobrem:) przygotowanie od zera jest w moim przepisie 4 w 1 cynamonowa kostka ale tu wrzucam do kompletu jako pomysł słoika do pracy :)

  • profilaktyka: żeby się nie skusić na bufetowe drożdżówy, kiedy chodzi za mną coś słodkiego :)

  • Bez glutenu, bez cukru. Zdrowe przekąski do pracy weszły mi w nawyk. W międzyczasie, szybko, prosto pakuję słoiczek i gotowe! Tym razem jaglanka z jabłkami i cynamonem.

  • w jogurcie wolę prawdziwe truskawki od sztucznego aromatu, dlatego przygotowuję go sama i zabieram do pracy na drugie śniadanie

  • Przygotowując deser na niedzielę (zdrowy, odchudzony i lekkostrawny rzecz jasna), od razu część pakuję do słoika do pracy, do zamykanej miseczki, czegokolwiek w czym mogę go zabrać bez przekładania - tak organizuję czas na śniadania do pracy :)

  • brak śniegu zimą prowokuje mnie do tego, by chociaż w słoiku oczy bielą nacieszyć :) raz, dwa i sycące śniadanko gotowe!

  • ulubione owoce można latem zamrozić i zimą cieszyć się smakiem lata podczas drugiego śniadania :) do tego coś mlecznego i koniecznie chrupiąca domowa granola

  • W tym przepisie chodzi o pomysł i organizację czasu. Zwłaszcza kiedy w okołoświątecznym czasie bufety pozamykane lub nie zachęcają wyborem.

  • pasta z gotowanej ciecierzycy z suszonymi pomidorami - najbardziej ją lubię z kiszonymi ogórami ma wiele zastosowań: - dip do warzyw - imprezowa zakąska - przekąska / drugie śniadanie do pracy - kolacja ...po prostu

  • Pomarańczowy chutney z ryżem i quinoa to pyszna rozgrzewająca przekąska do pracy. Można się nią delektować na ciepło, ale na zimno też rozgrzewa :) Przepis na 1 porcję ok 250g

Artykuły na temat: słoik wekowy
  • Za oknem coraz cieplej, a w sklepach oprócz nowalijek pojawiły się pierwsze letnie owoce. Chcąc zachować smak i aromat pierwszych gorących dni od razu przychodzi nam na myśl zrobienie domowych przetworów i weków. Niestety, każdemu z nas zdarzyło się otworzyć słoik, który zamiast pysznego dżemu zawierał pleśń – jak temu zaradzić? Przeczytajcie nasze porady! Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na...

  • Już niedługo światem zacznie rządzić jesień... a wraz z jesienią będziemy mieć w kuchniach pełnię sezonu na przetwory! Co prawda półki sklepowe aż uginają się od rozmaitych słoikowych łakoci, to jednak domowe przetwórstwo ma się dobrze i coraz chętniej decydujemy się sięgnąć po własny słoik. Nic dziwnego, wszak czy jest coś bardziej domowego od piwniczki lub spiżarni pełnej kiszonych ogórków, konserwowych papryk, dżemów, kompotów czy nalewek? Z tej okazji przypominamy jedną z naszych...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże owoce i warzywa są...

  • Bez miksera, bez wyciskarki do soków i bez wysiłku zrobisz zdrowy i smaczny napój, który nawodni i oczyści twój organizm. Wystarczy tylko ok. 15 minut, woda, lód, kilka ulubionych owoców, warzyw i ziół. Najprostsza metoda na naturalne piękno prosto z Paryża. W książce znajdziesz przepisy na wodę oczyszczającą pełną witamin i antyoksydantów - bez cukru, konserwantów i innych dodatków chemicznych. Zainspiruj się i odkryj najmodniejszy francuski sposób na zachowanie zdrowia i urody. Kiedy robi...

  • Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów. Fot. 123RF/PICSEL Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić...

  • Rezygnując z zakupu gotowych dżemów i konfitur na rzecz domowej roboty przetworów, zyskujemy nie tylko gwarancję świeżości i doboru najlepszej jakości owoców. Z samodzielnym przygotowaniem zapasów na jesień i zimę wiąże się szereg innych, często mniej oczywistych zalet. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie apetycznych słoików zwróci się z nawiązką! Oto kilka niekwestionowanych zalet własnoręcznego przygotowania przetworów. DIY, czyli wiesz, co jesz Sklepowe półki wręcz uginają się pod...

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Wyłoniliśmy zwycięzcę, do którego powędruje znakomity blender Multiquick 3 firmy Braun oraz zestaw książek na temat przetworów. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zdradziliście nam mnóstwo patentów na to, by zimowe przetwory miały niepowtarzalny smak. Spośród wszystkich propozycji wybraliśmy trzy. Mamy zaszczyt przedstawić laureatów konkursu:   Pierwsze miejsce: Blender Multiquick 3 firmy Braun oraz zestaw książek na temat przetworów przyznaliśmy Pani Annie S. "Jak...