• Informacje na temat:

    slodkiwir mufinki bezglutenowe

Przepisy na temat: slodkiwir mufinki bezglutenowe
Artykuły na temat: slodkiwir mufinki bezglutenowe
  • Śniadanie wielkanocne to prawdziwe wyzwanie w diecie bezglutenowej. Jak zatem rozpocząć świąteczny poranek bez domowego żurku z chlebem lub smakowitego mazurka? Fot. materiały prasowe Jak się okazuje, osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten nie muszą rezygnować z typowo wielkanocnych smakołyków. Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, dzięki którym przygotujemy pyszne bezglutenowe śniadanie. Produkty już cię nie ograniczą Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe...

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • Wiemy już jakie danie w wersji bezglutenowej najchętniej byście poznali i dlaczego. Zobaczcie zwycięzców, do których powędrują książki z przepisami na dania bez pszenicy. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zaskoczyliście nas swoimi odpowiedziami. Bardzo wielu z Was chciałoby poznać przepis na bezglutenowe pierogi, tort i pizzę... Mamy nadzieje, że w książce zwycięzcy znajdą receptury na ich ulubione dania i podzielą się z nami, tym co uda się im stworzyć. Oto...

  • Z kokosem, kawałkami czekolady, imbirem lub pomarańczą. Na słodko lub wytrawnie z oliwkami i pieprzem. To tylko kilka pomysłów na muffinki, które w ostatnim okresie czasu święcą triumfy! Fot. 123RF/Picsel Powstanie tych słodkich pyszności datuje się na przełom X i Xi wieku w Anglii. Początkowo muffinki przygotowywane były i jedzone przez niższe klasy społeczne (służbę) w Wielkiej Brytanii. Szybko jednak awansowały i zostały uznane przez wyższe klasy, jako znakomity dodatek do popołudniowej...

  • Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jedną z 4 książek Williama Davis'a "Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)". Jesteś zmuszony do diety bezglutenowej lub po prostu lubisz jeść dania nie zawierające pszenicy? Ten konkurs jest dla Ciebie! Odpowiedz na pytanie: bezglutenową wersje jakiego dania poznałbyś najchętniej i dlaczego?, a być może wygrasz jedną z 4 książek Williama Davis'a, w której znajdziesz 200 przepisów na śniadania, dania główne, przystawki, desery i przekąski oraz...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • 200 nowych prostych przepisów na błyskawiczne dania bezglutenowe W książce Dieta bez pszenicy kardiolog William Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę. Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych,...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Ella dzięki zmianie sposobu odżywiania przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko uleczyło ją z ciężkiej choroby, lecz także pomogło odnaleźć życiową pasję: niemal z dnia na dzień zrezygnowała z kariery modelki, żeby poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego.   Jej smakowite, naturalne, roślinne, bezglutenowe przepisy są absolutnie wyjątkowe: do przygotowania tych dań nie trzeba skomplikowanych składników ani sprzętu rodem z laboratorium, a mimo to w zaledwie parę minut...